Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“Werken aan jezelf: ik kan het iedereen aanbevelen.”

Carolien (37) kampt al jaren met chronische nek- en schouderpijn. Ze volgde recent 6 sessies bij een psycholoog. Een goede beslissing, weet ze, want dankzij die psychologische hulp voelt ze zich beter in haar vel.
Gezond 01.07.2019
Carolien voelt zich dankzij psychologische hulp beter in haar vel.

Van pijnstillers en kine tot antidepressiva

“Ik heb al jaren non-stop nek-, schouder- en hoofdpijn. De ene dag is het draaglijk, de andere veel minder”, vertelt Carolien. “Ik probeerde in de loop van de tijd heel wat behandelingen. Pijnstillers, kinesitherapie, alternatieve geneeskunde tot pijnkliniek waar ze enkele zenuwen in mijn nek hebben doorgebrand, niks helpt écht.”

“Ik nam zelfs een tijdje een lichte vorm van antidepressiva, omdat dat ook helpt bij spierspanningen, maar daarvan werd ik vlak en suf. Met zware pijnstillers of spierontspanners zit ik als een zombie op mijn werk en dat wil ik niet. Als copywriter moet ik met een fris hoofd kunnen schrijven. Maar de pijn is er altijd. En die wordt voor een stuk fysiek, maar ook voor een groot deel door stress veroorzaakt.”

Niet neerleggen bij pijn

“Ja, ik heb stress. Zoals iedereen zeker? Ik ben een controlefreak en wil alles perfect hebben. Ik leg de lat hoog, zowel in mijn privéleven als in mijn job. Zelfs mijn hobby paardrijden – ik ben een fervent dressuurruiter – moet top zijn. Dat perfectionisme eist dus zijn tol”, beseft Carolien.

“Toch heb ik het gevoel dat ik best gelukkig in het leven sta. Meer nog, ik doe wat ik graag doe en leef voluit. Ik wil niet toegeven aan de pijn en laat me er niet door afremmen. Ik probeer ermee te leven, ermee om te gaan. Maar ik wil me er niet bij neerleggen. Ik wil niet de rest van mijn leven pijn hebben. En dus bleef ik zoeken naar behandelingen in de hoop dat er toch iets zou helpen.”

“Ik leerde grenzen te stellen, minder veeleisend te zijn voor mezelf en mijn omgeving.”

Mentaal goed voor elkaar?

“De laatste arts zei onverbloemd dat hij niks meer voor me kon doen. Dat ik zelf aan mijn stress moest werken. Dat was een wake-upcall”, herinnert ze zich. “Ik wist al langer dat mijn pijn een link had met stress en mijn drukke, perfectionistische leven. Maar ik vond van mezelf altijd dat ik het mentaal goed voor elkaar had. Dat ik mezelf goed kende en sterk in mijn schoenen stond. Ik zag niet wat een psycholoog me extra zou kunnen vertellen of daaraan zou kunnen veranderen.”

De babbels met de psycholoog helpen me met mijn stress, perfectionisme en pijn.

Leren ‘nee’ zeggen

“Dankzij mijn werkgever kreeg ik de kans om 6 sessies bij een psycholoog te volgen. Ik ging er heel sceptisch naartoe, maar dat bleek niet nodig. Ik keek op de duur zelfs uit naar die babbels” lacht Carolien.
“Psychologische hulp gaf me een ander inzicht in mezelf en leerde me beter met stress omgaan. Ik ging niet zozeer schrappen in mijn agenda, wel anders naar dingen kijken. Ik leerde grenzen te stellen, minder veeleisend te zijn voor mezelf en mijn omgeving. ‘Nee’ te zeggen in plaats van altijd maar goed te willen doen. Dat voelde goed. Ik ontdekte zelfs de kracht van ontspanningstechnieken.”

Weg met het taboe

“Ik had er geen probleem mee om tegen mijn vrienden en familie te zeggen dat ik naar de psycholoog ging. Ik vertelde er wel altijd bij waarom: dat ik dus niet ‘knettergek’ ben, maar dat het me kon helpen met mijn stress, perfectionisme en bijbehorende pijn. Iedereen reageerde best positief.”

“Er zou ook geen taboe op mogen rusten”, vindt Carolien. “Bij een psycholoog krijg je de juiste vragen gesteld, waardoor je gaat nadenken en zo tot inzicht en hopelijk een oplossing komt. Je gaat toch ook naar de dokter of tandarts voor een oplossing van een (lichamelijk) probleem? Dus waarom niet naar een psycholoog?”

Nog pijn, maar beter in mijn vel

“Helaas ben ik nog niet verlost van mijn pijn, maar ik voel me wel lichter in mijn hoofd en beter in mijn vel. Ik kan nu uit ervaring zeggen dat psychologische hulp me een stap vooruit heeft geholpen. Aan jezelf werken: ik kan het iedereen aanbevelen.”

>> Lees ook het verhaal van Steven, die dankzij psychologische hulp uit een burn-out klauterde.

Pychologische hulp terugbetaald
Ben je lid van ons ziekenfonds? Dan krijg je een terugbetaling voor psychologische hulp. Sinds 1 april 2019 is er ook een wettelijke terugbetaling.
Alles over de terugbetalingen voor psychotherapie
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.