Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Stoppen met roken? Da’s elke maand 171 euro uitgespaard!

Heb je je voorgenomen om te stoppen met roken? Super! Je gaat een gezonder leven tegemoet én bespaart een pak geld. Daar kan je heel wat leuks mee doen. Een beetje inspiratie.
Gezond 02.03.2020
Stoppen met roken? Da’s elke maand 171 euro uitgespaard!

Als (ex-)roker hoor(de) je het constant. Van je huisdokter, partner, ouders, leerkracht … “Wanneer stop je toch met roken? Het is zo slecht voor je gezondheid!” Dat is zo en dat weet je ondertussen. En dat het slecht is voor je portefeuille, weet je ook. Maar hoe slecht?

Financieel interessant

De Stichting tegen Kanker berekende in 2017 dat de gemiddelde roker 17 sigaretten per dag opsteekt. Als je weet dat een sigaret tegenwoordig snel 0,33 euro kost, ben je als roker 5,61 euro per dag kwijt.

Even verder rekenen: dat is 171 euro per maand of maar liefst 2048 euro per jaar! Stoppen met roken is dus op korte én lange termijn financieel interessant. En als je stopt met roken, bespaar je ook heel wat op dokterskosten.

“Roken kost je ruim 2048 euro per jaar.”

Wat zou jij doen?

Wij trokken de straat op en vroegen rokers en niet-rokers wat zij met 171 euro per maand extra zouden doen. Zonder te verklappen waarover de vraag eigenlijk ging, want we wilden zo eerlijk mogelijke antwoorden. Klassiekers als “sparen voor mijn kinderen” en “eens goed op stap gaan” hoorden we vaak. Maar sommigen zouden het geld op een originelere manier besteden.

Die 171 euro zou ik zonder gêne kunnen ‘opsmossen’ aan jurkjes en schoentjes en van die mooie haarbandjes voor mijn kleindochter.
Marie-Hélène (51, niet-roker)
Kleertjes kopen
“Mijn man vindt dat ik te veel geld opdoe aan kleren voor onze kleindochter. Die 171 euro zou ik zonder gêne kunnen ‘opsmossen’ aan jurkjes en schoentjes en van die mooie haarbandjes voor ons Anaïske. En misschien af en toe ook eens aan een schoonheidsspecialist. Voor mij dan hé. Mijn kleindochter is al mooi genoeg.”
Ik plan met een paar vrienden een knalfeest voor onze 40ste verjaardag.
Annelies (39, roker)
Feest geven
“Ik plan met een paar vrienden een knalfeest voor onze 40ste verjaardag. We zien het redelijk groots, want we willen een fuif organiseren … in een bos. Daar zullen we wel wat budget voor nodig hebben, dus die 171 euro per maand is meer dan welkom.”
Daarmee kan ik elke maand een abonnement betalen voor zo’n elektrische step in de stad.
Rayan (17, niet-roker)
Elektrische step huren
“Bij ons thuis is de afspraak dat we pas zakgeld krijgen als we gaan verder studeren. Ik zou het keitof vinden om zomaar 171 euro te krijgen. Daarmee kan ik elke maand een abonnement betalen voor zo’n elektrische step in de stad. Mijn vrienden wonen nogal verspreid en dan kan ik me snel van de ene naar de andere verplaatsen. En dan is er nog genoeg over om met mijn lief naar de film te gaan. Mét popcorn.”

Verbaasd over het bedrag

Toen de rokers nadien hoorden waarop dit bedrag gebaseerd was, waren sommigen met verstomming geslagen.

Karel (68, roker): “Meen je dat? Ik rook met gemak een pakje per dag, soms zelfs meer. Maar ik rook al zo lang dat ik niet eens meer bijhoud hoeveel me dat kost. Ik durf het bijna niet te berekenen … maar ik ga er toch over nadenken. Met dat geld kan ik inderdaad eens goed op vakantie gaan. En lang ook waarschijnlijk!” lacht hij.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.