Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Stig Broeckx: “Ze dachten dat ik een kasplantje zou blijven”

Wielrenner Stig Broeckx kwam 3 jaar geleden zwaar ten val tijdens de Ronde van België. Lange tijd zag het er niet goed uit – hij lang maanden in coma – maar hij liet zich niet kennen. Hij begon aan een indrukwekkende revalidatie en vandaag verbaast hij nog elke dag met zijn vooruitgang.
Samen 25.08.2019
Wielrenner Stig Broeckx kwam 3 jaar geleden zwaar ten val, maar hij vocht terug.
Wielrenner Stig Broeckx kwam 3 jaar geleden zwaar ten val, maar hij vocht terug.

Stig Broekcx was profwielrenner bij Lotto-Soudal. Op 26 mei 2016 stond de Ronde van België op het programma, maar hij zou de eindmeet niet halen. 2 motoren gaan onderuit en sleuren een groot deel van de renners mee in hun val. Stig blijkt het zwaarste slachtoffer te zijn. “Brute pech, achteraf gezien. Gelukkig vond ik snel de kracht om terug te vechten”, zegt hij.

30 kilo kwijt

De kaarten lagen nochtans niet gunstig. Stig wordt na het ongeluk per helikopter naar het ziekenhuis van Aken gebracht. Hij blijkt 2 hersenbloedingen te hebben en wordt meteen geopereerd. Daarna belandt hij in een diepe coma, die 6,5 maanden zou duren. “Ze dachten dat ik een kasplantje zou blijven, mocht ik het overleven”, vertelt hij.

“Ik was 30 kilo verloren, stel je voor. Ik herinner me vooral dat ik een reuzehonger had, toen ik wakker werd. Op een gegeven moment ben ik zelfs naar de ijskast gekropen om een kiwi te kunnen eten.”

“Net als een baby moest ik van 0 beginnen, maar ik werk ervoor, elke dag.”

Met kleine stappen van doel naar doel

Bijna onmiddellijk na zijn ontwaken start Stig met een doorgedreven revalidatie. De aard van het beestje. “Als profwielrenner had ik een duidelijk schema en leefde ik van training naar koers, en omgekeerd. Die mentaliteit ben ik niet verloren. Ook tijdens mijn revalidatie heb ik altijd van doel naar doel gewerkt”, weet hij.

“Zolang ik maar het gevoel heb dat ik vooruit ga, ook al zijn het vaak kleine stappen.” En dat is haast letterlijk te nemen. Weinig mensen geloofden dat Stig ooit terug zou kunnen stappen en toch is hem dat intussen wél gelukt.

Zelfstandigheid herwinnen

“Ik vergelijk mezelf met een baby. Die moet ook van 0 beginnen. Voor mij voelt dat precies hetzelfde. Ik heb opnieuw moeten leren om mezelf aan te kleden, mijn tanden te poetsen, te stappen … Ik rijd ondertussen met een auto met – voorlopig – beperkte snelheid en kan ook weer fietsen.”

Stig vindt het heerlijk om zijn zelfstandigheid te herwinnen. “Onlangs ben ik erin geslaagd om mijn eigen potje te koken. Het zijn telkens stappen die me veel moed geven om verder te gaan”, zegt hij. “Maar ik werk ervoor, elke dag. Ik ben een trouwe klant in revalidatiecentrum Overpelt.”

Standbeeld voor een geduldige moeke

Enkele maanden voor het ongeluk had Stig een huis gekocht, maar hij was er amper geweest door zijn drukke agenda. Vandaag woont hij er weer, ook al gaat hij nog vaak langs bij zijn ouders om mee aan te schuiven aan tafel.

“Mijn ouders zijn superbelangrijk bij mijn herstel. En er is niemand die zoveel geduld met me heeft gehad als mijn moeke. Zij verdient echt een standbeeld.”

Kleine dingen maken gelukkig

“Mentaal ben ik nog altijd de Stig van vroeger, een doorzetter. Maar ik heb de afgelopen jaren ook veel geleerd. Dat ik me gelukkig mag prijzen met zoveel mensen rond mij die me helpen en motiveren.” Hij leerde ook dat kleine dingen een mens écht gelukkig kunnen maken.

Wielrenner Stig Broeckx kwam 3 jaar geleden zwaar ten val, maar hij vocht terug.

“Zo kan ik hard genieten van een lange boswandeling. En ik heb ontdekt wat voor een mooi dier een koe is. Ook al staat ze altijd met haar achterste naar je toe”, lacht hij.

Mensen coachen

En hoe ziet hij zijn toekomst? “Ik wil verder revalideren, maar stap per stap, het hoeft niet snel-snel. En misschien wil ik later wel mensen coachen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. Dan zou ik hen zeggen om niet op te geven. En dat het leven te kort is om te blijven hangen in het verleden”, besluit Stig.

Hulp bij je thuis
Kan je extra hulp gebruiken thuis? Onze thuiszorgdiensten staan voor je klaar.
Ontdek onze Thuiszorg
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.