Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Vaccineren, inpakken en wegwezen!

Genieten van een all-in op een (exotisch) strand, een kampeertrip in Nederland of een bergvakantie in de Zwitserse Alpen. Hoe je je vakantie ook invult: als je (ver) buiten België reist, ga dan na welke reisvaccinaties je nodig hebt. Eigenlijk zelfs ook voor bestemmingen binnen Europa en in Noord-Afrika. Op consultatie bij dr. Ula Maniewski-Kelner, infectioloog aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).
Gezond 26.06.2019
Op vakantie? Laat je tijdig vaccineren

Met de bromfiets door Marokko, met de camper langs de Middellandse Zee of een huisje huren in Luxemburg: de wereld is toegankelijker dan ooit. Maar tegelijk zijn ook parasieten, virussen en allerhande beestjes die je reis kunnen verpesten meer aanwezig dan ooit.

Een 1ste gouden raad? Zodra je reisbestemming vastligt, surf je het best naar www.reisgeneeskunde.be waar je voor élke bestemming deskundig en actueel advies over vaccinaties en ziektepreventie krijgt. Voor landen als Brazilië, China en Duitsland. Maar ook voor landen waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt, zoals Sint-Eustatius en Saba, de Mariana-eilanden of Tokelau.

Ik blijf binnen Europa. Ben ik dan helemaal safe?

“Behalve de basisvaccins zijn er meestal geen bijkomende vaccinaties nodig”, vertelt dr. Ula Maniewski-Kelner. “Meestal, want voor Centraal-Europa (Hongarije, Polen, Roemenië …) raden we bijvoorbeeld ook een vaccinatie tegen hepatitis A aan voor mensen die in minder goede hygiënische omstandigheden reizen. Ga je kamperen in Centraal-Europa, Oost-Europa en sommige (zuidelijke) delen van Scandinavië? Dan kan het ook nuttig zijn om een vaccin tegen Europese tekenencefalitis te laten prikken. Check dus voor alle zekerheid of je vaccinaties nodig hebt, zelfs voor een vakantie dichtbij. ”

Wat zijn de basisvaccins precies?

“Dit zijn de vaccinaties die voor iedereen in België aanbevolen zijn en die je normaal gezien ook als kind kreeg, zoals de vaccins tegen tetanus, difterie, kinkhoest, mazelen en polio. Het tetanusvaccin moet je om de 10 jaar hernieuwen”, stipt dr. Ula Maniewski-Kelner aan. ”Op reis gaan is dus het ideale moment om te kijken of je basisvaccinaties nog in orde zijn.” 

“In de aanloop naar de zomer wordt het erg druk in de reisklinieken. Maak tijdig een afspraak.”

Op vakantie? Laat je tijdig vaccineren

Is het in alle omstandigheden nuttig om me te laten vaccineren?

“Of je je nu beter wel of niet laat vaccineren, hangt van verschillende zaken af: je bestemming, je verblijfsduur, wat je precies doet (een 10-daagse trektocht door de jungle of 1 dag een congres bijwonen), of je een verminderde weerstand hebt, je leeftijd, enzovoort. Bij twijfel kan je altijd om raad vragen.”

“Bij je keuze om je al of niet te laten vaccineren, denk je het best niet alleen aan jezelf, maar ook aan je gezin, collega’s, vrienden … Hoewel je misschien zelf niet door een ziekte geveld wordt, kan je wel de kiemen mee naar huis nemen en bijvoorbeeld andere mensen ziek maken”, beklemtoont de infectioloog.

“Voor sommige landen heb je ook geen keuze. Zo zijn er verschillende landen die een vaccinatie verplichten tegen gele koorts vooraleer je het land binnen mag. Let wel: hoewel het in sommige landen geen verplichting is om je tegen een bepaalde ziekte te vaccineren, betekent dit niet dat het niet nodig is om je in te enten. Denk níét: het is geen verplichting, dus is het overbodig.”

Wanneer laat ik me het best vaccineren?

“Dat doe je het best 4 tot 6 weken voor je vertrekt. Voor sommige vaccinaties heb je namelijk ook een herhalingsvaccinatie nodig om een goede bescherming te krijgen”, schetst de arts. “Vertrek je in de zomer op reis? Maak dan tijdig een afspraak. In de aanloop naar de zomer kan het erg druk worden in de reisklinieken, met lange wachttijden voor een afspraak.”

Ik weet niet meer welke vaccinaties ik al kreeg. Is het gevaarlijk om 2 keer hetzelfde vaccin te krijgen?

“Nee, helemaal niet. Het is alleen zonde van je geld”, glimlacht dr. Ula Maniewski-Kelner. “We kunnen wel al bepaalde inentingen die je kreeg, achterhalen via Vaccinnet (de vaccinatiedatabank van de Vlaamse overheid), en natuurlijk ook als je je vaccinatieboekje goed hebt bijgehouden. Ook op basis van je geboortejaar kunnen we meestal goed inschatten welke vaccins je al of niet als kind kreeg.”

Kan ik voor reisvaccins gewoon terecht bij mijn huisarts?

“Het vaccin tegen gele koorts kan je enkel verkrijgen in een reisvaccinatiecentrum, bijvoorbeeld het Instituut voor tropische geneeskunde of een afdeling in het ziekenhuis. Voor de andere vaccins kan je wel bij de huisarts terecht. Zowel een reisvaccinatiecentrum als de huisarts geven ook bijkomend gezondheidsadvies over reizen.”

Nog een laatste goede raad?

“Ga je de exotische toer op? Denk dan niet alleen aan vaccinaties, maar ook aan malariapreventie. Daarvoor heb je geen prik nodig, maar moet je wel preventieve maatregelen treffen en soms malariapillen nemen. Daarvoor kan je ook bij je huisarts terecht.”

Prik nodig of niet?
Check welke preventieve maatregelen er nodig zijn voor jouw bestemming.
Even nakijken

Jouw vaccinaties terugbetaald

Als lid van ons ziekenfonds krijg je tot 25 euro per jaar terugbetaald voor erkende vaccinaties.

Bekijk je voordeel.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.