Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Kiezen voor een gastric bypass
Een maagverkleining is een ingrijpende operatie … en geen makkelijke beslissing. De 27-jarige Phaedra Derhore maakte een openhartige strip over haar ervaring, getiteld ‘Doorsnee’. Daarin schetst ze haar verhaal en de positieve gevolgen van haar gastric bypass, en hoopt ze anderen het broodnodige steuntje in de rug te geven om de knoop door te hakken.
Gezond 16.10.2018
Foto pheadra
Geen gemakkelijke keuze

De keuze voor een maagverkleining komt er niet van de ene dag op de andere. En het is al helemaal geen gemakkelijkheidsoplossing. Voor Phaedra (27) was het de laatste stap in een lang en moeizaam proces.

Focus op afvallen

Als klein meisje ging Phaedra al naar een diëtiste. (Te) zwaar zijn zit bij haar in de familie en gezond eten, voldoende beweging en actieve vrijetijdsbestedingen leken niet voldoende te helpen. Maar de focus op afvallen en het cijfer op de weegschaal zorgde voor veel frustratie bij de jonge Phaedra. Alles draaide om de kilo’s en de kledingmaten, al de rest verdween in het niets. Nadat ze elk mogelijk dieet had uitgeprobeerd en toch steeds zwaarder werd, kwam een maagverkleining als laatste strohalm in zicht.

Steun van de omgeving

Door de jaren heen heeft Phaedra met heel wat vooroordelen af te rekenen gehad. Er bestaat veel afkeer tegenover dikke mensen: ze zouden per definitie lui zijn, of zich slecht verzorgen. Daarom is de stap naar een gastric bypass ook zo groot. Gelukkig kon ze rekenen op de steun van haar omgeving. Mensen die dicht bij haar stonden, begrepen haar strijd en reageerden positief op haar beslissing. “Ik heb er goed en lang over nagedacht”, aldus Phaedra. “Bovendien werd ik steeds banger om diabetes of andere gezondheidsproblemen te krijgen.”

“Ik had het allemaal gehad, had alles geprobeerd … Ik was het beu en wou gewoon normaal zijn.”   

Beeld uit doorsnee-strip
Dromen van doorsnee

Eens ze de knoop had doorgehakt en in het ziekenhuis lag, begon het idee voor een strip vorm te krijgen in Phaedra’s hoofd. Op dat moment volgde ze een opleiding tot striptekenaar en zag ze in haar ervaring het perfecte onderwerp voor haar masterproef. “Op de dag van mijn operatie was het mijn droom om eindelijk ‘doorsnee’ te zijn, vandaar de titel van mijn strip”, legt Phaedra uit. “Ik wilde een lichaam dat doorsnee was – zonder daarom een doorsnee persoonlijkheid te krijgen, uiteraard.”

“De strip heeft me geholpen om mijn operatie en alles ervoor te verwerken. Het is nog steeds makkelijker om erover te tekenen dan om erover te praten.”

Een proces, geen metamorfose

“Met mijn verhaal wil ik tonen dat er niet zoiets is als een metamorfose waarbij alles plots perfect is”, vertelt Phaedra. “Het is een proces waarbij je je de ene dag heel goed voelt en de volgende weer minder.” De ingreep verliep dan wel vlekkeloos, toch zijn er nog momenten waarop ze het moeilijk heeft. De vicieuze cirkel van eenzaam zijn, je slecht voelen, eten omdat je je slecht voelt en je daardoor nog slechter en eenzamer voelen, heeft Phaedra gelukkig achter zich kunnen laten. Maar aan haar zelfvertrouwen kan ze zeker nog wat spijkeren, beseft ze zelf.

“Ik heb nog steeds de neiging om op moeilijke momenten naar eten te grijpen, maar ik maak nu meestal wel gezondere keuzes.”

Lief zijn voor jezelf

Phaedra hoopt met ‘Doorsnee’ ook wie niet worstelt met overgewicht te bereiken. Veel mensen denken immers dat ‘gewoon wat minder eten en meer bewegen’ volstaat, maar er komt wel wat meer bij kijken, weet ze uit ervaring. En ook wie iets anders aan zijn lichaam wil veranderen, kan steun vinden in haar verhaal. “Niets zo belangrijk als een positief lichaamsbeeld om je zelfvertrouwen op te krikken”, besluit Phaedra. “Zelf voel ik me sinds de operatie veel gelukkiger, ik sta sterker in mijn schoenen en ik heb meer veerkracht en energie. Lief zijn voor jezelf is essentieel in het proces. Uit respect voor mijn oude ik, laat ik in het midden hoeveel kilo’s ik kwijt ben. Daarom geeft mijn slankere zelf op het einde van de strip ook een knuffel aan het meisje van vóór de operatie.”  

Win een exemplaar van ‘Doorsnee'

Wij geven 5 exemplaren van de strip ‘Doorsnee’ van Phaedra Derhore weg, uitgegeven bij Oogachtend. Stuur ten laatste op 18 november 2018 een mailtje naar s-magazine@socmut.be waarin je vertelt waarom jij de strip graag wil lezen, en misschien krijg jij er binnenkort van ons één in de bus.   

Strip doorsnee
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.