Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Tips om rust in je hoofd te brengen

We leven in een onrustige en luide wereld. Neem voldoende tijd om de rust en stilte terug te vinden. En laat de natuur daarbij je leidraad zijn: 7 tips.
Uit 29.02.2020
Tips om rust in je hoofd te brengen

Is het mogelijk om in ons hedendaagse drukke leven écht stilte te vinden, vraag je je misschien af. Ja, alleen moet je stilte op een andere manier durven interpreteren. Stilte hoeft niet per se gelijk te staan aan de totale afwezigheid van geluid. Wel aan de afwezigheid van stórende geluiden.

Zo kunnen de geluiden van de natuur je net tot rust brengen. Leer te ontprikkelen. Pas dan kan je de batterij die zo hard moet werken volledig opladen. Vind de stilte terug in jezelf en laat je leiden door de sussende stem van de natuur.

7 tips om te ontprikkelen

Uitwaaien aan zee

1. Waai uit aan zee

De zee, een klassieker. Een wandeling op het strand of door de duinen ontgoochelt nooit. Vind je de kustlijn nog te druk? Kies dan voor een uitgebreide wandeling in een van de natuurgebieden die onze polders rijk zijn.

Het Zwin is helemaal vernieuwd en vogelliefhebbers raden we het kijkhuttentracé aan. Of wat dacht je van de Uitkerkse Polder, het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen?

En wie de Belgische kust even wil laten voor wat ze is, kan in het Nederlandse Zeeland nog heel wat anders moois ontdekken.

2. Ga wandelen in een stiltegebied

De plek om je zintuigen op scherp te stellen en de heilzame kracht van de natuur te ontdekken is een stiltegebied. Een plek waar enkel fauna en flora spreken. Vlaanderen telt 10 officieel erkende stiltegebieden.

De Kalmthoutse heide (Antwerpen) bijvoorbeeld, een parel die 3 sterren kreeg. In Gerhagen (Tessenderlo, Limburg) kan je 2 stiltewandelingen volgen.

En in een van de oudste beschermde natuurgebieden van België, de Liereman (Oud-Turnhout, Antwerpen), spot je misschien een zeldzame diersoort, zoals de wulp of de nachtzwaluw … als je muisstil bent.

Ga wandelen in een stiltegebied
Neem een bosbad

3. Ga bosbaden

Neem een bad … in het bos. Japanners noemen het Shinrin Yoku oftewel bosbaden. Het concept vindt zijn oorsprong in Japan in de jaren 80.

Hoe werkt het? Je beweegt langzaam door het bos en probeert alle indrukken op te nemen. Je wandelt op een meditatieve manier, enkel bewust van de wonderlijke natuur om je heen. Je voelt je stressniveau haast met de minuut dalen.

Bostherapie, een therapie waarvoor je geen cent betaalt. Wij trokken naar samen met een bosbadgids naar het bos, om ons helemaal te laten onderdompelen. Ontdek hoe zen we terugkwamen

4. Wandel op een blotevoetenpad

Laat je wandelschoenen staan, trek je kousen uit en ga op pad. Een blotevoetenpad is een route die speciaal werd uitgezocht (of aangelegd) om op je blote voeten door de natuur te lopen. Over verschillende ondergronden, door water en modder, en soms over leuke hindernissen. Ontspan en geniet van een natuurlijke voetmassage!

In Vlaanderen vind je verschillende blotevoetenpaden of leg gewoon je eigen blotevoetenpad aan in de tuin.

  • het Barrevoetspad (Antwerpen)
  • het blotevoetenpad in Kapellen (Antwerpen)
  • het Verwonder-Je-Voeten-Pad in de Plantentuin van Meise (Vlaams-Brabant)
  • het blotevoetenpad in Gentbrugge (Oost-Vlaanderen)
  • het blotevoetenpad in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen (Oost-Vlaanderen)
  • het blotevoetenpad in Oekene (Oost-Vlaanderen)
  • het blotevoetenpad Bigfoot in Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
  • het kleinste blotevoetenpad in Zwalm (Oost-Vlaanderen)
  • het blotevoetenpad van de Lieteberg (Limburg)
Wandel op een blotevoetenpad
Ga op stap met dieren

5. Ga op stap met dieren

Neem een dier mee als metgezel als je gaat wandelen. Niet praten, gewoon wandelen en genieten van het stille gezelschap.

Asielen zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om met de honden op pad te gaan. En je kan zelfs op wandel met kuddedieren, zoals schapen of lama's.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.