Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Kinderarmoede: groot onrecht door kleine ogen

Kinderarmoede maakt ons allemaal verdrietig of kwaad, en terecht. Maar tegelijk geldt: als je zelf niet in armoede hebt geleefd, is het moeilijk om je voor te stellen waarmee kansarme kinderen en jongeren zoal af te rekenen krijgen. Daar willen Theater Antigone en Theater Artemis iets aan veranderen. De voorstelling Woestzoeker is geen langdradig relaas, geen gitzwart melodrama, maar toneel dat verrast, doet lachen en af en toe confronteert. En dat voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 8 jaar.
Uit 17.01.2019
Woestzoeker

Woestzoeker

Spraakwater Sammy (Sophie Warnant) is opgegroeid in een arm woonblok. De meer bedeesde Ebenezer (Dries Notelteirs) is er nieuw. Sinds zijn vader zijn werk verloor, lijkt zijn wereld alleen nog maar kleiner te worden. Sammy en Ebenezer ontmoeten elkaar op de parking van het gebouw en ontdekken al snel dat armoede hen verbindt. Terwijl de 2 scholieren bij elkaar troost en erkenning vinden, gooit een naderende skireis met de school roet in het eten. Want hoe moeten de ouders van Sammy en Ebenezer dat betalen?

In Woestzoeker zie je hoe de onwennigheid tussen Sammy en Ebenezer plaats ruimt voor toenadering en respect. Maar ook hoe hun dagelijkse bezorgdheden worden meegetrokken in een vicieuze cirkel van onbetaalde facturen, gemiste kansen, bewuste en onbewuste uitsluiting. Wanneer de school geen oplossing vindt voor Sammy en Ebenezer – en zij dus op school moeten blijven terwijl alle andere kinderen de ‘ervaring van hun leven’ te wachten staat – besluiten onze helden om dapper maar vruchteloos verzet te bieden. Als woeste zoekers proberen ze uitwegen te zoeken, omdat ze niet anders kunnen.

Dit grote verhaal wordt verteld in kleine, vaak grappige scènes, die voorstelbaar maken wat velen in de zaal zich onmogelijk kunnen voorstellen. Schrijvers Raven Ruëll en Jan Sobrie voorzien het stuk van menselijkheid, bitterzoete humor en een vleugje surrealisme. Het resultaat bruist van de energie en kaart met het nodige lawaai het grote onrecht aan waartoe de hoofdrolspelers veroordeeld zijn. Toegankelijk theater dat nazindert.

Win een duoticket

Deze wedstrijd is afgesloten.

Bekijk alle speeldata en bestel jouw tickets zelf bij Theater Antigone.

Kinderarmoede: de cijfers

Het thema van de voorstelling is niet toevallig. Kinderarmoede beroert veel mensen. Bovendien wordt het probleem almaar groter. Volgens cijfers van Kind & Gezin steeg het aantal kinderen in armoede van 11,38 % in 2014 naar 13,76 % in 2017. Dat zijn gemiddeld 3 kinderen in een klas van 20.

Hallucinante cijfers voor zo’n rijke regio als Vlaanderen, vindt ook de koepelvereniging Decenniumdoelen (waarvan ons ziekenfonds een partner is): “De economie bloeit, maar de mensen in armoede blijven bloeden. De grote slachtoffers zijn vandaag de kinderen. Zij zullen morgen deze armoede meesleuren in hun rugzak: hun armoede zal hun schoolcarrière, werkcarrière en pensioen bepalen. Kinderarmoede wordt diepe, lange armoede.

Maak komaf met armoede
Ook jij kan iets doen tegen armoede. Op 16 februari 2019 laten we onze stem horen en dagen we politici uit om van armoede een prioriteit te maken. Op een grote bijeenkomst in Brussel bepalen we allemaal samen welke voorstellen onze speerpunten worden.
Schrijf je in
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.