Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Tieners opvoeden: 5 tips

Tieners opvoeden, het is een vak apart. Dat ondervinden ook Cynthia (44) en Ben (48) in hun nieuw samengesteld gezin. Op basis van hun ervaringen geeft Sven Bussens, auteur van ‘Ouders in nesten’, enkele praktische tips.
Thuis 30.12.2019
Tieners opvoeden: hoe doe je dat?

Kinderen op de 1ste plaats

Eind 2019 stapten Cynthia (44) en Ben (48) opnieuw in het huwelijksbootje. Mét een brief van de 4 (plus)dochters als het mooiste geschenk. Beiden hebben ze 2 dochters uit een vorige relatie: Emma (18) en Myrthe (20) zijn Cynthia’s dochters, Sterre (14) en Flore (17) die van Ben. Ze kozen ervoor om in 2 aparte huizen te wonen, op een kwartiertje van elkaar.

“Onze kinderen komen om organisatorische redenen nu op de 1ste plaats”, vertelt Cynthia. “Toch willen Ben en ik ook zoveel mogelijk tijd met z’n tweeën doorbrengen, én met het hele gezin.” “Die momenten zijn heilig”, aldus Ben. “Ook voor onze dochters zijn ze belangrijk.”

Ontdek Svens tips (en hoe ouders én tieners het beleven)

1. Onderhandelen tot een bepaald punt (en niet verder)

Cynthia: “Per ‘extra’ middelbaar jaar mogen de meisjes een halfuurtje langer uitgaan. Tenzij ze wat later op de avond kunnen meefietsen met vrienden, is daar weinig onderhandelingsmarge over.”

Tip: Over sommige dingen kunnen ouders onderhandelen met hun tieners, maar het is belangrijk om grenzen te stellen over wát onderhaalbaar is, en tot welk punt. Een goede communicatie hierover is cruciaal. Laat je erbij ondersteunen indien nodig en gewenst.

Tieners opvoeden: hoe doe je dat?

2. Investeren in de relatie

Myrthe: “Ik vind het superbelangrijk om een goede relatie te hebben met mijn ouders. Mijn thuis voelt als een veilige haven, waar ik altijd terecht kan. Dat wordt extra duidelijk, nu ik op kot zit.”

Tip: De band tussen ouders en kinderen staat centraal in het opvoeden van tieners.  Het is ontzettend belangrijk dat er voldoende positieve elementen in die relatie blijven. Doorheen die relatie wordt het mogelijk om waarden en normen mee te geven, samen moeilijkheden  op te lossen, plezier te maken, zorgen en gebeurtenissen – de leuke en minder leuke – met elkaar te delen ...

Wanneer positieve elementen verdwijnen, komt de relatie onder druk te staan en dreigt al het voorgenoemde moeilijk tot zelfs onmogelijk te worden. Het is dan ook belangrijk om blijvend in de relatie te investeren, los van het gedrag van je tiener.

3. Over je eigen zwaktes praten

Flore: “Papa (Ben) durft weleens toe te geven dat hij als tiener net zo was als wij, maar hij doet dat niet echt met volle goesting. Ik denk dat hij schrik heeft dat ik het dan tegen hem zou gebruiken.”

Tip: Wanneer je als ouder je eigen ‘zwakte’ toegeeft, zorg je voor wat weerwerk tegen de perfecte wereld, die je tieners vaak nastreven en die hen via sociale media dikwijls wordt voorgehouden.

4. Vaste contactmomenten

Ben en Cynthia: “Onze dochters hebben een druk sociaal leven en daarom hebben we enkele vaste ‘eetmomenten’ ingelast. Die zijn zowat ‘heilig’ voor ons gezin.”

Tip: Het is erg belangrijk om aanwezig te blijven in het leven van je tieners. Zulke vaste contactmomenten zijn een heel goed initiatief. Je kan niet alleen bijpraten, maar zal ook sneller merken wanneer iemand niet in zijn/haar haak is.

5. Hulp inroepen

Ben: “Ik beken, ik heb 1 keer de hulp ingeroepen van mijn moeder. Om mijn dochters aan te spreken over de wanorde in hun slaapkamer.”

Tip: Jongeren door de puberteit loodsen is niet alleen de verantwoordelijkheid van ouders. Ben je niet zeker of heb je nood aan een andere mening of kijk op de zaken, aarzel dan niet om de hulp in te schakelen van familie, leerkrachten, andere volwassenen … Als jongeren eenzelfde boodschap van diverse kanten krijgen, is er meer kans op effect.

Tieners opvoeden: hoe doe je dat?
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.