Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Gehecht aan vlees? Laat het eens staan!

Vegetarisch eten is duur en veel werk? Wel nee! Je kan heel wat lekkers ontdekken als je je vlees eens laat staan. Bovendien is het beter voor je gezondheid. Test het eens uit met enkele heerlijke en gemakkelijke vegetarische gerechten.
Gezond 20.09.2019
Je kan heel wat lekkers ontdekken als je je vlees eens laat staan. Bovendien is vegetarisch eten beter voor je gezondheid.

Je moet het niet meteen compleet over een andere boeg gooien en helemaal geen vlees meer eten. Je kan je eetgewoontes op een eenvoudige manier gezonder maken.

Dol op charcuterie?

Eet jij elke dag vlees? Dan ben je niet alleen, want Vlamingen eten gemiddeld 115 gram vlees per dag. Dat is ongeveer het gewicht van een braadworst en het is eigenlijk te veel, vertelt Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Vlees bevat gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Maar daarnaast kan het ook veel verzadigd vet en zout bevatten.”


Veel hangt af van het soort vlees dat je eet. “Vlamingen zijn bijvoorbeeld dol op charcuterie: 1 op de 6 eet het iedere dag”, vertelt Loes. “Maar wie dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eet, of zo’n 3 sneetjes, heeft een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.”

Begin bijvoorbeeld door eens 1 dag per week geen vlees te eten.

Het hoeft niet alles of niets te zijn

Je gezondheid heeft er dus baat bij dat je niet te veel vlees eet. Maar hoe doe je dat als je gewend bent om het bij iedere maaltijd te eten? Moet je vlees plots volledig van je menu schrappen? Nee hoor, stelt Loes gerust. “De grootste misvatting over vleesconsumptie is dat het alles of niets moet zijn: je bent ofwel een verstokte dagelijkse vleeseter ofwel een vegetariër.”


De drempel hoeft niet hoog te zijn om je eetgewoontes te verbeteren, verzekert ze. “Het is al goed als je niet elke dag vlees eet of maar bij 1 maaltijd per dag. Kleinere porties en variatie zorgen voor een gezonde balans.”

Een gewoonte verander je geleidelijk

Om je vleesconsumptie te minderen, hoef je dus geen drastische stappen te zetten. Een gewoonte verander je het best geleidelijk, 1 stap per keer. Begin bijvoorbeeld door eens 1 dag per week geen vlees te eten, of door af en toe bij een maaltijd je vlees te vervangen door iets anders.

“Je kan vlees afwisselen met vis, tofoe of peulvruchten,” vertelt Loes. Die laatste zijn een ideale vleesvervanger: peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen zitten boordevol eiwitten. Daarnaast bevatten ze pectine, een stof die slechte cholesterol verlaagt. Zulke vleesvervangers zijn goed voor je, want voor een gezond eetpatroon eet je het best in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding.

Nieuwe gerechten ontdekken

Door vlees af en toe te vervangen door iets anders kan je bovendien nieuwe gerechten ontdekken. “Je hoeft daarvoor niet aan smaak in te boeten: vleesloze maaltijden kunnen ook heerlijk zijn”, zegt Loes enthousiast. “Ik ben zelf verzot op risotto met groene asperges of erwtjes, en chili sin carne met kidneybonen.”

Doe het milieu een plezier

Zoek je nog andere redenen om af en toe eens veggie te gaan? Loes moedigt je aan: “Naast de voordelen voor je gezondheid, is minder vlees eten ook goed voor het milieu. Vlees (en vooral rood vlees) heeft een grote impact.”

Kiezen voor vlees van betere kwaliteit helpt ook. “Ga voor minder, maar beter vlees. Koop bijvoorbeeld eens lokaal vlees, in plaats van elke dag goedkoop vlees. Voor je portemonnee blijft het hetzelfde, maar het is beter van kwaliteit, beter voor het milieu, en garandeert een eerlijke prijs voor de boer en meer dierenwelzijn.”

Aan de slag

Heb je de smaak te pakken en wil je zelfs eens veggie koken? Kijk hieronder voor frisse inspiratie. Nog meer ideetjes nodig? Neem een kijkje op www.lekkernormaal.be.

Mediterrane salade met kikkererwten

Bereidingstijd: 10-15 minuten

Een gerechtje dat je in een handomdraai op tafel tovert.
Het recept vind je hier. 

Zuiderse gratin

Bereidingstijd: 60 minuten

Een lekkere ovenschotel met een mediterraans tintje.
Hoe je hem klaarmaakt, lees je hier.

Ratatouille op de BBQ

Bereidingstijd: 30 minuten

Niets zo heerlijk als een smakelijke ratatouille!
Ontdek hoe je ermee aan de slag gaat op de barbecue.

Ratatouille op de BBQ
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.