Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Feiten en fabels over netelroos

1 Belg op de 5 krijgt ooit met netelroos te maken: jeukende uitslag, alsof je naakt door een veld brandnetels bent gerold. Netelroos ziet er meestal ‘erg’ uit, maar blijft vaak onschuldig. Maar voor sommige mensen kan het een zware impact hebben op het sociale leven. Dermatologe Katrien Baeyens zet de feiten en fabels over netelroos op een rijtje.
Gezond 12.06.2019
1 Belg op de 5 krijgt ooit met netelroos te maken: jeukende uitslag, alsof je naakt door een veld brandnetels bent gerold.

Wat is netelroos precies?

”Netelroos of urticaria is een aandoening waarbij je ‘kwaddels’ op je huid krijgt. Dat zijn roze-achtige bultjes, die je het best kan vergelijken met de uitslag die je krijgt wanneer je een brandnetel aanraakt. De kwaddels jeuken meestal en kunnen over het hele lichaam voorkomen”, vertelt dr. Baeyens.

“Typisch aan netelroos is dat het vluchtig is: een kwaddel verdwijnt vaak binnen een paar uur, of ten laatste binnen 24 uur. Je kan bijvoorbeeld kwaddels op je knie en buik hebben die na een uur verdwijnen. Maar even later duiken ze weer op in je nek en op je rug. Netelroos ziet er dikwijls heel ‘erg’ uit, maar is in de acute vorm een vrij onschuldige huidaandoening.”

“15 tot 20 % van de Belgen krijgt ooit te maken met acute netelroos. Deze vorm gaat spontaan en vrij snel over”, vervolgt dr. Baeyens. “0,5 tot 1 % van de bevolking heeft de huidaandoening langer dan 6 weken, met opstoten van 2 tot 3 keer per week. In dat geval spreken we van chronische netelroos. Minder dan 2 % van de mensen die chronische netelroos hebben, worstelt er langer dan 25 jaar mee. Vooral vrouwen tussen 20 en 40 jaar worden door de chronische vorm getroffen.”

Netelroos kan behandeld worden met antihistaminica.

Zijn er andere alarmsignalen?

“Je bent het best extra alert als je in combinatie met netelroos ook een dikke lip, een gezwollen tong en/of ademnood hebt. In dat geval neem je contact op met je huisarts of dermatoloog. Bij de combinatie van netelroos met jeuk aan de handpalmen en voetzolen, koorts, diarree en/of misselijkheid kan dit wijzen op een anafylactische shock. Dat is een acute, levensbedreigende allergische reactie.”

Wat is de oorzaak van netelroos?

“Netelroos wordt veroorzaakt door bepaalde prikkels. Dat kan bijvoorbeeld een inspanning, bepaalde voeding, een infectie of een medicijn zijn”, legt dr. Baeyens uit. “In onze huid zit een soort cellen (zogenaamde mestcellen of mastocyten) die als reactie stoffen kunnen afgeven. Bij mensen met netelroos zijn de mestcellen minder stabiel en overgevoelig. Bij de minste prikkel geven ze dus stoffen vrij die de huiduitslag veroorzaken.”

Is het een complexe diagnose?

“Meestal niet. De huisarts of dermatoloog kan de aandoening doorgaans makkelijk vaststellen. Er zijn wel nog enkele andere huidziekten die op netelroos lijken, maar de huiduitslag is daarbij niet vluchtig.”

Welke impact heeft het op de levenskwaliteit?

“Bij acute netelroos zijn de ongemakken tijdelijk”, vertelt dr. Baeyens. “Bij chronische netelroos ligt dat anders, want je weet nooit wanneer er een opstoot komt. Deze vorm is dan ook een stuk ingrijpender voor het sociale, seksuele en professionele leven.

“Uit een studie bij 673 patiënten met chronische netelroos blijkt 84 % minder uit te gaan (op restaurant of iets gaan drinken), 47 % kampt met angststoornissen en depressie, 38 % klaagt over slaapproblemen, 34 % voelt zich belemmerd in de dagelijkse activiteiten en 27 % heeft het moeilijk op het werk.

“Netelroos is geen allergie en is niet besmettelijk.”

Wat met de behandeling?

“Voor de behandeling ‘wiegen’ we de mestcellen ‘in slaap’. Dat doen we met antihistaminica. Dat is medicatie die voorkomt dat de mestcellen stoffen afgeven. Als antihistaminica niet effectief genoeg zijn, kunnen we ook andere medicatie proberen”, zegt dr. Baeyens.

“Als je netelroos hebt, probeer je het best ook de prikkels te vermijden die de netelroos uitlokken. Maar dat kan soms een lange en moeilijke zoektocht zijn. Want de ene reageert op tomaten en aspirines. De andere op look en schaaldieren. Nog een andere krijgt een opstoot bij infecties, zoals een sinusitis of een blaasontsteking. 5 % van de chronische netelroos geneest binnen 6 maanden en 20 % binnen 3 jaar.”

Wat zijn de grootste misvattingen over netelroos?

“Netelroos is geen allergie. Er worden geen antistoffen aangemaakt in het lichaam, wat wel het geval is bij een allergie. Er bestaat dus ook geen allergietest voor”, stipt dr. Baeyens aan. “Het gaat om een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels.”

“Een andere misvatting is dat het besmettelijk is. Dat is helemaal niet zo: handjes schudden, zoenen, samen in de zetel zitten … er is helemaal geen besmettingsgevaar.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.