Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Een nieuwe start in september: ook voor volwassenen

Niet alleen kinderen maken zich eind augustus opnieuw op voor de schoolbanken en een nieuwe start. Er zijn ook heel wat anderen die begin september in een nieuw ritme duiken. Denk maar aan logopedisten, train(st)ers in sportclubs of vrijwilligers die bijles geven. Wij spraken met 3 mensen die er begin september weer volop invliegen.
Samen 30.08.2019
Niet alleen kinderen maken zich eind augustus op voor de schoolbanken en een nieuwe start.

Kersverse mama Kris (38): “Erop vertrouwen dat ze goed voor mijn baby zullen zorgen”

In februari 2019 beviel Kris van een wolk van een dochter. Omdat ze kleuterjuf is, moest ze stoppen met werken vanaf het moment dat ze zwanger was. Na een volledig jaar thuis neemt ze in september een totaal nieuwe start. 24 guitige kinderen van de 3de kleuterklas wachten op haar. En na 6 maanden samen met mama, begint ook haar kleine spruit Fia aan haar loopbaan in de créche.

“Ja, ik zit met heel wat stress. Hoe zal het allemaal verlopen? Krijg ik het goed georganiseerd thuis? Vroeger moest ik enkel aan mezelf denken, zien dat ik op tijd klaar was en vertrok. Maar nu is er nog een mini’tje dat ik moet klaarmaken. Ik moet ervoor zorgen dat zij alles mee heeft naar de crèche, moet haar nog wegbrengen voor ik op de trein spring. Gelukkig kan ik ook rekenen op (de hulp van) Fia’s geweldige papa.”

“Het zal me goed doen om mijn ‘niet-babyleven’ opnieuw op te nemen.”

Ook de nieuwe timing zal wennen zijn. “Het schoolritme is nu nog ver te zoeken”, lacht Kris. “Momenteel leven we op ons eigen ritme: we slapen zo lang we willen, we eten en drinken wanneer we willen. Vanaf 2 september wordt het weer de klok in het oog houden!”

En er zal misschien een traantje vloeien die 1ste dagen. “Het zal me zeker iets doen. Ik hoop dat ik niet ga huilen, maar ik vrees ervoor”, knipoogt Kris. “Hopelijk vallen de wendaagjes goed mee, dan zal ik wat geruster zijn. Als ik zie dat Fia blij is, komt het wel goed. Ik moet er gewoon op vertrouwen dat iemand anders goed voor mijn baby zal zorgen. Tenslotte vertrouwen meer dan 20 ouders hun kind ook elke dag aan mij toe.”

Toch heeft Kris enorm veel zin om erin te vliegen. “Het zal me goed doen om mijn ‘niet-babyleven’ opnieuw op te nemen. Weer onder volwassenen vertoeven en mijn taken hervatten. Ik heb genoten van die 6 maanden met ons gezinnetje, maar ik kijk erg uit naar leuke gesprekken en qualitytime met volwassenen!”

“Het is nog even afwachten of ik met de kleuters in mijn klas kan, want ze zijn er nog in aan het werken. Wie weet starten we met een openluchtklas”, zegt Kris. “Ik ken de kleuters gelukkig al en ik hoorde van de juf van de 2de kleuterklas dat het een zeer leuke groep is. Ook spannend: we starten dit jaar met een nieuw leerplan én ik krijg een nieuwe collega in mijn klas. Dus er staan me wel wat verse uitdagingen te wachten.”

Opvang nodig voor je kindje? Ontdek de verschillende kinderopvangdiensten van ons ziekenfonds.

Niet alleen kinderen maken zich eind augustus op voor een nieuwe start.

Logopediste Paulien (24): “Kinderen zin doen krijgen in iets waar ze tegenop kijken”

Na een relaxe zomer gaat logopediste Paulien er weer volop tegen aan. 2 september is voor haar ook de start van een goed gevulde agenda. “Tijdens de grote vakantie werkte ik nog, maar beduidend minder. Soms maar 2 dagen per week, sommige weken zelfs totaal niet. Er kwamen veel minder kindjes langs, ik had veel minder voorbereidend werk en euh … wat minder centen ook natuurlijk”, weet Paulien.

“De laatste 2 weken van de vakantie krik ik het werkritme al op, zodat ik er goed voorbereid aan kan beginnen. Ik vul mijn planning zo volledig mogelijk in, want eens het schooljaar start, loop ik heen en weer tussen de praktijk en de verschillende scholen. Ik wil bovendien zoveel mogelijk kinderen helpen, dus de puzzel leggen is niet altijd eenvoudig”, gaat Paulien verder.

“Ik merk wel dat de kinderen voelen dat het bijna schooltijd is. Ze zijn eind augustus net iets gedrevener, omdat ze graag mee willen kunnen. Je ziet ze denken ‘als ik nu mijn best doe, zal het makkelijker zijn om te volgen tijdens de les’.”

Het nieuwe schooljaar brengt de nodige druk met zich mee, dat voelt ook Paulien. “Tijdens de vakantie pikken kinderen veel meer op. Tijdens het schooljaar hebben ze al de hele dag gewerkt, konden ze niet altijd mee en dan moeten ze ’s avonds nog eens bij mij aan de slag. Dat is niet niks”, beseft ze.

Maar het is tegelijk ook de reden waarom Paulien zin heeft om zich weer te smijten. “Nieuwe thema’s en spelmomenten verwerken en op die manier kinderen zin doen krijgen in iets waar ze eigenlijk tegenop kijken, daar streef ik naar. Ik wil ze uitdagen op een toffe manier. Als ik zie dat ik daarin slaag, maakt me dat echt gelukkig. Dus laat dat nieuwe schooljaar maar komen.”

Logopedie nodig? Therapie kan je volgen in de praktijk van de logopedist, bij je thuis of op school. Kijk na of je recht hebt op de wettelijke terugbetaling of op ons ledenvoordeel.

Zwemleraar Bert (34): “Benieuwd naar de vorderingen van de kinderen na de vakantie”

Bert werkt voltijds als leraar lichamelijke opvoeding in het kleuter- en lager onderwijs. Maar dat is niet het enige werk dat hij vanaf 2 september weer opneemt. In zijn vrije tijd geeft hij ook nog zwemles.

“In september leef ik weer op het normale ritme. Zo voelt dat aan. Ik heb het nodig om bezig te blijven, ook na de werkuren. Er 2 maanden volledig uit zijn, is trouwens niets voor mij. Ik organiseer tijdens de vakantieperiode ook sportkampjes voor kinderen”, vertelt Bert. “Natuurlijk zorg ik ervoor dat ik het allemaal niet ten koste laat gaan van de tijd met mijn gezin.”

Niet alleen kinderen maken zich eind augustus opnieuw op voor een nieuwe start.

“Ongeveer 11 jaar geleden startte ik als redder/zwemleraar in het zwembad. Toen kreeg ik ook de vraag om tijdens privélessen kindjes te begeleiden die het wat moeilijker hadden om de groep te volgen. En ik doe dat nog altijd, enkele keren per week. Het is intussen een gewoonte en een deel van mijn leven geworden”, zegt Bert.

De 1ste weken is het altijd wat wennen. “Aan de nieuwe kindjes, maar ook aan de kindjes die terugkeren. Het is uitkijken naar de vorderingen die ze gemaakt hebben tijdens de vakantie. Het ploeteren in het zwembad tijdens de zomer heeft zowel een positief als een negatief effect: vaak winnen kinderen aan zelfvertrouwen, maar ik zie tegelijk dat ze hun techniek wat verwaarlozen. Maar dat is net het leuke eraan, zo kan ik weer volop met hen werken.”

Sinds kort geeft Bert ook les aan zijn eigen dochter, Billie (4). “Ook dat is wat aanpassen. Als ik zwemles geef, ben ik meester Bert, niet papa. Of mijn aanpak anders is? Ik ben niet echt ‘strenger’ – dat is een groot woord – maar ik merk wel dat ik net dat tikkeltje meer verwacht dan van andere kinderen”, geeft Bert toe.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.