Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Loopkampioene Kato (17): “Het initiatief om te bewegen moet uit jezelf komen”

Kato is 17 jaar en houdt van sporten. Een week zonder atletiek kan ze zich niet voorstellen. Bovendien is ze Belgische kampioene in een discipline die niet voor de hand ligt: oriëntatieloop. Een jongere die je niet hoeft te overtuigen van de voordelen van bewegen!
Samen 02.03.2020
Meer bewegen: loopkampioene Kato geeft het goede voorbeeld

“Als ik na school ga trainen, zeggen mijn vriendinnen weleens: ‘Ben je gek? Weer lopen?!’ In mijn klas ben ik diegene die het meeste sport. Ik ga minstens 2 keer per week naar de atletiek en op zondag is er vaak een wedstrijd oriëntatieloop.”

“Op school hebben we elke week 2 uur lichamelijke opvoeding. Da’s weinig …”

De hele familie aan de oriëntatieloop

Oriëntatieloop? Je weg zoeken … euh … al lopend? “Het is inderdaad een loopwedstrijd waarbij je navigeert met kaart en kompas en je looptijd wordt geregistreerd. Ik doe het al sinds mijn kinderjaren. Het is echt een familiesport: mijn ouders doen het, maar ook mijn grootvader, mijn nonkels, mijn broer.”

“Daarnaast fiets ik elke dag naar school, 15 kilometer heen en terug. En op zaterdag ga ik naar de jeugdbeweging – ik ben leidster bij de KSA. Ook daar zit ik niet stil. Ja, ik zit een stuk boven het ‘bewegingsgemiddelde’.” (lacht)

Meer bewegen: loopkampioene Kato geeft het goede voorbeeld

Argument om minder te bewegen

“In de lagere school hadden de meesten een sport als hobby, maar in het middelbaar zie ik dat verminderen. Hun ouders maken er minder een punt van en vaak ontbreekt ook ‘de goesting’ om nog te gaan sporten. En ondertussen zijn heel wat vrienden en vriendinnen jobstudent, waardoor er minder tijd is voor een sportieve hobby.”

“Moet ik dingen laten voor mijn sport? Toch wel. Als ik zondag loop, ga ik zaterdagavond niet uit. Soms wringt dat. Ook het schoolwerk neemt toe, waardoor de combinatie zwaarder is. Voor mijn leeftijdsgenoten is het alleszins een argument om minder te bewegen.”

Voordelen van bewegen

“Op school hebben we elke week 2 uur lichamelijke opvoeding. Weinig … Soms wil ik vrienden aansporen om meer te sporten, maar uiteindelijk moet het initiatief van henzelf komen. Zelf ervaar ik vooral de voordelen van het sporten. Ik heb er een leuke vriendenkring door opgebouwd en na een training sta ik altijd moe, maar met een fris hoofd onder de douche.”

Hoe krijg je jongeren van hun ‘luie krent’?
Jongeren warm maken om na de schooluren nog te bewegen? Da's niet altijd evident. Maar (meer) actie hoeft niet meteen topsport te zijn. Er bestaan heel wat originele én leuke manieren om in beweging te komen, zonder dat je je moet afbeulen!
Ontdek ze hier
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.