Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Verdraagzaamheid wérkt: voetbalclub Olympic Pirates Deurne over geld en gelijke inzet

Ons land telt uiteenlopende meningen, culturen en nationaliteiten. Dat die naast en mét elkaar kunnen bestaan, toont voetbalclub Olympic Pirates Deurne. “11 nationaliteiten in 1 team: het kan! Zolang er verdraagzaamheid is.” 4 leden praten over onderwerpen die al eens voor verdeling kunnen zorgen: geld en gelijke inzet voor de club van iedereen.
Samen 28.10.2019
Verdraagzaamheid wérkt: voetbalclub Olympic Pirates Deurne over geld en gelijke inzet

Club groeit dankzij de groepssfeer

De voetbalclub bestaat dit jaar precies 100 jaar en telt ongeveer 200 jeugdspelers en 60 senioren, met meer dan 30 verschillende nationaliteiten. “Onze club blijft groeien”, vertelt hoofdtrainer Germain, die al 27 jaar voor de club werkt. “En dat heeft vooral te maken met onze groepssfeer. Ik zeg niet dat het hier nooit botst, maar iedereen kent én respecteert elkaar, of je nu Nigeriaan, Antwerpenaar of Portugees bent. Daar staan we om bekend. Onze club is het levende bewijs dat diversiteit wérkt.”

Aan tafel zitten naast hoofdtrainer Germain (56) ook collega-trainer Najim (33), speler van het 1ste elftal Vone (27) en Kelly (38), die al 5 jaar verantwoordelijk is voor de kantine. Er wordt gelachen, geplaagd en het toepasselijke gezelschapsspel ‘Mens Erger Je Niet!’ gespeeld. “Straks eindigt het hier nog in grote ambras!”, knipoogt Kelly. Wij leggen het viertal enkele prangende vragen voor.

Mens, mens erger jij je aan … het grove geld in het voetbal?

Praten over geld is nog vaak een taboe voor Belgen. Is dat ook zo in voetbalclub Olympic Pirates Deurne? “Elke speler verdient hier evenveel”, steekt Germain van wal. “Wie bij ons komt voetballen, doet het niet voor het geld. Bij andere clubs krijg je bij winst misschien enkele honderden euro’s, maar hier dus niet.”

“Het wederzijds respect telt voor heel wat jonge voetballers en hun ouders mee.”

Najim pikt in. “En toch moesten we bij de start van het seizoen heel wat spelers die lid wilden worden teleurstellen, omdat we ‘volzet’ waren. Daaruit blijkt dat ook de groepssfeer en het wederzijdse respect, waarvoor onze club bekend is, voor heel wat jonge voetballers en hun ouders meetellen.”

Dat die waarden lonen, bewezen de resultaten vorig seizoen. Toen speelde de club kampioen. “Dit seizoen loopt het voorlopig wat minder, maar we geven ons nog niet gewonnen”, weet Najim.

Zowel de club als de kantine draaien dankzij de hulp van heel wat vrijwilligers. Kelly is er een van. “Ik ben hier bijna dagelijks, behalve maandag en woensdag, en heb soms het gevoel dat ik hier woon. Als het te druk wordt, snak ik wel eens naar vakantie, maar na een tijdje begin ik de club weer te missen. Ik doe het vooral voor de kinderen en hun ouders. Geld is voor mij geen drijfveer, dus ik vind het niet erg dat ik geen loon krijg."

Mens, erger jij je aan … het feit dat niet iedereen zich altijd even hard inzet?

Als we vragen naar de inzet in de club en of die mooi verdeeld is, is Vone resoluut. “Dat is niet het geval, daar moeten we niet flauw over doen. Als speler ben je hier 1,5 uur voor de match aanwezig en ga je meestal pas 2 uur na het fluitsignaal terug naar huis. Als ik dat vergelijk met de uren die Kelly hier soms klopt ... Dan is haar inzet toch van een andere orde.”

Soms wringt dat wel eens bij Kelly. “Het zijn vaak dezelfde mensen die de handen uit de mouwen steken, dat klopt. Maar dan spreek ik de spelers daarop aan: ‘Mannen, het is niet alleen maar nemen-nemen-nemen, maar af en toe ook eens geven’. En ik moet toegeven, dat werkt meestal. Zo kwam er bij het vorige Sinterklaasfeest heel wat extra hulp van de mannen van de 1ste ploeg.”

“Ik heb de indruk dat je vandaag aan de jonge gasten écht moet vragen om te helpen, terwijl dat vroeger spontaner verliep.”

Najim merkt hier een duidelijk generatieverschil. “Ik heb de indruk dat je vandaag aan de jonge gasten écht moet vragen om te helpen, terwijl dat vroeger spontaner verliep. Alsof er toen meer respect was voor de oudere generatie.”

Over de inzet op sportief vlak lopen de meningen gelijk. “Iedereen heeft weleens een mindere dag, maar dan is het de taak van de coach om die persoon erover aan te spreken of hem te vervangen”, aldus Germain. “Spelers laten het hier zelden afweten voor een training en bijna nooit voor een match.”

“Dan gaat het om de knikkers (punten, red.) hé”, knipoogt Najim. Ook onder de trainers is er veel collegialiteit. Germain vergezelt Najim als afgevaardigde en neemt zijn eigen zoon mee naar ‘zijn’ matchen. “Zo blijft de boel draaiende.” (knipoogt)

Club heeft een voorbeeldfunctie

Heeft de club een voorbeeldfunctie als het op verdraagzaamheid aankomt? Kelly vindt van wel. “Jongeren brengen hier heel wat tijd en dan krijgen ze toch een deeltje opvoe-ding mee, merk ik.” De rol van de begeleiders is cruciaal. “Je team motiveren én tegelijk de waarden van de club meegeven, daar begint het mee”, aldus Germain.

Voorzitter Jean-Pierre Pouwels komt er even bijzitten. Hij is sinds 1987 actief in de club en is nu 5 jaar voorzitter. “Door de jaren heen is onze club diverser geworden, niet alleen wat de spelers betreft, maar ook op het vlak van trainers en begeleiders. Zij zorgen er mee voor dat onze basiswaarden, zoals verdraagzaamheid, ook op het veld gerespecteerd worden. Dat wordt gewaardeerd door de ouders, merken we, want jaar na jaar groeit het aantal inschrijvingen.”

“Je team motiveren én tegelijk de waarden van de club meegeven, daar begint het mee.”

Of een van de 4 zich een leven zonder Olympic Pirates Deurne kan voorstellen? “Ik heb al 20 clubs getraind, maar Olympic zal altijd mijn club zijn. Weet je dat ik ooit samen met mijn broer (voorzitter Jean-Pierre), mijn zoon én zijn 2 zonen in 1 ploeg heb gespeeld? Dan weet je het wel. Beschouw ons maar als een grote voetbalfamilie”, zegt Germain.

>> Lees ook wat deze 4 mensen denken over de omgang met elkaar, sociale media en foute uitlatingen.

Club met een groot hart

Niet voor elk kind is een mooie toekomst een garantie. Samen met City Pirates geeft de club aan kinderen uit kansarme gezinnen de kans om te voetballen. Daarnaast krijgen zij op (en naast) de club ook lesbegeleiding, computerinitiatie, workshops ... Onder het motto: voetbal is de motor, sociaal engagement de brandstof en diversiteit de kracht. Wil je meer weten over het project? Surf naar www.citypirates.be.

Meer weten over Olympic Pirates Deurne?
Neem een kijkje op www.kvcod500.com.
Meer info
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.