Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Pesten op het werk: hoe Anneleen van vriendschap naar ontslag ging

Elkaar pesten, dat doen kinderen. Een misvatting, want ook onder volwassenen wordt wat afgepest. Uit onderzoek blijkt dat pesten op het werk in veel bedrijven een prangend probleem is. En de gevolgen zijn soms verregaand. Dat ondervond ook Anneleen.
Gezond 13.02.2020
pesten op het werk

Enkele jaren geleden verliet Anneleen* het bedrijf waar ze jaren had gewerkt. Niet voor een nieuwe uitdaging elders, maar door 1 persoon die haar het leven zuur maakte.

Anneleen: “Ik kende Dorien* van vroeger. Toen er een plek vrijkwam bij haar firma, spoorde ze me aan om te solliciteren. Ik kwam terecht in het marketingteam. Zij zat bij het salesteam. We sloegen geregeld een praatje en werden collega-vriendinnen.”

Teamleden geviseerd

Tijdens Anneleens bevallingsverlof veranderde er wat op de werkvloer. “Dorien werd hoofd van het salesteam. Ze vroeg of ik bij haar wilde werken”, vertelt ze. “Ik kwam terecht in een topteam, dat goed draaide. Maar zij begon er een beetje buiten te vallen ... Een natuurlijk proces als je teamleider wordt.”

“Plots viseerde ze onze topverkoper. Hij haalde geweldige cijfers, maar het was nooit goed genoeg. In vergaderingen haalde ze hem totaal onderuit. De man wist niet meer wat gedaan. Hij verliet uit eindelijk het bedrijf. Even later herhaalde het verhaal zich met een andere collega. Die werd zonder boe of ba ontslagen.”

“Ik kaartte het probleem aan, maar liet geen procedure starten. Uit angst voor een soort ‘vergelding’.”

Pesten op het werk = destabiliseren

Even keerde de rust terug. “Tot Dorien tegen mij begon te roddelen over mijn collega’s. Niet alleen vond ik dat ongepast, bovendien deelde ik haar mening niet. Het moment dat een andere collega in elkaar stuikte door de constante druk die Dorien haar oplegde, was de druppel. Ik schroefde onze vriendschapsrelatie terug tot een professionele relatie manager-teamlid”, herinnert Anneleen zich.

“Als een kat die in het nauw werd gedreven, sloeg Dorien wild om zich heen. En nu richtte ze haar pijlen op mij. Hoewel ik mijn werkdomein beheerste, begon ze systematisch projecten weg te nemen. Zonder uitleg. Ik werd compleet gedestabiliseerd. Ook mijn klanten snapten het niet. Mijn positie werd enorm aangetast.”

mentale spelletjes
Mentale spelletjes

“Ze gaf me het gevoel dat ik niet voldeed. Als ik met vakantie ging, overlaadde zij zelf mijn mailbox met berichten. Ze gebruikte elk antwoord of gebeuren tegen me. Op een dag was mijn zoontje ziek. Ze zei me dat ik naar huis moest gaan om hem te verzorgen. ‘Dat was geen probleem.’ Nadien verweet ze me dat ik er ‘toen toch niet echt met mijn gedachten bij was’.”

“Toen ik er met haar over wilde praten, mondde het uit in een conflict. Ze haalde er zelfs haar baas bij. De grond zakte weg onder mijn voeten. Later werd ik weer op het matje geroepen. Ik kreeg de opmerking dat ik me niet openstelde. Dat ik mijn gevoelens niet meer deelde. Je zag onze baas denken ‘waarover gaat dit eigenlijk?’. Toch doorzag niemand haar.”

Zelfvertrouwen ondermijnd

Bij Anneleen ging het licht uit. “Ik had het probleem aangekaart bij de ombudsvrouw en blijkbaar waren er nog meldingen binnengelopen, maar ik liet geen procedure starten. Haar interne PR was zó sterk. Bovendien was ik bang voor een soort ‘vergelding’. Ik belandde thuis ... Na een tijd had ik door dat terugkeren uitgesloten was. Het resultaat? Ik werd in onderling overleg ontslagen.”

“De impact van haar pesterijen was groot. Ik draaide vierkant, functioneerde niet meer. Mijn zelfvertrouwen werd ondermijnd en ik was constant op mijn hoede. Dat put je mentaal uit. Ook thuis was ik enorm prikkelbaar. 1 scheef woord en het zat ertegen.”

Nooit meer pesten op het werk

“Mijn grote geluk: mijn nieuwe baas was heel menslievend. Doriens tegenpool! Ik ben deels hersteld van mijn teleurstelling in managers, maar ik merk dat het wonden heeft geslagen. Ik dacht dat Dorien een vriendin was, maar ze gaf me een nekschot. Ik heb niet noodzakelijk geleerd om ermee om te gaan, maar ik laat het niet meer binnenkomen. Ik zou het nooit meer zo ver laten komen.”

*Anneleen en Dorien zijn schuilnamen

Wat doe je als je slachtoffer wordt van pesten op het werk?
Professor Lode Godderis geeft tips om om te gaan met pesten op het werk. Hij gaat ook dieper in op de nieuwe vormen van pesten, zoals cyberpesten.
Lees het artikel
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.