Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Onbeperkt dromen
Walt Disney inspireert ons niet alleen met creaties als Mickey Mouse, maar ook met motiverende woorden zoals: “If you can dream it, you can do it” (Als je het kan dromen, kan je het doen). Wij vonden 3 dromers met een handicap die elke dag hun droom proberen waar te maken. Maak kennis met Fré, Peter en Hannelore.
Samen 06.12.2018
Frederik Leys Expeditie Robinson
Fré: “Mijn droom? Wereldkampioen paraklimmen worden”

De energieke en sympathieke Frederik Leys (31) uit Leuven ken je misschien van tv. In een paradijselijk kader streed hij samen met 16 andere avontuurlijke Vlamingen om de titel van Robinson 2018. Fré heeft een beenprothese, maar hij liet zich niet beperken door zijn handicap.

Frederik Leys tijdens het WK paraklimmen in Innsbrück

“Als kind werd ik vaak onderschat en overbeschermd, dat vond ik verschrikkelijk. Ik herinner me nog dat ik van een leerkracht niet mee mocht gaan schaatsen. Hij vond het te gevaarlijk en ging ervan uit dat dat sowieso toch niet zou lukken. Goed bedoeld, maar wel erg pijnlijk. Door mee te doen aan Expeditie Robinson wilde ik vechten tegen heersende stigma’s. Niets is onmogelijk, is mijn motto. Ik doe de dingen die ik leuk vind en probeer door te zetten, ook als het even moeilijk is. Ik heb het geluk dat ik nog veel kan doen met mijn handicap. Ik besef dat niet iedereen in die positie is.”

“Ik vind het moedig van de programmamakers dat ze mij een kans durfden te geven. Ik was tenslotte de 1ste deelnemer met een beenprothese in de geschiedenis van het programma. In het begin waren ze wat aarzelend over mijn mogelijkheden, maar na de 1ste proef waren ze gerustgesteld. Het was een heel intens avontuur, vooral het weinige eten en de verveling waren loodzwaar. Maar ik heb er in elk geval heel erg van genoten. Ondertussen focus ik mij op mijn grote droom: wereldkampioen paraklimmen worden. Daar train ik 25 uur per week voor. In september werd ik 4de op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Innsbrück. Het leuke is dat paraklimmers en reguliere atleten er naast elkaar aantreden. Dat maakt het een heel inclusieve wedstrijd.”

Peter: “Mijn droom? Topfotograaf worden”

Peter Truyers (45) uit Lummen heeft een licht mentale handicap en werkt als vrijwilliger bij onder andere ons ziekenfonds. ‘Eén keer per week help ik daar mee op de postdienst’, vertelt Peter. “Heel fijn om te doen. Ik viel achterover hoeveel brieven er hier dagelijks verstuurd worden.” (lacht)

Vrijwilligerswerk is voor mij enorm belangrijk. De Reizende Caféploeg van VFG blijft heel speciaal: we hebben al op veel evenementen gestaan om mensen te sensibiliseren rond handicap. In december stonden we voor de 3de keer op het Festival van de Gelijkheid in Gent. Ondertussen zijn we een hechte kliek vrienden geworden.”

“Thuis hou ik mij vooral bezig met fotografie, mijn grootste passie. Het sociale aspect en het verhaal achter de foto boeien me enorm. Ik droom ervan om ooit een topfotograaf te worden. Mijn grote voorbeeld is fotografe Lieve Blancquaert. Het liefst maak ik portretten van mensen, in mijn eigen studio. In mijn schuif liggen nog 50 projecten die ik wil realiseren, zorgvuldig per idee uitgeschreven. Momenteel werk ik aan een reeks over speciale tattoos op speciale plaatsen. Soms neem ik ook deel aan fotowedstrijden en val ik zelfs in de prijzen. In 2015 won ik bijvoorbeeld de publieksprijs van Creatief Lummen.”

Peter Truyers maakt een foto
Hannelore: “Mijn droom? Leren fietsen op een tandem”

Hannelore Vens (28) uit Niel is een bijzonder optimistische jongedame, maar 4 jaar geleden werd haar optimisme danig op de proef gesteld. “Door een appelflauwte kwam ik in het station van Brugge ten val op de sporen. Het ging allemaal bijzonder snel en ik werd aangereden door een aankomende trein. Ik overleefde de bijzonder pijnlijke slag bij wonder maar verloor mijn beide benen. Een hard verdict.”

“Ik besloot om niet bij de pakken te blijven zitten. Na 9 operaties en een lange revalidatie deed ik opnieuw wat ik altijd graag deed: avontuurlijk reizen. Project U/TURN, een vzw voor mensen met een handicap, maakte dat mogelijk. Eerst ging ik op ontdekking naar Marokko en Nicaragua. Later kwam ik via de organisatoren in contact met de makers van het VTM-programma ‘Over winnaars’. Ik kreeg de kans om samen met Koen Wauters op mijn prothesen de mythische Machu Picchu te beklimmen. Dat was al een grote droom van voor mijn ongeval.”

Hannelore Vens beklimt de Machu Picchu met Koen Wauters

Hannelore was de 1ste in de geschiedenis die deze mythische berg in Peru beklom met bovenbeenprothesen. Ze vindt het belangrijk dat mensen met een handicap naar buiten komen. “Na mijn passage op VTM kreeg ik veel reacties van mensen met prothesen: ze zeiden me bijvoorbeeld dat ze nu ook in short of een rokje naar buiten komen. Ze trekken zich niks meer aan van de starende blikken van mensen. Ik heb dat ook moeten loslaten. We worden constant bekeken als aliens. Vreselijk.”

Leven met een handicap is vaak zwaar, maar Hannelore wil zich niet laten beperken en wil nieuwe dromen waarmaken. “Vroeger fietste ik heel veel. Ik vind het heel raar dat ik dat niet meer kan en zou dus graag opnieuw leren fietsen. Op een tandem samen met een van mijn beste maten, een fervent sporter. Mijn elektronische beenprothesen hebben een fietsfunctie, dus in principe is dat mogelijk. Maar voor zover ik weet, is er in België nog niemand die met 2 prothesen fietst, wel met 1 prothese. Ik heb al eens geoefend op een hometrainer. Binnenkort hoop ik weer buiten te kunnen fietsen. Daar kijk ik heel hard naar uit.”

Tekst: Bram Deschamps. Copyright foto's: VIER en Michaël Timmermans (foto's Frederik), Paul Bert (foto Peter), VTM (foto Hannelore).

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.