Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Jonge mama onder druk

Saartje De Neve (33) worstelde in de afgelopen jaren vaak met tegenstrijdige gevoelens. Het gelukzalige gevoel mama te worden werd soms overschaduwd door twijfels en angst.
Thuis 31.10.2018
Saartje, mama van een zoontje van 2,5 jaar

Saartje begon na haar studie als burgerlijk ingenieur te werken, maar merkte dat er iets wrong. Ze begon een nieuwe opleiding als psychologe. Na 4 jaar studeerde ze af én was ze zwanger. “We zijn superblij met zo’n gezonde peuter, maar toch ben ik in de afgelopen jaren mezelf meermaals tegengekomen”, bekent Saartje.

Keuzes maken

“Er bestaan honderden boeken en blogs voor jonge mama’s, maar uiteindelijk moet je toch zelf je koers bepalen”, zegt Saartje. “Omdat ons zoontje Mats (2,5) ’s nachts slecht sliep, hebben we zijn bedje in onze slaapkamer gezet. Dat werd met gefronste wenkbrauwen onthaald bij familie en vrienden. En hij gaat soms naar de onthaalmoeder terwijl ik momenteel voltijds thuis ben. Die keuze maakt me onzeker, maar ik voel dat ik die tijd echt nodig heb om op adem te komen. Dat ik daardoor een betere mama ben wanneer Mats er wél is.”

"Praten met andere mama’s over mijn gevoelens en de dingen die ik meemaak, helpt."

Blijven praten

Saartje en haar man Maarten leerden elkaar kennen als reisbegeleiders bij reisorganisator Joker en zijn sindsdien onafscheidelijk. “Het ouderschap zette onze relatie serieus onder druk. Je bent er nooit meer 100 % voor elkaar, net omdat je kind altijd voorrang krijgt. Gelukkig konden we er altijd over blijven praten, dat was cruciaal.” Toch voelde Saartje zich soms eenzaam wanneer ze enkele dagen alleen thuis was met haar zoontje en miste ze volwassen gezelschap. “Ik heb een goed contact met mijn ouders en ze wonen ook dichtbij, maar zij hebben zélf ook recht op tijd voor zichzelf.”
 

jonge ouders
Stamgevoel

“Onlangs hadden we kinderen uit de opvang van Mats en hun ouders uitgenodigd. Plots hadden we tijd om écht te praten en entertainden de kinderen elkaar. Jammer dat het voorlopig bij een eenmalig onderonsje bleef”, vertelt Saartje. “In onze moderne geëmancipeerde tijd ontbreekt het aan stamgevoel. Groenten delen uit je tuin of een handje toesteken als een andere mama er nood aan heeft, meer is er soms niet nodig.” 

Ideaalbeelden

Saartje is dolblij met haar zoon, maar worstelt vaak met de ideaalbeelden over het moederschap. “Er komt zoveel op je af en je hebt niet altijd op alles een pasklaar antwoord. Praten met andere mama’s over mijn gevoelens en de dingen die ik meemaak, helpt dan wel.” Maar dat het het allemaal waard is, vat Saartje evenzeer mooi samen. “Ik ben opnieuw zwanger en heb me er nu al bij neergelegd dat niet alles perfect zal verlopen. Wie weet wordt ik ooit een psychologe waar jonge, zoekende mama’s terechtkunnen. Dan is de cirkel rond.”
 

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.