Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

In therapie, nog altijd een taboe?

Soms worden alledaagse problemen enorme struikelblokken. Of zit je om een of andere reden vast. Therapie kan helpen om de toekomst weer helder(der) te zien. Therapeute Eveline pleit voor een lagere drempel om psychologische hulp in te roepen.
Gezond 28.06.2019
Soms worden alledaagse problemen enorme struikelblokken. Therapie kan helpen.

Therapeut kan barrière weghalen

Eveline ziet mensen met kleine en grotere problemen. “Het idee dat je zwaar depressief moet zijn om een psycholoog te raadplegen, is voorbij. Toch blijft het voor velen raar om hun persoonlijke verhaal aan een vreemde te vertellen.”

Een afspraak maken blijkt voor heel wat mensen al een 1ste grote drempel te zijn. “Ik krijg de meeste aanvragen via mail, telefonisch is te direct”, merkt de therapeute op. “Ik probeer die barrière tijdens een 1ste afspraak meteen weg te halen. Dan blijkt het voor de meeste mensen mee te vallen. ‘Ik had niet gedacht dat ik bij een 1ste gesprek al zoveel zou vertellen’, hoor ik vaak.”

“Soms worden zorgen groter in de loop van de jaren. Jammer dat er geaarzeld wordt om aan de alarmbel  te trekken.”

In therapie gaan vergt moed

“Ik merk dat mensen vaak al veel langer worstelen met problemen en dat het behoorlijk wat moed vraagt om psychologische hulp in te schakelen. Soms worden zorgen groter in de loop van de jaren. En dan is het jammer dat er geaarzeld wordt om aan de alarmbel te trekken”, vindt Eveline. “De opluchting is groot wanneer ze eindelijk de stap naar therapeutische hulp zetten. ‘Had ik dat maar eerder gedaan’, zeggen ze dan.”

Therapie is trouwens absoluut niet leeftijdsgebonden, weet ze. “Ik krijg alle leeftijden over de vloer. Van een twintiger met een burn-out, die de gevolgen voelt in haar relatie, tot een zestiger die bij zijn moeder inwoont en zijn sociale vaardigheden wil verbeteren. Onlangs was er een koppel zeventigers, die hun relatie in vraag stelden. In het begin schaamden ze zich – zij komen uit een andere generatie waarbij praten over problemen minder ingeburgerd was – maar die bezorgdheid viel snel weg.”

Therapeute Eveline pleit voor een lagere drempel om psychologische hulp in te roepen.

Taboe doorbreken

1 op de 4 Vlamingen heeft ooit psychologische hulp nodig. Meer dan 1 miljoen Vlamingen zijn in therapie voor een depressie of burn-out. “Toch hangt er nog een taboe rond”, bevestigt Eveline. “Gelukkig helpt media-aandacht om het minder groot te maken. Programma’s zoals ‘Therapie’ op Canvas of ‘Blind Getrouwd’ op VTM geven mensen een idee over wat therapie werkelijk kan betekenen.”

Zij kozen voor therapie

Carolien (37) zette de stap naar de psycholoog. Stress veroorzaakte bij haar non-stop nek-, schouder- en hoofdpijn. Na enkele sessies voelde ze zich merkelijk beter in haar vel. “Werken aan jezelf: ik kan het iedereen aanbevelen”, zegt ze. Ook Steven (35) zocht hulp nadat hij in een burn-out belandde. “Al bij de 1ste sessie viel een last van mijn schouders”, herinnert hij zich.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.