Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Persoonsvolgende financiering: deel jouw ervaring
De persoonsvolgende financiering (PVF) bracht in 2017 een grote verschuiving teweeg voor mensen met een handicap. Dorien Meulenijzer, voorzitster van VFG (Vereniging voor personen met een handicap) evalueert de gevolgen.
Samen 27.11.2018
Dorien Meulenijzer, voorzitster van VFG (Vereniging voor personen met een handicap), evalueert persoonsvolgende financiering

Sinds begin 2017 kunnen mensen met een handicap zelf hun pakket aan zorg en ondersteuning samenstellen. Daarvoor kunnen ze een budget aanvragen dat uit een voucher en/of cash bestaat. “Dit nieuwe systeem heet persoonsvolgende financiering, kortweg PVF”, vertelt Dorien Meulenijzer. “Wie zorg nodig heeft, kan deze voortaan zélf met een toegekend budget inkopen.”

Zelf beslissen over zorg

In het oude model ontvingen voorzieningen en diensten de middelen wanneer zij iemand met een handicap ondersteunden. Nu komt dit geld bij de persoon zelf terecht, waardoor deze veel meer keuzevrijheid krijgt in de zorg die hij of zij nodig heeft. “Dat vind ik een mooi uitgangspunt”, zegt Dorien. “Er wordt minder ‘boven het hoofd’ beslist en er is ook meer transparantie en controle. Maar in de praktijk is op sommige vlakken nog nood aan verbetering.”

“Een ouder moet nog altijd een ouder kunnen zijn, een partner nog altijd een partner. En geen voltijds zorgverlener.”

Solidariteit op losse schroeven

Dorien heeft een spierziekte en heeft voor alledaagse activiteiten een helpende hand nodig. “5 jaar geleden stapte ik samen met 14 anderen in een project ‘zelfstandig wonen’. We kunnen de klok rond een assistent oproepen”, legt ze uit. “Voordien kwam het geld voor onze zorg in een gemeenschappelijke pot terecht. Zo was er een zekere solidariteit tussen mensen die meer hulp en mensen die minder hulp nodig hadden. Nu iedereen zelf zijn budget beheert, staat het solidariteitsprincipe op losse schroeven: ‘ik betaal met mijn budget niet langer een stuk van jouw zorg’. Hierdoor heeft ons initiatief moeite om verder te blijven bestaan. Jammer, want mijn budget is bijvoorbeeld ontoereikend om individueel de klok rond assistentie te kunnen betalen.”

Cash versus vouchers

“De verantwoordelijkheid die je met PVF krijgt, zorgt voor druk. Niet iedereen heeft genoeg kennis, informatie of energie om zijn zorg zelf te organiseren. Met een cash budget zoek je voortdurend naar hulpverleners en vrijwilligers. En het vraagt heel wat administratief werk. Daarom kies ik voor een voucher”, zegt Dorien. Met een voucher koop je zorg aan bij een erkende zorgaanbieder die de administratie zelf regelt. Er bestaan ook bijstandsorganisaties die mensen helpen bij het zoeken naar de passende zorg en het beheer van hun budget, zowel voor cash als vouchers.

Persoonsvolgende financiering ondersteunt mensen met een handicap

Netwerk mantelzorgers onder druk

“Voor velen blijft het besteden van een persoonsvolgend budget een moeilijke zoektocht”, zegt Dorien, die behalve voorzitster van VFG ook voorzitster van de Leuvense gemeenteraad is (vanaf januari 2019) en actief is in tal van verenigingen. “In het nieuwe systeem gaat men ervan uit dat je netwerk sowieso bijdraagt aan je zorg. Daardoor kan je budget veel lager zijn en het kan veel langer duren voor je effectief een budget ontvangt. Er zijn namelijk nog steeds erg lange wachtlijsten. Dat verhoogt dan weer de druk op dat netwerk. Een ouder moet nog altijd een ouder kunnen zijn, een partner nog altijd een partner. En geen voltijds zorgverlener.”

Ruimte voor verbetering

“Het uitgangspunt van PVF vind ik positief. Voor heel wat mensen biedt dit systeem meer flexibiliteit om zorg te kiezen die bij hun noden aansluit. Maar er zijn verbeterpunten, zeker voor de meest kwetsbare mensen”, besluit Dorien. “We zijn dan ook erg benieuwd naar de mening van personen met een handicap.”

Copyright foto Dorien Meulenijzer: Tim Dirven

Wat vind jij ervan?
VFG voert nog tot en met 15 december 2018 samen met Odisee Hogeschool en HoGent een onderzoek naar de ervaringen van personen met een handicap met PVF. Ben (of vertegenwoordig) jij een volwassene (18+) met een handicap? Heb jij tijd (45 min) om, al dan niet met onze begeleiding, een vragenlijst in te vullen? Meld je dan zeker aan als kandidaat. Ook jouw stem is van belang! Meer informatie over VFG vind je op www.vfg.be.
Doe mee aan het onderzoek
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.