Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Soraya bewijst wat veerkracht is

Ze is 54, maar ziet eruit als een jonge veertiger. Op haar uiterlijk hebben de tegenslagen in haar leven gelukkig geen vat gehad. Integendeel. Soraya leerde om positief in het leven te staan en dat straalt ze ook uit.
Samen 29.04.2019
Soraya leerde, ondanks de tegenslagen in haar leven, om positief in het leven te staan.

Onbezorgde jeugd in 1 klap voorbij

Soraya is amper 18 wanneer haar vader sterft aan een hartaanval. Het maakt op een botte manier een einde aan haar onbezorgde jeugd. “Mijn vader was mijn held. Plots moest ik verder zonder hem. Maar vreemd genoeg putte ik snel een nieuwe kracht uit het verlies. Voortaan zou ik dankbaar zijn voor alles wat het leven me zou geven. Dat is ook de filosofie die mijn vader had”, weet ze.

Leven op zijn kop

In haar thuisland Colombia studeert ze af als tandartsassistente. De liefde voor het voetbal brengt haar in 1990 naar het WK in Italië. “Ik wilde graag onze nationale ploeg aanmoedigen. Wist ik veel dat het mijn leven op zijn kop zou zetten.” Want Soraya werd verliefd … op een Belgische man. “Liefde op het 1ste gezicht! Het 1ste jaar hebben we heen en weer gependeld, maar ik besliste al snel om definitief naar België te verhuizen. Niet evident om mijn familie en land achter te laten, maar de roep van de liefde is sterk”, lacht ze.

“Ik besefte hoe fragiel het leven is en besliste om van elk uur, elk moment te genieten.”

Vechten voor de toekomst

Soraya en haar man krijgen 2 kinderen en ze blijft voltijds thuis als huismoeder én mama. Maar wanneer de liefde na 22 jaar op is, gaat het koppel uit elkaar. “Het was een pijnlijke periode waarin ik mijn familie en vrienden in Colombia erg miste. Maar ik maakte ook deze keer een klik in mijn hoofd. Ik had een leven opgebouwd in België en mijn kinderen zijn hier opgegroeid. Ik wilde vechten voor de toekomst. De kinderen waren wat ouder en ik ging nieuwe uitdagingen aan”, zegt ze.

"Ik besefte hoe fragiel het leven is en besliste om voortaan van elk moment te genieten.”

Zonnetje op de werkvloer

Soraya verhuist en werkt 2 jaar als logistiek medewerkster in Dienstencentrum De Leest in Izegem. “Een leuke, maar tijdelijke job. Ik was manusje-van-alles. Tafels dekken, koffie schenken voor oudere mensen, een feest organiseren … Ik vond mijn 2de adem. Ik had superfijne collega’s en een directeur die me ‘het zonnetje op de werkvloer’ noemde”, lacht ze.

Genieten van elk moment

Tot Soraya op een dag weer slecht nieuws krijgt van haar familie. “Mijn jongere broer was gestorven. Hartaderbreuk. Mijn wereld stortte in. We zijn thuis met 7 meisjes en 1 jongen en mijn broer was écht mijn lieveling. Ik voelde me verloren. Toen ik na de begrafenis in Colombia weer thuis kwam in België, besefte ik hoe fragiel het leven is en ik besliste om voortaan van elk moment te genieten.”

Hart op de juiste plaats

Soraya start een opleiding als keukenhulp bij VORK in Kortrijk, een restaurant dat onder meer opleidingen biedt aan sociaal kwetsbare mensen. “Ik heb er enorm van genoten. De opleiding wordt gegeven door vakmensen, met het hart op de juiste plaats. En door die scholing vond ik ook werk in de keuken van een school. Fantastisch, toch?”, glundert ze.

Grote dankjewel

Dit bewijst voor Soraya dat positieve energie andere positieve energie opwekt. “In Colombia bestaat geen stress. Mensen nemen alles zoals het is. Zo wil ik in België ook leven, en telkens een grote dankjewel zeggen voor alle goede dingen die mij overkomen. Ik ben er zeker van dat een mens zijn hersenen en levenshouding kan programmeren. En als je zelf gelukkig bent, dan straal je dat automatisch ook naar anderen uit”, besluit ze.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.