Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Erna vangt ouders en kindjes op in het consultatiebureau voor het Jonge Kind

Erna kwam ooit terecht in het consultatiebureau voor het Jonge Kind – georganiseerd door thuiszorg vzw – in het Oost-Vlaamse Hamme na een oproep in S-magazine. 2 weken later ging ze er aan de slag. Dat is intussen 15 jaar geleden. “Maar ik doe het nog altijd even graag”, zegt ze.
Samen 01.07.2019
Vrijwilliger Erna vangt ouders en kindjes op in het consultatiebureau voor het Jonge Kind

Gezinnen warm ontvangen

Vóór de ouders met hun kindje langsgaan bij de arts of verpleegkundige, vangt een vrijwilliger zoals Erna hen op.”Ik weeg en meet de kindjes, en geef wat uitleg aan de ouders. En we zorgen ervoor dat alles waarmee de kleintjes in aanraking komen tijdens het bezoek schoon en ontsmet is.”

Erna waakt erover dat de gezinnen warm ontvangen worden. “Ik woon zelf in het dorp en de laatste jaren komen er geregeld vrienden en vriendinnen van mijn kinderen met hun kroost langs. Heel leuk!”

“Ouders zijn een stuk mondiger geworden.”

Het boek van Sinterklaas

“Toen ik 15 jaar geleden startte, lag er aan het onthaal een groot, dik boek. Net dat van Sinterklaas. Daarin stond elke afspraak van elk kind met een inschrijvingsnummer. Vandaag is dat wel anders natuurlijk. Vroeger moesten kindjes ook altijd zowel langs bij de arts als de verpleegkundige. Nu verlopen de consultaties gescheiden: je gaat ofwel bij de arts ofwel bij de verpleegkundige.”

In onze wachtzaal zitten geregeld papa’s alleen en heel vaak ouders met z’n tweeën.

Papa’s alleen

Erna’s takenpakket bleef altijd min of meer gelijk, maar ze merkte wel andere evoluties op. “Ouders zijn een stuk mondiger geworden. Ze durven gerichter om advies te vragen. Vroeger zag ik ook vooral mama’s in het consultatiebureau. Dat is nu anders”, weet ze.

“In onze wachtzaal zitten geregeld papa’s alleen en heel vaak ouders met z’n tweeën. Bovendien valt het op dat de papa’s actiever met hun kinderen bezig zijn dan vroeger. Ze zijn veel meer betrokken. Prettige evolutie.”

>> Lees ook hoe jonge papa Dylan met plezier naar het consultatiebureau komt met zijn dochtertjes.

Organisator Thuiszorg vzw door de jaren heen

Thuiszorg vzw is organisator van 53 consultatiebureaus in Vlaanderen. “Wij staan in voor de infrastructuur, de vrijwilligers, het medische materiaal en het praktische verloop van de consultaties. Ook de planning nemen wij voor onze rekening”, vertelt Valerie De Coen.

“Dat doen we al meer dan 100 jaar. We zien wel een grote evolutie natuurlijk. De laatste decennia gebeurt alles meer vraaggestuurd vanuit de gezinnen met kinderen. Er is een basisschema met momenten waarop ze moeten langskomen. Maar ouders die meer ondersteuning nodig hebben, kunnen dat altijd voorleggen en krijgen dan ook extra consulten bij de arts of verpleegkundige. Het luik opvoedingsondersteuning heeft in de loop van de jaren ook een alsmaar grotere rol gekregen.”

Vragen over opvoeden en opgroeien?
Ga langs bij een Huis van het Kind. Je vindt er niet alleen het consultatiebureau, maar je kan er ook terecht voor kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en veel meer.
Een Huis van het Kind in jouw buurt
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.