Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Verandert er op 1 januari 2020 iets voor jou?

Zijn de nieuwigheden op 1 januari 2020 goed nieuws voor jou?
Praktisch 12.12.2019
Verandert er op 1 januari 2020 iets voor jou?
Verandert je budget?

Vorig jaar nam de Vlaamse overheid de kinderbijslag over van de federale overheid. Vlaanderen doopte de kinderbijslag om naar het groeipakket. Voor Vlaamse gezinnen veranderde er héél wat. In 2020 is het de beurt aan Brussel. Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kinderbijslagregeling voor Brusselse gezinnen van start. Net zoals in Vlaanderen komt er een vast bedrag per kind. In 2020 is dat 150 euro. Daarnaast zijn er allerlei toeslagen die ervoor moeten zorgen dat wie het het meeste nodig heeft, méér kinderbijslag krijgt.

Ook de PVB-budgetten voor personen met een handicap veranderen in 2020. Als jouw persoonsvolgend budget verandert vanaf 1 januari, kreeg je daarover een brief in oktober 2019. Geen brief gekregen? Dan blijft alles bij het oude!

Geneesmiddelenvoorschrift met barcode bij apotheek
"Waarom staat er een streepjescode op mijn voorschrift?"

Ga je in het nieuwe jaar naar de dokter, dan krijg je misschien een ander, nieuw geneesmiddelenvoorschrift mee. Sommige dokters gebruikten dat al, maar vanaf 2020 gaan alle artsen en tandartsen ermee aan de slag.

Als je dokter medicatie voorschrijft, krijg je een briefje voor de apotheker. Je zorgverlener stuurt je voorschrift vanaf nu altijd naar een beveiligde elektronische databank. Jij krijgt dus niet langer een briefje mee dat je dokter moet ondertekenen, maar wel een ‘bewijs van elektronisch voorschrift’. Daar staat een streepjescode op. Je apotheker scant de streepjescode en ziet je voorgeschreven medicatie.

Bij huisbezoeken en technische problemen mag je dokter nog een traditioneel voorschrift met handtekening opstellen. Is je dokter al wat ouder, dan werkt hij misschien ook nog zo.

Sigarettenpakjes worden 'lelijk' groenbruin

Hoe minder jongeren beginnen met roken, hoe beter. Om tabak minder aantrekkelijk te maken voor jonge mensen, krijgen alle sigarettenpakjes en andere tabaksproducten nu dezelfde verpakking. De nieuwe pakjes hebben een 'onaantrekkelijke' groenbruine kleur. Er staan geen merklogo's meer op, alleen de merknaam in een neutraal lettertype. En natuurlijk de verplichte informatie, zoals een ontradende boodschap.

Wat vind jij van de nieuwe pakjes?

Wat verandert er nog?
Ontdek alle veranderingen
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.