Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“Bij de psycholoog leerde ik praten.”

Steven (35) belandde vorig jaar in een burn-out, maar kwam er dankzij de hulp van een psycholoog sterker uit. Hij leerde zijn grenzen stellen en kon opnieuw aan het werk.
Gezond 01.07.2019
Steven kampte met een burn-out, maar kwam er dankzij de hulp van een psycholoog sterker uit.

Een leeg vat

 “Ik voelde me al maanden niet oké, had nergens meer plezier in en was bij het minste geïrriteerd. Een kleine aanvaring of een fout op het werk was genoeg om mijn dag te verpesten. Mijn vat was leeg”, blikt Steven terug.

“Ik kon niets meer relativeren, terwijl ik daar normaal vrij sterk in ben. Ik was opgejaagd, voelde een constante druk op mijn maag, had hoofd- en nekpijn ... Het gevolg van een samenloop van omstandigheden: een onderbroken nachtrust door een jonge dochter (2) die niet goed slaapt, een drukke job en een dagelijks woon-werktraject van ongeveer 3 uur.”

Het zou wel beter gaan …

“Ik bleef mezelf wijsmaken dat het wel beter zou gaan. Tot ik voor iets helemaal anders naar de huisarts ging. Daar crashte ik. Ze stelde een burn-out vast en schreef me verplichte rust voor. Die 1ste weken bleef ik tegen de muur aanlopen, alles vroeg energie. Toen heb ik beslist om naar een psycholoog te gaan. Ondanks een goede ondersteuning en opvolging van mijn huisarts.”

“Het feit dat ik mijn verhaal kon doen tegen iemand die me niet kende, luchtte op.”

Knopen ontwarren

“Bij de 1ste sessie viel er al een grote last van mijn schouders. Het feit dat ik mijn verhaal kon doen tegen iemand die me niet kende, luchtte op. Gewoon al de simpele vraag: ‘Hoe voelde je je toen?’, verplichtte me om na te denken over mezelf. En dat deed deugd”, weet Steven.

“Ik vergat om na te denken over kleine zaken en gevoelens. Ik kan altijd terecht bij mijn partner, maar het voelt anders om tegen ‘een derde’ je frustraties te vertellen. Plots kwamen er dingen van 20 tot 25 jaar geleden boven. Sommige zaken verklaarden mee waarom ik me zo voelde. Heel vreemd, de knopen van je leven ontwarren. Of jezelf ontwarren. Toen ik thuiskwam na die 1ste sessie, was het vreemde gevoel dat ik niet kon benoemen voor een stukje weg.”

Mijn familie en vrienden maakten geen ‘big deal’ van het feit dat ik koos voor psychologische hulp.

Opgekropte gevoelens

“Een trucje dat de psycholoog me leerde, was om ‘de cirkel van invloed’ van Stephen Covey op mijn leven toe te passen. Je leert in te schatten welke invloed je op een bepaalde situatie hebt, en hoe je ermee omgaat. De psycholoog maakte me duidelijk dat je hersenen eigenlijk een archiefkast zijn voor je gedachten. Je kan ze ordenen, maar meestal hebben we daar geen tijd en aandacht voor.”

“Ik kropte mijn gevoelens en gedachten al heel lang op. Na de 1ste sessie heb ik meteen gezegd tegen mijn vrouw dat we vaker aan elkaar moeten vragen hoe onze dag was. Vertellen over mijn dag helpt me alle gebeurtenissen en mijn gevoelens daarbij te ordenen. Dat werkt nu nog altijd”, zegt Steven.

Meer praten

“Mijn familie en vrienden maakten geen ‘big deal’ van het feit dat ik koos voor psychologische hulp. Alleen mijn ma had het er in het begin wat moeilijk mee. Ze komt uit een generatie waarvoor de psycholoog bedoeld is voor iemand die ‘gek’ is. Ze begreep niet waarom ik me zo voelde. Gelukkig zag ze snel welk effect mijn bezoeken hadden en draaide bij.”

Zelf verder gaan

“Ik ging na 6 weken opnieuw werken. Dat is vrij snel, maar ik heb er geen spijt van. Het verliep met vallen en opstaan, maar zo leerde ik mijn grenzen beter afbakenen en me de dingen minder aan te trekken. Ondertussen bleef ik geregeld naar de psycholoog gaan, om mijn vooruitgang te bespreken.”

“Na 8 sessies, verspreid over 6 maanden, voelde ik dat ik zelf verder kon, zonder haar hulp. Als ik nu een moeilijk moment heb, denk ik soms aan wat ze me zou vragen. En dan kom ik bijna altijd tot een oplossing.”

>> Lees ook het verhaal van Carolien, die dankzij psychologische hulp beter leerde omgaan met stress en jarenlange pijn.

Pychologische hulp terugbetaald
Ben je lid van ons ziekenfonds? Dan krijg je een terugbetaling voor psychologische hulp. Sinds 1 april 2019 is er ook een wettelijke terugbetaling.
Alles over de terugbetalingen voor psychotherapie
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.