Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Jongeren en vapen: een gezonde match?

Heel wat jongeren experimenteren tegenwoordig met de elektronische sigaret. Maar wat is elektronisch roken of vapen precies? En is het wel zo goed voor de gezondheid van je kind? Ontdek hier alles over vapen!
Gezond 06.02.2020
kind vapen
Wat is vapen?

In een elektronische sigaret of e-sigaret wordt een vloeistof omgezet in waterdamp. Wie staat te vapen, ademt dus geen klassieke sigarettenrook in, maar damp. Dat verklaart ook meteen de naam, want de Engelse term ‘vapen’ betekent gewoonweg ‘dampen’.

Er bestaan verschillende modellen van de e-sigaret op de markt, van wegwerpmodellen tot hervulbare soorten. Elk model bestaat uit deze onderdelen:

 • een batterij
 • een verstuiver of verdamper
 • een vulling met e-vloeistof, al dan niet met nicotine en/ of een speciaal smaakje zoals aardbei, koffie …

Vapen is al een tijdje het nieuwe alternatief voor roken. Maar niet alleen rokers grijpen naar de populaire e-sigaret, ook jongeren tonen veel interesse. Het toevoegen van een leuk smaakje aan de e-vloeistof is dan ook een populaire strategie van de tabaksindustrie om jongeren aan de e-sigaret te krijgen. Of vapen de opstap naar roken ook effectief makkelijker maakt, is voorlopig nog niet bewezen.

Wat doet vapen met het lichaam van je kind?

Omdat vapen een relatief jonge trend is, zijn de gevolgen ervan op lange termijn nog niet helemaal gekend. Zo is het nog steeds niet duidelijk welke stoffen allemaal in de damp zitten. Kortom, je weet eigenlijk niet wat je kind precies inhaleert. Hieronder overlopen we een aantal gevaarlijke stoffen die in e-sigarettendamp kunnen voorkomen:

Zware metalen

Er kunnen zware metalen in de damp zitten, zoals nikkel, lood en chroom. Ze vormen een risico voor hart- en vaatziekten. Hoe zware metalen in de damp terechtkomen, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een combinatie van de vloeistoffen die metaalverbindingen bevatten en het metaal afkomstig uit het toestel.

Smaakstoffen

Smaakstoffen zoals diacetyl zijn al teruggevonden in de damp van e-sigaretten. Deze stof wordt aan verschillende longziekten gelinkt.

Nicotine

In de meeste e-vloeistoffen zit nicotine. Deze stof is erg verslavend. De hersenen van jongeren onder de 25 zijn veel gevoeliger voor de gevolgen van nicotine, aangezien ze nog volop in ontwikkeling zijn. Verder is nicotine relatief onschuldig. Het grootste gevaar zit eigenlijk in de duizenden andere toxische chemicaliën.

Acetaldehyde

Acetaldehyde verhoogt het verslavende effect van de nicotine in sigaretten. Verder reageert de stof met zeer veel stoffen in je lichaam. Daardoor kan je irritatie in de luchtwegen ervaren. De stof is bovendien geclassificeerd als een mogelijk kankerverwekkende stof door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek.

Propyleenglycol

Deze stof zorgt voor een droge keel, uitdroging en kan mogelijks een allergische reactie uitlokken.

Olieachtige e-vloeistoffen

Sommige e-vloeistoffen hebben een oliebasis. Deze kunnen erg gevaarlijk zijn. Denk maar aan vloeistoffen met THC, het psychoactieve middel van cannabis. Wetenschappers duiden dergelijke e-vloeistoffen aan als de oorzaak van een nieuwe longziekte. In Amerika stierven al een aantal jongeren aan de ziekte. Ook in België zou al een slachtoffer gevallen zijn. Als je kind de e-sigaret gebruikt, controleer je best even of ze geen olieachtige vloeistoffen bevat.

kind
Vapen als roostopmiddel

Voor kinderen en jongeren die niet roken, is het beter om niet met de e-sigaret te beginnen. Jongeren die wel al gewone sigaretten roken, kunnen in overleg met de huisarts of apotheker veilige hulpmiddelen zoeken om te stoppen met roken. De e-sigaret met nicotine kan zo’n hulpmiddel zijn. Want e-sigaretten zijn nog steeds minder schadelijk dan gewone sigaretten.

Heeft je zoon of dochter hulp nodig om komaf te maken met roken? Met SmartStop of Tabakstop maakt je kind meer kans om definitief te stoppen.

Voorkom dat je kind begint te vapen

Je kan niet altijd vermijden dat je kind eens experimenteert. Wil je toch proberen voorkomen dat je kind vapen uitprobeert? Dan kunnen deze tips misschien helpen:

 • Ga een gesprek aan met je kind
  Praat op een open manier over vapen en geef een duidelijke boodschap aan je kind. Leg uit dat je niet wil dat hij of zij elektronisch rookt. Geef hen ook de nodige informatie mee, zodat ze weten wat de gevolgen kunnen zijn als ze toch zouden vapen.

 • Maak regels en afspraken over vapen
  Spreek duidelijke regels af over vapen. Door deze regels te stellen, probeer je het moment waarop ze ermee beginnen zo lang mogelijk uit te stellen. En van uitstel komt in het geval van roken vaak afstel. Blijf bij het bepalen van de regels realistisch en laat je kind hier zelf mee over nadenken. Zo staan ze ook even stil bij hun eigen rookgedrag.

 • Geef het goede voorbeeld
  Jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Als een rookvrije overgeving de norm wordt, zullen kinderen en jongeren minder geneigd zijn om zelf te beginnen met roken. Ze kopiëren immers gedrag van volwassenen. Rook of vape je als ouder zelf? Probeer het dan buiten het zicht van je kinderen te houden.

Wil je meer weten over de elektronische sigaret? Lees dan hier onze blog waarin tabacoloog Christine Plets de feiten van de fabels onderscheidt.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.