Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Jo lééft met parkinson

13 jaar geleden, op zijn 26ste, liet Jo’s linkerarm het plots afweten. Parkinson was de diagnose. Vanaf dat moment wist hij dat het een moeilijke strijd zou worden. “Maar mijn hoofd laten hangen? Nooit!”
Samen 02.05.2019
13 jaar geleden, op zijn 26ste, werd Jo gediagnosticeerd met parkinson.

Slechts 20 lotgenoten

Jo is een doorzetter. ‘Wat vandaag niet lukt, zal morgen wel lukken’ is dan ook zijn lijfspreuk. Toen hij op jonge leeftijd te horen kreeg dat hij parkinson had, waren er in België zowat 20 jonge lotgenoten bekend. Na zijn diagnose ging hij aan de slag als chauffeur. “Ik besliste om er het beste van te maken. Ik bracht patiënten naar het UZ Leuven. 5 jaar lang, tot het niet meer ging.”

Zelfstandig wonen lukt niet

Jo moest accepteren dat zijn levenskwaliteit achteruit ging. “Plots kan je geen choco meer op je boterham smeren. Ik stopte de chocopot dan maar in de microgolfoven, zodat de pasta vloeibaar werd”, knipoogt hij. Toch weegt het zwaar. “Een douche nemen duurt makkelijk 2 uur. Gewoon spelen met mijn zoontje Florian vergt ook steeds meer energie, net als stappen. Zelfs zelfstandig wonen gaat niet meer.”

“Wat vandaag niet lukt, zal morgen wel lukken.”

Neurostimulator in de hersenen

Begin vorig jaar slikte Jo wel 38 pillen per dag, maar nog maar 1 had het gewenste effect. Gelukkig kreeg hij groen licht om een neurostimulator in de hersenen te laten inplanten, die de medicatie vervangt en voor de nodige impulsen zorgt. De operatie hield wel risico’s in. “Maar ik had weinig keuze. De ingreep duurde 14 uur en ik bleef er 13 van wakker. Meteen nadien voelde ik wel beterschap. Alsof de klok 5 jaar was teruggedraaid!”

13 jaar geleden, op zijn 26ste, werd Jo gediagnosticeerd met parkinson.

Steun en aanvaarding

Sinds de operatie gaat het duidelijk beter. “Ik heb minder last van ongecontroleerde bewegingen. Enkel mijn stem is stiller gebleven, maar dat is typisch aan de ziekte, omdat de kleine spieren het als eerste laten afweten.” Gelukkig kan Jo rekenen op heel wat steun. “Bij mijn ouders kan ik altijd terecht. Ook bij mijn broers, kameraden en vriendin Valérie vind ik steun. Zij zag me in mijn slechtste dagen en aanvaardt me zoals ik ben”, weet hij.

Positief ingesteld

Jo prijst zich ook gelukkig dat hij kan terugvallen op een goede ziekteverzekering. “Zowel mijn medicatie als operatie werden terugbetaald. Geen financiële zorgen dus. En ik kan weer leuke dingen doen met mijn zoon, zoals gaan zwemmen.” Ja, de ziekte laat zich natuurlijk gelden. “Mijn been sleept weer en ik neem opnieuw medicatie. Hopelijk staan ze binnen 5 of 10 jaar weer een stapje verder in de geneeskunde. Ik blijf positief ingesteld.”

Op televisie

Denk je Jo trouwens van ergens te kennen? Dat kan, want hij nam deel aan het Canvas-programma ‘De Weekenden’. “Dat was een fijne ervaring. Ik nam deel om parkinson meer in de kijker te brengen en lotgenoten een hart onder de riem te steken. Er ontstond een speciale band tussen de deelnemers en de ploeg. We spraken al 1 keer af en nemen ons voor om dat 2 keer per jaar te doen”, lacht hij.

Hulpmiddelen bij parkinson
Heb jij parkinson? Vind je hulpmiddel in onze Zorgba(a)r: boterhamplankjes, tremorbekers, aangepast bestek, aangepaste rollator ... Kom langs in een van onze winkels: Europark 2030, Houthalen | Vreyshorring 25, Lommel | Casinostraat 7, Sint-Truiden Genkersteenweg 171, Hasselt. Of bestel via onze webshop.
Naar de webshop
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.