Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Stress bij kinderen: dit kan je doen om te helpen
1 op de 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. Stress kan daarbij een bepalende factor zijn. Van Rode Neuzen Dag tot Stresslied: ontdek hoe je als leerkracht of ouder je steentje kan bijdragen aan de mentale gezondheid van jongeren.
Gezond 12.11.2018
1 op de 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen.

Niet alle rode neuzen die je straks in het straatbeeld ziet, zijn te wijten aan een verkoudheid. Want eind november zet Vlaanderen opnieuw massaal z’n rode neus op voor het goede doel.

Houvast voor tieners

Mentale gezondheid bij jongeren op school is dit jaar het thema van de Rode Neuzen Dag. Waarom? Omdat 1 op de 5 Vlaamse jongeren met psychische problemen worstelt. Want hoe makkelijk ze vandaag hun leven op sociale media delen, hoe moeilijk sommigen hulp durven vragen. Daarom is het belangrijk om op school meer tijd en middelen vrij te maken voor de mentale gezondheid van leerlingen. Zeker in die cruciale, verwarrende tienerjaren.

Beter een 7 zonder stress dan een 8 zonder leven

Stress is een factor die een sterke weerslag kan hebben op de mentale gezondheid van kinderen. Goede punten scoren, grappig zijn, er leuk uitzien, naar de muziekschool, toneel en sportclub racen, geen dt-fouten maken, op tijd gaan slapen, niet te veel gamen, gezond eten … en OMG! MORGEN EEN SPREEKBEURT! Net als ‘grote mensen’ ervaren ook kinderen stress.

Het scheelt als je deelt

Onze jongerenorganisatie JOETZ ondervroeg eind 2016 ruim 2000 jongeren over stress. 44 % gaf aan bijna elke dag of vaak stress te voelen door school en 40 % strest dagelijks over zichzelf. Dat maakt duidelijk dat we de strijd tegen stress het best al op jonge leeftijd aangaan. En niet alleen bij volwassenen die een voltijdse job hebben, een huis verbouwen, met relatieproblemen kampen ... Stresssignalen op jongere leeftijd (h)erkennen en die gevoelens bespreken: zo bewaken we een stukje mee de mentale gezondheid van onze jeugd.

Al dansend en zingend de stress van je afschudden!

Geen paniek, dans mee met de muziek

JOETZ zocht een toegankelijke manier om stress bespreekbaar te maken in de klas. Het resultaat is een aanstekelijk meezinglied voor en door kinderen, in samenwerking met Jindra Van Schaijk. Al dansend en zingend de stress van je afschudden? Daar stopt het niet bij. Om samen in de klas aan de slag te kunnen, ontwikkelde JOETZ ook een educatief pakket. Alle leerkrachten van het lager onderwijs kunnen met dit kant-en-klare pakket hun leerlingen bewust maken van stress. Gratis downloaden? Yes you can!

 

Stress is een factor die een sterke weerslag kan hebben op de mentale gezondheid van kinderen.

Mag het wat minder zijn?

Lees onze anti-stresstips voor kinderen en voor ouders en begeleiders.

Geen stress om je oren?

Voeg het Geen paniek! stresslied toe aan je playlist op Spotify.

Krulneus, wipneus of arendsneus?

Welke neus je ook hebt, er past zeker een rode neus bovenop! Ontdek hoe je kan meehelpen.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.