Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Verandert er op 1 januari 2019 iets voor jou?
Op 1 januari 2019 is het zover en treden de vele nieuwe regels die werden aangekondigd in voege. Maar zijn die ook van toepassing op jou en je gezin?
Praktisch 20.12.2018
Nieuw vanaf 1 januari 2019
groeipakket adoptieverlof pleegouderverlof
Voor de mama’s en papa’s

2019 brengt een grote verandering voor ouders. Kindjes geboren na 1 januari 2019 krijgen namelijk geen kinderbijslag meer, maar een Groeipakket van 163,20 euro per maand. Ook voor een 2de of 3de kind krijg je hetzelfde bedrag. Voor een 1ste kind krijg je dus meer dan vroeger, terwijl nieuwe grote gezinnen minder kinderbijslag ontvangen. Voor kinderen geboren vóór 1 januari blijf je je vertrouwde kinderbijslagbedrag ontvangen.

Op 1 januari ging normaal gezien het adoptieverlof uitgebreid worden. Ook zou er pleegouderverlof ingevoerd worden. Door de woelige politieke situatie, is echter nog niet duidelijk of en wanneer die veranderingen worden ingevoerd.

Voor iedereen die wel eens patiënt is

Betaal je in 2019 meer of minder voor je medische zorg? Dat hangt er wat vanaf:

  • Er komt een vaste prijs voor een dringende rit met de ambulance naar het ziekenhuis, namelijk 60 euro. Jammer genoeg krijg je geen terugbetaling meer.
  • Ook voor bepaalde ingrepen in het ziekenhuis worden vaste tarieven afgesproken. Als je zo’n ‘laagvariabele’ ingreep ondergaat, zie je op je ziekenhuisfactuur 1 regel staan met een vast bedrag dat het ziekenfonds aan het ziekenhuis betaalt en een vast bedrag (remgeld) dat jij moet betalen.
  • Goed nieuws voor patiënten met hepatitis C: vanaf 2019 worden alle antivirale medicijnen terugbetaald.
  • Word je 51 of 52 in 2019? Dan mag je een uitnodiging verwachten om deel te nemen aan een preventieve dikkedarmkanker-screening. Dat is 2 jaar eerder dan voorheen.
  • Om hoge kosten buiten het ziekenhuis te vermijden, biedt ons ziekenfonds een nieuwe verzekering aan. ViviPlan beschermt je tegen de hoge facturen van hoorapparaten, brillen en contactlenzen, consultaties bij de psycholoog, remgelden bij artsen en van geneesmiddelen op voorschrift … Meer info volgt nog!
ambulance ziekenhuis
Wat verandert er nog op 1 januari?
Ontdek alle veranderingen
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.