Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“We kenden elkaar een halve dag. Ze vroeg: ‘Mag ik voor altijd bij je wonen?’”

Leslie Verschueren (62) is al bijna 6 jaar pleegmama met hart en ziel. “Voor mij komt het pleegouderverlof te laat. Maar ik vind het fantastisch dat toekomstige pleegouders die mogelijkheid krijgen”, vertelt ze. Een hartelijk gesprek over haar ervaringen als pleegmoeder.
Thuis 21.02.2019
Als pleegouder heb je vanaf 1 januari recht op pleegouderverlof.

22 februari 2013. Het vriest de stenen uit de grond. Voor de deur van Leslie Verschueren staat een 6-jarig meisje. Een dun jasje, schoenen die een paar maten te klein zijn, haar volledige ‘kleerkast’ in 1 plastic zakje.

Het meisje komt samen met haar moeder, grootmoeder en een begeleidster van de jeugdrechtbank binnen. Een uur later is het 3-tal weg en start voor de 6-jarige Sabrina* een nieuw leven.

“Pleegouder zijn is iets heel moois. Je geeft iets van onschatbare waarde: een toekomst.”

Snel regelen

“5 dagen voordien had ik een telefoontje gekregen”, herinnert Leslie zich. “Een kind was zo verwaarloosd door haar moeder dat er dringend een pleeggezin nodig was. Ik zei meteen ‘ja’ en bracht zo goed en kwaad het kon alles in gereedheid. Ik moest in enkele dagen ook een school vinden. Een dag voordat Sabrina voor de deur stond, kreeg ik groen licht dat ze welkom was in een school in de buurt. Ook al was het midden in het schooljaar.”

“Ik had me 2 jaar eerder aangemeld als kandidaat-pleegouder”, vertelt Leslie. “Ik woonde tot voor enkele jaren samen met mijn moeder, en had de ruimte, de tijd en de liefde om voor een kind te zorgen. Adopteren kon ik niet, want ik was alleenstaand.”

Grote rugzak

“Toen ik Sabrina ‘s avonds voor het eerst in bed stak, vroeg ze mij: ‘Mag ik voor altijd bij je wonen?’ Dat vraagt ze nog geregeld. Nu ze ouder is, daagt het haar steeds meer dat ze geen normale kindertijd had. Ze draagt een ‘grote rugzak’. Ondertussen ziet ze haar moeder 1 keer per maand terug. Dat haar mama een 2de kind moest plaatsen en ondertussen zwanger is van een 3de: daar heeft ze het moeilijk mee.”

Als pleegouder heb je vanaf 1 januari recht op pleegouderverlof.

Voldoening en geluk

“Pleegouder zijn is iets heel moois. Je kan het verschil maken voor een kind. Je geeft iets van onschatbare waarde: een toekomst. Maar het is ook uitdagend. Als ik een weekendje naar Londen wil met Sabrina of zelfs gewoon naar de kapper wil gaan, heb ik de toestemming nodig van haar mama. Die regels vind ik niet altijd logisch. Maar de voldoening overstijgt die praktische beslommeringen.”

Pleegouderverlof

“Ik ben bijzonder blij voor toekomstige pleegouders dat er vanaf 2019 ook pleegouderverlof komt. Ik ben ervan overtuigd dat het de overgang veel beter maakt”, vertelt Leslie. “Het 1ste weekend dat Sabrina bij mij woonde, zijn we van ‘s morgens tot ‘s avonds gaan shoppen omdat ze geen passende kleren en schoolspullen had. De week nadien ging ik weer aan de slag. Ik ben blij dat dit in de toekomst gemakkelijker zal zijn!”

Pleegouderverlof in vogelvlucht

Tot op vandaag kon je alleen verlof krijgen bij verplichtingen die verband houden met de pleegzorg. Bijvoorbeeld op dagen dat het pleegkind voor de jeugdrechter moet verschijnen.

Sinds 2019 kunnen pleegouders ook pleegouderverlof nemen voor de zorgtaken voor de kinderen. Je kan dit vergelijken met verlof dat ouders krijgen als ze een kindje krijgen of adopteren. Voorwaarde is dat het kind voor minstens 6 maanden bij dezelfde pleegouders verblijft. Elke pleegouder heeft recht op 6 weken pleegouderverlof, ongeacht de leeftijd van het kind. Dit verlof wordt stap na stap uitgebreid, om in 2027 te komen op een totaal van 11 weken.

 


*Om privacyredenen is dit een fictieve naam.

Neem snel een kijkje op onze website voor meer informatie over pleegouderverlof!

Voor altijd mijn kind
Hoe zit het met de biologische ouders van pleegkinderen? Lees onze recensie van het boek ‘Voor altijd mijn kind’.
Lees de recensie
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.