Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Tournée Minerale: trakteer eens op een maand zonder alcohol

Dagen zonder vlees, dagen zonder koffie, trainen voor een marathon … Blogger Cédric Raskin (41) krijg je altijd warm voor een uitdaging. Daarom doet hij in 2020 voor de 4de keer mee aan Tournée Minérale. Een maand geen alcohol. Gewoon voor de lol. En de gezondheid natuurlijk.
Gezond 30.12.2019
Tournée Minérale of 1 maand zonder alcohol

Vrienden met een biertje

Het leek hem wel wat, toen in 2017 de 1ste Tournée Minérale werd georganiseerd. Wie eraan deelneemt, engageert zich om een maand lang geen druppel alcohol aan te raken. “Zou ik rustiger slapen? Zou ik me beter voelen? Ik was benieuwd welke invloed een maand zonder alcohol op mij zou hebben”, blikt Cédric terug.

“Het 1ste en ook het 2de jaar ervaarde ik Tournée Minérale vooral als een beperking”, geeft hij toe. "Je mag dit en je mag dat niet. Daar zat ik dan op café. Mijn vrienden aan de overzijde van de tafel, met hun lekker biertje en brede glimlach ... ‘Ook santé hé!’”

Van gebrek naar genieten

Maar toch, een maand zonder alcohol bleek Cédric wel deugd te doen. Hij voelde zich gezonder. “Ik had niet meteen meer uithoudingsvermogen of iets dergelijks, maar ik voelde me wel beter in mijn vel.” Daarom deed hij ook mee met de 3de editie in 2019. “Toen bekeek ik het al veel positiever. In plaats van te focussen op wat ik niet mocht, begon ik me te richten op wat ik wél mocht”, vertelt Cédric.

“Ik ontdekte vol enthousiasme nieuwe drankjes, die ik anders nooit had geproefd. Zoals mockails, lekkere smoothies, artisanaal geperste sapjes en zelfs alcoholvrije bubbels. Een maand droog staan, kan ook interessante gesprekken opleveren, besefte ik. Ik had nieuwe dingen om over te praten, zowel met vrienden die meededen als met vrienden die het flauwekul vonden. En ik mocht mijn ervaringen neerpennen in blogartikels voor Tournée Minérale. Ik heb er toen een maand écht van genoten.”

Zinnen verzetten

Cédric noemt zichzelf een sociale drinker. “Enkele streekbiertjes op café met de vrienden. En af en toe een goed glas abdijbier met een boek op mijn schoot”, vertelt hij. “Elke avond een glas wijn bij het eten of een borrel voor het slapengaan: dat doe ik sowieso niet. Alcohol heb ik ook niet nodig om mijn zinnen te verzetten. Dat kan evengoed door een plaat op te zetten en een boek te lezen.”

Cédric probeerde ook andere gezonde initiatieven uit. Zo nam hij in 2013 deel aan Dagen zonder vlees (40 dagen geen vlees eten). In 2014 wilde hij een nieuwe uitdaging en dronk hij een maand geen koffie. En in 2019 liep hij zijn 1ste marathon. “Voor mij is het vooral een spelletje om te zien wat het met je lichaam en geest doet”, glimlacht hij. Hij twijfelde dan ook geen moment om in 2020 opnieuw mee te doen aan Tournée Minérale.

Kan jij ook een maand zonder alcohol?
Ga de uitdaging aan en schrap alcohol volledig in de maand februari. Je zal zien: je wint er alleen maar bij. Niet twijfelen, schrijf je in!
Doe mee met Tournée Minérale
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.