Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Ik ga op reis en ik neem mee … een open geest

Op een badhanddoek op het strand, in de ligstoel aan het zwembad of in een hangmat tussen de palmbomen? Heerlijk! Maar als je op reis méér wil beleven en doen, en echt thuis wil komen in de wereld … dan is een JOETZ inleefreis precies wat je zoekt. Delphine Santy (26) over haar avontuur met JOETZ in Senegal.
Uit 15.03.2019
Als je op reis méér wil beleven en doen, en echt thuis wil komen in de wereld … dan is een JOETZ inleefreis precies wat je zoekt.

“In 2018 nam ik de 1ste keer deel aan een inleefreis. Ik had zin om eens ‘iets anders’ te doen. Het was ook de 1ste keer dat ik met een groep van 5 onbekenden op avontuur trok”, glimlacht Delphine.


“De reis was een mix tussen een ontdekkingstocht en een lightversie van een vrijwilligerskamp. Ik kookte thuis bij een gezin, volgde een snelcursus Wolof (meest gesproken taal in Senegal), hielp in een weeshuis, overnachtte bij een Senegalese familie, hielp bij een opruimactie, viste en raapte schelpen, werkte op de akkers, enzovoort. Het verschil met een klassieke reis? Je krijgt een rijkere en ‘dichtere’ ervaring met het land en de inwoners. Al moet je wel even een drempeltje over.”

“Geen water uit de douche? Dan maar een emmer vullen!”

De reis was een mix tussen een ontdekkingstocht en een lightversie van een vrijwilligerskamp.

Relax en relativeer

“De 1ste dagen was het wennen om mee te gaan in de relaxte manier van leven in Senegal. Maar achteraf gezien zorgde dit net voor een heel ontspannen vakantie.”

“Of de reis me veranderd heeft? Toch wel. Ik ben nogal snel gestresseerd. Ik heb er beter leren relativeren. Douchen bij het gastgezin: dat was water uit een emmer scheppen en over je heen gieten met een bekertje. Onlangs heb ik me thuis ook nog eens beholpen met een emmer, toen mijn boiler stuk was”, lacht Delphine.

“De meeste voldoening haalde ik uit ons bezoek aan een weeshuis. Daar hebben we met de groep het gebouw geschilderd en tijd doorgebracht met de kinderen. Het is een weeshuis met 50 tot 60 kinderen en amper 5 werknemers. Dat gaf soms een dubbel gevoel: je wil wel helpen, maar tegelijk ook onze westerse aanpak niet opleggen.”

Met 1 been uit je comfortzone

“Zijn inleefreizen voor iedereen een aanrader? Zeker, als je tenminste bereid bent om uit je comfortzone te komen”, vervolgt Delphine. “Maar behalve vrijwilligerswerk, is er uiteraard ook veel ruimte om te verkennen. Zo bezochten we met onze groep een safaripark, zwommen we in zee, trokken we naar de schelpeneilanden van Joal Fadiouth, verkenden we Dakar, gingen op kajaktocht, pikten een barbecue mee, enzovoort.”

Belg in Senegal

Kleuteronderwijzeres Yasmina Akkouh (31) verliet in 2011 het Pajottenland om in Dakar een ViaVia Café uit te baten. Zij stippelde het hele programma uit en werkte daarvoor volgens het JOETZ-recept samen met lokale partners, sociale organisaties en gastgezinnen. “Ter plaatse lieten we ook ruimte voor opportuniteiten. Zo hielp de groep bijvoorbeeld mee aan een opruimactie op het strand”, herinnert Yasmina zich. “In een paar uur hadden we een berg afval van meer dan 1200 kg verzameld. Dat kan tellen als sensibilisering.”
 

Behalve het ViaVia Café uitbaten en duurzame reizen uittekenen, is Yasmina ook een van de drijvende krachten achter Sunu Senegal. Dat is een organisatie die Belgische vrijwilligers in contact brengt met sociale projecten in Senegal.

We hielpen mee aan een opruimactie op het strand.
Mee met JOETZ op avontuur?
Ontdek de 5 bestemmingen voor 2019.
Ga mee op reis
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.