Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Hoe lachen je een vrijer mens maakt

Heb je al gehoord van lachyoga? Hilde Van Liefferinge leert het je graag kennen. Zij werkt al 5 jaar als lachyogalerares. Ze startte ermee toen ze zich zelf niet goed in haar vel voelde en ze ontdekte meteen de mogelijkheden.
Samen 28.06.2019
Lachyogalerares Hilde Van Liefferinge helpt je lachen.

Adem in, adem lachend uit

Hilde werkte 10 jaar als onderzoekster aan de UGent, maar ging na verschillende opleidingen in persoonlijke ontwikkeling zelf aan de slag als coach en trainer. Ook lachyoga zit in haar pakket: een combinatie van eenvoudige lach- en ademhalingsoefeningen, meditatie en relaxatie.

“Het is een kwestie van diep in te ademen en lachend uit te ademen. Al na 10 minuten – het maakt niet uit of je echt of fake lacht – maken onze hersenen endorfines aan, het gekende gelukshormoon.

“Lachen én tegelijk piekeren lukt niet!”

Lachen is als mediteren

Een sessie lachyoga duurt gemiddeld 1 uur. “Lachen werkt enorm bevrijdend. Ik ben alvast een ander, vrijer mens geworden. Als je lacht, ben je ook fysiek ontspannen. Probeer maar eens een zware zak te tillen als je lacht. Moeilijk hoor”, weet Hilde.

‘Lachen is gezond’, klinkt het. “Klopt als een bus. Tijdens het lachen wordt verse zuurstof naar je hersenen en in je bloed gepompt, daalt je stresshormoon en nemen je immuniteitscellen toe. Wist je dat lachen hetzelfde effect heeft op je hersenen als meditatie? Daarom is het heilzaam voor mensen die te veel nadenken. Lachen én tegelijk piekeren lukt niet!”

Lachyogalerares Hilde Van Liefferinge helpt je lachen.

Honderden keren per dag lachen

Ook mentaal en emotioneel werkt lachen helend. “Ik beschouw de lach als het mooiste cadeautje van de natuur: iedereen heeft hem gratis op zak. Je creëert er ruimte mee voor een andere, positieve energie in je lichaam.”

Naarmate we ouder worden, leren we af om spontaan te lachen. Heel spijtig, vindt Hilde. “Een jong kind lacht honderden keren per dag, vaak zonder reden. Opgroeien staat gelijk aan ‘serieus in het leven leren staan’. Jammer en contraproductief. Kijk maar naar de stress- en burn-outcijfers”, zegt Hilde.

Lachyoga creëert ruimte

“Lachyoga helpt je opnieuw die speelse vrijheid te ontdekken in jezelf, waardoor je blijer, creatiever en meer naturel in het leven staat. Tijdens de lachsessies zie ik mooie dingen gebeuren. Mensen die tranen van ontroering lachen of huilen. Ze creëren ruimte, waar het voordien vastzat.”

Lachtips voor thuis

  • Knel een balpen tussen neus en bovenlip en voel hoe krampachtig je gezicht samentrekt. Klem nu een balpen tussen je tanden en combineer dat met een zachte lach en zachte ogen. Deze oefening maakt je ervan bewust hoe je gemoedsgesteldheid nauw samenhangt met je lichaamshouding.
  • Ga rustig zitten en sluit je ogen. Zet je handen recht op elkaar en trek ze dan open als een accordeon, terwijl je diep inademt. Adem uit en breng ze langzaam weer samen. Na 3 keer in en uit, adem je in en lach je zachtjes op de uitademing. Lach hardop en vanuit je buik. Bij elke uitademing lach je ietsje harder en dieper. Ga door zolang je wil. Sluit daarna even je ogen en kijk hoe je je voelt.

Benieuwd hoe het eraan toegaat tijdens een lachsessie en wat het met je doet? Wij gingen lachend ontspannen bij Hilde.

Ontdek lachyoga
Spreekt lachyoga je aan? Ook zin om een sessie te volgen? Hilde Van Liefferinge ontvangt je graag.
Neem een kijkje op Start2laugh
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.