Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Sam leeft ‘Autistisch gelukkig’

Sam Peeters (46) schreef onlangs ‘Autistisch gelukkig. Positief leven met autisme’. Met zijn boek wil Sam aantonen dat een gelukkig leven met autisme zeker mogelijk is. “Ik ben het levende bewijs: ik heb een boeiend leven - met ups en downs - en krijg veel kansen. Ik heb mijn lichaam en geest gaandeweg leren kennen. Dat vraagt tijd, maar met goede coaching lukt dat.”
Samen 26.02.2019
Sam Peeters

“Autisme is heel complex”, legt Sam uit. “Meestal zijn er naast psychische moeilijkheden ook fysieke problemen. Zelf lijd ik aan een zeldzame stofwisselingsziekte. Daarom zeg ik vaak dat ik anders ben in het kwadraat. Mensen begrijpen ons niet goed. We zijn zodanig uniek dat ze ons niet kunnen vergelijken met anderen. Af en toe zorgt dat voor bizar en zelfs verdacht gedrag. Ik ben daardoor zelfs al enkele keren in contact gekomen met politie.” (lacht)

Één met de natuur

Sam probeert van elke dag het beste te maken en ziet de voordelen van zijn autisme. “Van lange boswandelingen kan ik enorm genieten. Het is alsof er geen filter is tussen de natuur en mezelf. Alles komt zo intens binnen: kleuren, geuren, de warmte van de zon ... Ik word er bijna extatisch van.”

“Uiteraard ondervind ik ook hinder van mijn autisme. Verbaal ben ik hoogbegaafd. Daardoor word ik overschat. Werkgevers geven me kansen en de jobs voer ik correct uit, maar ik heb weinig voeling met sociale etiquette. Omgaan met collega’s loopt soms stroef. Ik heb enkele diploma’s behaald, maar heb aanvaard dat ik geen betaald werk kan doen. Gelukkig kan ik me uitleven tijdens mijn vrijwilligerswerk. Ook geef ik als ervaringsdeskundige cursussen over autismebeleving.”

Chatten gaat vlotter dan praten

Vriendschapsrelaties zijn voor Sam niet evident. “Ik heb weinig echte vrienden. Ik vind het lastig om vrienden te maken en contact met hen te onderhouden. De komst van sociale media was voor mij een zegen. Via chat kan ik veel makkelijker mensen aanspreken.”

“Ondertussen heb ik mijn netwerk sterk uitgebreid en heb ik al 10 jaar een vriendin, Roos. Ik leerde haar kennen toen we samen carpoolden naar Brussel. In het prille begin hebben we vooral gechat, dat ging vlotter. Roos heeft ook autisme, maar we vullen elkaar goed aan. Ze is sterk waar ik zwak in ben en omgekeerd: ze is praktisch ingesteld en kan geweldig goed organiseren. Ik kan het vooral goed uitleggen.” (lacht)

Meer realistische verhalen over autisme? Lees ook de ervaringen van Timothy (23), Tess (36) en Veerle (43).

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.