Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“Nachtoppas geeft mij een gevoel van veiligheid”

Het is half 9 ‘s ochtends. Bij mevrouw Van De Velde brandt er licht. Ze woont in een typisch huis van rode bakstenen langs een typisch Vlaamse weg. Niks aan de woning verhult dat er achter die gevel een mooi verhaal van vrijwilligerswerk schuilgaat. Dankzij vrijwilligers van de nachtoppas kan mevrouw Van De Velde, die slecht te been is, langer thuis blijven wonen. Vrijwilligerswerk vormt hier een aanvulling op de goede zorg die mevrouw Van De Velde krijgt van familie en van de thuiszorgdiensten overdag. “Nachtoppas geeft mij een gevoel van veiligheid”, vertelt ze. “En mijn familie is ook gerustgesteld.”
Samen 02.05.2019
Nachtoppas Jan

Jan begon aan vrijwilligerswerk in 2006. Door een aantal breuken was hij toen arbeidsongeschikt, maar hij wilde liever niet gewoon thuis zitten. Hij ging op zoek online en vond zo de weg naar het vrijwilligerswerk. Nu, zoveel jaar later, zit hij aan de ontbijttafel na een nachtje oppas en vraagt hij aan mevrouw Van De Velde of ze nog koffie wil. Ja, nog één tasje. Ze hebben weinig woorden nodig om elkaar te verstaan.

Hoe is het contact tussen jullie verlopen?

“Het klikte van in het begin goed tussen mij en mevrouw Van De Velde. Ik was natuurlijk geen onbekende en dat helpt. De dochter kende mij al van bij een andere cliënt. Zo ben ik hier terechtgekomen. Die andere cliënt en zijn familie zeiden tegen haar: ‘Dat is ne goeien. Die moet je hebben.’ (lacht) En ja, zo begint dat hé.”

Nachtoppas, wat houdt dat in?

“Als nachtoppas ben je eigenlijk een gast in iemands huis. Alles gebeurt volgens het ritme en de wens van de persoon bij wie je verblijft. Je mag er zijn, maar je bent niet het hoofdpersonage. Je kan niet vertrekken met al een vast schema in je hoofd hoe de avond eruit zal zien. Een aantal zaken zijn natuurlijk routine. De praktische zaken van nachtoppas zijn vaak hetzelfde: iemand drank aanreiken, ’s nachts iemand van houding veranderen … Maar je andere vaardigheden, het puur menselijke, daar moet je in leren schakelen. Elke cliënt is anders. Ik vraag me dan ook altijd eerst af: wat past er in deze situatie?”

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?

“Het is het engagement dat ik al het langst heb volgehouden. Vrijwilligerswerk voelt voor mij heel natuurlijk aan. Ik hoef me niet te forceren. Het is iets dat ik graag doe en graag blijf doen. Eigenlijk gaat vrijwilligerswerk vooral over aandacht schenken. Dat is waar mensen nood aan hebben. Op den duur word je voor anderen een ankerpunt. Dat vind ik er zo fijn aan. Ik leer intussen ook de omgeving en de familie kennen. Mensen kunnen zo langer thuis blijven wonen. Tegelijkertijd leer je ook jouw grenzen te bewaken. Je mag je niet volledig aanpassen. Er is geen verplichting, dat is van beide kanten zo. Dat is net wat er zo goed aan werkt.”

Kan je jouw vrijwilligerswerk vertalen naar competenties?

“Tuurlijk, als vrijwilliger steek je enorm veel op. Ik leer altijd bij. Dat maakt vrijwillligerswerk ook zo boeiend. Ik volg verschillende vormingen. Ik leer er een set vaardigheden bij die ik voordien niet had. Je leert gewoon veel beter omgaan met mensen. Hoe je met elkaar communiceert, hoe je aandachtig kan zijn, hoe je empathisch kan zijn. Daar sta je in het dagelijks leven niet zo bij stil, maar het zijn essentiële vaardigheden."

"Ik ben nieuwsgierig aangelegd. Dankzij vrijwilligerswerk leer ik andere verhalen kennen dan de mijne. Ik vraag wel om nachtoppas te doen bij mensen met wie er nog contact mogelijk is. Mensen hoeven daarom geen babbelaars te zijn. Ik pas me wel aan. Maar ik vind het interessant om de levenswandel van andere mensen te ontdekken.”

Wat is volgens jou de kracht van vrijwilligerswerk?

“Het engagement komt uit het hart. Je neemt iets op zonder dat je er voor jezelf iets aan vasthangt. Je bereikt veel mensen. Ik ontmoet er gelijkgestemde zielen mee. Mensen die net als ik iets willen betekenen voor iemand anders. Als vrijwilliger doe je misschien maar iets kleins. Het lijkt soms nietig, maar toch draag je bij tot iemands welzijn. Sommigen vinden dat soort betekenis in hun job. Bij mij is het een uit de hand gelopen hobby, zeker? (lacht) Mijn wens is om met vrijwilligerswerk zoveel mogelijk mensen te bereiken: iedereen heeft recht om er gebruik van te maken. Het moet toegankelijk zijn voor iedereen.”

Welke tip heb je voor andere vrijwilligers?

“Draai eens een proefdag of -nacht. Probeer het uit en zie of het je past. Als het klikt, ga ervoor! Je krijgt er zoveel voor terug! Ik heb tot hiertoe nog nooit een reden gevonden om het niet te doen."

Wil jij ook nachtoppas doen?
Zin om je zelf in te zetten als vrijwilliger? Of heb je nog vragen over vrijwilligerswerk? Bel naar 02 515 03 17 of mail naar vrijwilligerswerk@socmut.be.
Word vrijwilliger bij ons ziekenfonds
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.