Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Sterilisatie in 10 vragen en antwoorden

Heb je een voldane kinderwens en wil je af van die condooms, dat spiraaltje of de pil? Dan kan sterilisatie een slimme oplossing zijn. Voor vrouwen en voor mannen. Op consultatie bij gynaecoloog Bart Demyttenaere. En ook even polsen bij Bram, die zich liet steriliseren.
Gezond 13.01.2020
Sterilisatie is de meest betrouwbare manier om niet zwanger te raken. Ontdek hoe het werkt en hoeveel het kost.

1. Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

“Als je geen kinderen meer wil, is sterilisatie een blijvende en erg betrouwbare methode om een zwangerschap te voorkomen. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich laten steriliseren. Sterilisatie is een praktischer alternatief dan voorbehoedsmiddelen of de pil (met de bijbehorende hormonale bijwerkingen)”, vertelt dr. Bart Demyttenaere. “Let wel, sterilisatie beschermt natuurlijk niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.”

2. Laten mannen zich vaker steriliseren dan vrouwen?

"Jaarlijks laten ongeveer 5000 vrouwen zich steriliseren in ons land. Dit aantal daalt lichtjes omdat er alternatieven (zoals hormonenspiraal) zijn die even doeltreffend werken als sterilisatie. Mannen laten zich veel vaker steriliseren: het zijn er ongeveer 20 000 per jaar in België."

3. Is sterilisatie een zware ingreep?

“Bij een man gebeurt het veelal onder lokale verdoving. Meestal maakt de uroloog een kleine insnede in de balzak, waarna beide zaadleiders worden doorgesneden. De uroloog zorgt er ook voor dat ze niet opnieuw aan elkaar kunnen groeien. De ingreep duurt een half uur en je mag nog dezelfde dag naar huis”, legt dr. Demyttenaere uit.

“Bij vrouwen gebeurt de ingreep onder volledige narcose. De gynaecoloog maakt 2 kleine sneetjes in de buik en schuift een ringetje of klemmetje over de eileiders. De eileiders kunnen ook dichtgebrand of verwijderd worden. Op die manier kunnen er geen eicellen meer naar de baarmoeder. Ook deze ingreep duurt een halfuur en je mag dezelfde dag naar huis.”  

“Ja, die piemel werkt gewoon zoals vroeger, hoor.”

4. Is sterilisatie definitief?

"Technisch gezien kan de ingreep bij een man beter en makkelijker ongedaan gemaakt worden. De chirurg kan de doorgesneden zaadleiders weer aan elkaar koppelen. Bij een vrouw is dat omkeren veel moeilijker”, zegt dr. Demyttenaere. “Als je kiest voor een sterilisatie, doe je dat natuurlijk weldoordacht. In de praktijk komt het dan ook weinig voor dat mensen op hun beslissing terugkomen.”

"De ingreep ongedaan maken biedt ook geen garantie dat je opnieuw vruchtbaar wordt. Hoewel het bij een man makkelijker gaat, is de kans op een zwangerschap kleiner dan bij vrouwen bij wie de ingreep ongedaan is gemaakt."

5. Doet het pijn?

“Mannen ervaren enkele dagen een drukkende pijn aan hun balzak, die eenvoudig te behandelen is met pijnstilling. De balzak is ook gevoelig”, vertelt dr. Demyttenaere. “Vrouwen hebben een paar dagen buikpijn, die ook makkelijk te verhelpen is met pijnstillers, en kunnen een opgeblazen gevoel hebben.”

Sterilisatie is de meest betrouwbare manier om niet zwanger te raken. Ontdek hoe het werkt en hoeveel het kost.

6. Kan je toch nog zwanger worden na sterilisatie?

“Er is een kleine kans dat een vrouw na sterilisatie toch zwanger wordt. De kans dat mannen na een ingreep nog een zwangerschap verwekken, is veel kleiner. De kans op een zwangerschap wordt uitgedrukt volgens de Pearl-index, die aangeeft wat de kans is op een zwangerschap per 100 vrouwenjaren. Voor sterilisatie bij de man bedraagt deze <0.1, voor sterilisatie bij de vrouw wordt deze op 0.2-0.3 geschat. Ter vergelijking: de contraceptieve pil heeft een Pearl-index van 0.5”, vervolgt hij.

“Mannen brengen enkele weken na de ingreep een staaltje sperma binnen. In het labo wordt dan gekeken of er nog zaadcellen in het vocht zitten. Is dat het geval, dan is een 2de controle nodig. Zolang dit onderzoek niet gebeurd is, doe je er goed aan om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Voor vrouwen bestaat dat controle-onderzoek niet.”

7. Wie laat zich het best steriliseren, de man of de vrouw?

“Die keuze is vooral persoonlijk en hangt af van koppel tot koppel”, stelt dr. Demyttenaere. “Sterilisatie bij een man is wel iets betrouwbaarder dan bij een vrouw. En het is ook goedkoper.”

8. Hoeveel kost het dan precies?

“Slechts een deel van de kosten zijn voor eigen rekening. Het uiteindelijke prijskaartje hangt een stuk af van de materialen of het type oplossing die de arts gebruikt, lokale of algemene verdoving, of je een 1- of 2-persoonskamer kiest, enzovoort”, vervolgt hij. “Bij een man bedraagt het persoonlijke aandeel tussen 15 en 500 euro. Bij een vrouw ligt het tussen 75 en 1000 euro. De rest van de kosten wordt gedragen door de verplichte ziekteverzekering.” Een aanvullende verzekering (hospitalisatieverzekering) dekt de persoonlijke kosten niet.

9. Is seks anders na de ingreep?

“Voor mannen verandert er niks aan de beleving. Je raakt even opgewonden, behoudt je erectievermogen en komt klaar als vroeger. Alleen zitten er in het sperma geen zaadcellen meer, maar enkel prostaatvocht”, vertelt dr. Demyttenaere. Ook bij vrouwen blijft na de sterilisatie alles hetzelfde op vlak van seksuele gevoelens. Sterilisatie heeft ook geen invloed op de menstruatie of op de overgang.”

10. Hoe lang mag je geen seks hebben na de ingreep?

“De 1ste dagen na een ingreep zal je door de ongemakken normaal gezien weinig zin in seks hebben. Nadien kan je opnieuw perfect intiem zijn.”

“Alsof er iemand in je kruis heeft getrapt”

Bram Devriendt liet een vasectomie uitvoeren toen hij 39 jaar was. “Mijn vrouw en ik hadden toen 2 kinderen. Daar waren (en zijn) we heel gelukkig mee. Nóg meer ambiance in huis? Dat zagen we niet bepaald zitten”, gniffelt hij.

“Mijn vrouw nam al jaren trouw de pil, dus ik vond dat het tijd was dat ik ook eens wat terugdeed. Na een afspraak bij de huisarts werd ik doorgestuurd naar een uroloog. Dat ging allemaal vrij vlot: even de broek omlaag en ik kreeg meteen een afspraak voor de ingreep”, vervolgt Bram.

Bram Devriendt liet een vasectomie uitvoeren toen hij 39 jaar was.

“Het zal een paar dagen voelen alsof er iemand in je kruis heeft getrapt”, waarschuwde de uroloog wel. “En ja, zo kon je het best vergelijken, al deden de pijnstillers wonderen. Na de operatie moest ik niet meer op consultatie. De draadjes vielen er gewoon vanzelf uit. Na een maandje moest ik 'een potje' binnenbrengen om te kijken of er geen zaadcellen kwamen bovendrijven."

“Of ik me nog wel ‘man’ voel nu ik me niet meer kan voortplanten? In het begin stond ik daar even bij stil. Maar je maakt uiteindelijk een weloverwogen keuze. Het is niet iets wat je aan de toog beslist. Ik voel me vandaag zeker niet minder man dan voorheen. En ja, die piemel werkt nog gewoon zoals vroeger, hoor”, knipoogt Bram.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.