Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Geboren als tweelingbroers, opgegroeid als broer en zus

23 jaar geleden werden ze geboren als eeneiige tweelingbroers. Ze leken als spiegelbeelden op elkaar. Maar al snel bleek 1 van hen een meisje. Het verhaal van Nora – op wie de film ‘Girl’ werd gebaseerd – door de ogen van haar broer Arno.
Samen 10.04.2019
Arno en Aaron zijn tweelingbroers, maar Aaron (nu Nora) is transgender. Ze voelde als peuter al aan dat ze in het verkeerde lichaam geboren was.

“Nog voor Aaron goed en wel tot 5 kon tellen, begreep ze dat ze in een jongenslichaam gevangen zat”, vertelt Arno Monsecour. “Ik heb eigenlijk nooit een broer gehad.”

Een meisje in een jongenslichaam

Liever met poppen spelen dan in bomen klimmen. Kralen in plaats van autootjes aan Sinterklaas vragen. Mama’s kleerkast uitproberen, inclusief de trouwjurk. “Hoewel ik zelf nog maar een uk was, begreep ik al snel dat Aaron een meisje was dat in een ander lichaam geboren was. Nora, zoals ze nu heet, had als kleuter al een vrouwelijke elegantie in alles wat ze deed. In de manier waarop ze met anderen omging. In de manier waarop ze glimlachte”, zegt haar broer Arno, die de volledige transitie van jongen naar meisje vanaf de 1ste rij meebeleefde.

“Nora is mijn andere helft.”

Warme opvoeding, hecht gezin

“Nora sprak nog niet eens in volzinnen toen ze vertelde dat ze een meisje was. Voor mij is het dus nooit een schok of ‘openbaring’ geweest, want ik heb Nora altijd zo gekend. Mijn ouders begrepen ook snel hoe Nora zich voelde”, vervolgt Arno. “Ons gezin is er alleen maar warmer en hechter op geworden. We hebben allebei een fantastische opvoeding gehad en konden altijd rekenen op heel begripvolle ouders.”

Nora, zoals ze nu heet, had als kleuter al een vrouwelijke elegantie in alles wat ze deed.

De andere helft

“Of ik me als kind soms wat op de achtergrond voelde? Er ging uiteraard heel wat zorg naar Nora”, geeft Arno aan. “Als kind was ik daar niet bewust mee bezig. Ik leefde vaak in de gedachte: Nora heeft het moeilijk en mama en papa zorgen voor haar, dus ik hou me wat afzijdig. Zelf heb ik nooit het gevoel gehad dat ik onvoldoende aandacht kreeg. Misschien komt het ook door het feit dat we een tweeling zijn: Nora is mijn andere helft. Als zij gelukkig is, ik ook.”

Intense begeleiding

Toen Nora ongeveer 10 jaar was, trok het gezin voor de 1ste keer naar het UZ Gent. “Mijn ouders hebben me gelukkig nooit afgeschermd. Als kind moest ik ook geregeld gaan praten met psychologen over de evolutie die Nora en ons gezin doormaakte. Ik vond het niet altijd makkelijk om onbekenden in mijn gedachten toe te laten. Maar later begreep ik veel beter dat die begeleiding ontzettend belangrijk is. Of ik op een bepaald moment ook zelf getwijfeld heb of ik wel in het ‘juiste’ lichaam geboren ben? Nee. Hoewel we eeneiige tweelingen zijn, weet ik dat 100 % zeker.”

Trots op Nora

“Op school kregen we geregeld ‘commentaar’ op de speelplaats. Dat deed uiteraard pijn. Zeker als mijn zus ook gepest werd”, blikt Arno terug. “Ik heb me vroeger heel vaak aangetrokken wat anderen zeiden of dachten. Dat doe ik vandaag niet meer. Er zullen altijd mensen zijn die het niet (willen) begrijpen. Ik wil daar geen energie meer aan verspillen. Ik weet wie Nora is. Ik weet welke weg we aflegden. En ik ben enorm trots op haar.”

Niet kiezen, maar zijn

Nora is vandaag professionele danseres. Een knappe vrouw op wie regisseur Lukas Dhont zijn bekroonde film ‘Girl’ baseerde. “Ik merk dat die film het onderwerp een stuk meer bespreekbaar heeft gemaakt. Ik hoop dat dit in de toekomst alleen maar verbetert”, vertelt Arno. “Vaak zeggen mensen: ‘hij kiest ervoor om een meisje te zijn, of zij kiest ervoor om een jongen te zijn’. Maar dat is helemaal niet zo. Het is écht geen keuze. Hij ís gewoon een meisje. En zij ís gewoon een jongen. Alleen heeft de natuur daar anders over beslist.”

Geen ondersteuning voor iedereen

“Mijn zus en ik konden in een omgeving opgroeien waar er begrip was. Heel wat jongeren hebben dat geluk niet. Er zijn vandaag jammer genoeg nog veel jongeren die geen ondersteuning krijgen, die geen begrip krijgen en aan zelfdoding denken. Gewoon omdat ze een strijd moeten voeren om te zijn wie ze zijn”, stipt Arno aan.

Nora is vandaag professionele danseres. Een knappe vrouw op wie regisseur Lukas Dhont zijn bekroonde film ‘Girl’ baseerde.

Grootste idool

De ouders van Nora en Nora zelf hebben een vereniging voor ouders van transkinderen: Berdache. “De vereniging is ontstaan uit de behoefte om andere ouders in dezelfde situatie te ontmoeten. Zo kunnen ze elkaar steunen en onderling ervaringen en tips uitwisselen”, besluit Arno. Hijzelf begeleidt als voedingsdeskundige mensen die blijvend willen afvallen. En die job combineert hij met topsport, want Arno is ook verdediger bij eersteklasser KSC Lokeren. “Maar als mensen me vragen wie mijn idool is, zeg ik: mijn zus.”

Meer weten?
Op transgenderinfo.be vind je heel wat antwoorden. Met vragen over de terugbetaling van medische behandelingen kan je terecht bij ons ziekenfonds. Wij helpen je graag verder!
Meer informatie
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.