Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Tongschrapen? Doen!
Je tanden poetsen doe je – hopelijk – elke dag. Maar wat met je tong? Die laat je waarschijnlijk links liggen. Tongschrapen? Jak! Het klinkt niet aantrekkelijk, maar het is wel effectief en super gemakkelijk!
Gezond 12.03.2019
Tongschraper

Een ‘normale’ tong heeft een roze kleur. Een witte aanslag op je tong wordt weleens tongbeslag of -aanslag genoemd. De dikte van die aanslag kan variëren. En als je anders gaat eten, medicijnen gebruikt of je mond niet goed verzorgt, kan ook de kleur veranderen. Dat laagje tongaanslag zit namelijk vol bacteriën. Het is dus belangrijk om die tong af en toe schoon te maken.

Voordelen van tongschrapen

Jawel, dat vieze goedje van je tong halen heeft alleen maar voordelen:

  • Je krijgt een frisse adem.
  • Je smaak verbetert. Als je smaakpapillen bedekt zijn, kunnen voedingsstoffen er niet in doordringen. Als je je tong reinigt krijg je een betere smaak, wat ook zorgt voor een betere spijsvertering.
  • Je tong bezorgt je tanden geen tandplak meer – want tongplak kan gemakkelijk bij je tanden komen.  

Waarmee maak ik mijn tong schoon? 

          1. Tandenborstel

Even snel over je tong schrobben met je tandenborstel? Kwaad kan het niet, maar het is zeker niet de beste manier om je tong schoon te maken. Tanden hebben het zachte en beweeglijke oppervlak van een tandenborstel nodig. Je tong daarentegen kan je makkelijker schoonmaken met een stevig oppervlak. Met een tandenborstel lukt het ook nauwelijks om de bacteriën naar voren te brengen.

          2. Tongschraper

Tongschraper halen dan maar? Yes! Een tongschraper kan je gewoon vinden bij de drogist, je apotheek of in sommige supermarkten, én het is helemaal niet duur.

Hoe gebruik je zo’n tongschraper?

  • Steek je tong uit.
  • Zet de tongschraper zo ver mogelijk naar achteren op je tong en duw hem zachtjes op je tong. Niet te hard, je hoeft jezelf geen pijn te doen! Maar de schraper moet wel stevig contact maken met je tong.

Krijg je het gevoel dat je moet kokhalzen? Geen paniek! Als je dit een paar keer oefent, zal die reflex stilletjes aan verdwijnen. Tip: adem in als je op het achterste deel van je tong bent, adem uit als je schraapt.  

  • Trek de tongschraper rustig naar het puntje van je tong.
  • Maak de schraper proper onder stromend water.
  • Herhaal dit een paar keer.

Je tong schraap je het best vóór je je tanden poetst. Als je schraapt, komen heel wat bacteriën vrij in je mond. Poetsen maar, en ze zijn weg.

          3. Lepel

Heb je niet meteen een tongschraper bij de hand? En ziet je tong er wel heel vies uit? Een lepel kan wonderen doen! Jawel, een gewone lepel uit je besteklade! Zet ‘m achteraan op je tong met de bolle kant naar boven en schraap de viezigheid eraf. Het is niet zo effectief als een tongschraper omdat een lepel enkel het oppervlak van de tong schoonmaakt en niet de ruimtes in het tongslijmvlies, waar de meeste bacteriën zitten. Maar toch is even schrapen met een lepel nog altijd beter dan niet schrapen!

Ga naar je tandarts!
Advies op maat over je tong en je tanden? Ga elk jaar op controle bij de tandarts. Maak vandaag nog een afspraak! Want wie jaarlijks op controle gaat, betaalt minder.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.