Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Hormonen in de pil: goed of slecht?

Bomvol slechte hormonen, zegt de een. Compleet veilig, weerlegt de ander. Hoe zit het nu? Jarenlang de pil én hormonen door je lichaam jagen, kan dat kwaad?
Gezond 29.04.2020
Hormonen in de pil: goed of slecht?
De pil bevat té veel kunstmatige hormonen: FABEL

De pil bevat de hormonen oestrogeen en progestageen, klopt. Progestageen zorgt ervoor – in samenspel met andere hormonen – dat er geen eisprong plaatsvindt. Oestrogeen ‘fopt’ je baarmoeder door een kunstmatige cyclus te creëren, waardoor je nog wel elke maand menstrueert.

Vroeger lag de dosis oestrogeen in de pil erg hoog – niet altijd ongevaarlijk – maar vandaag is die stevig verlaagd. Ook het type progestageen is aangepast, zodat je de pil kiest die het beste bij je past. De dosis hormonen is dus niet te hoog of gevaarlijk.

De hormonen in de pil kunnen zorgen voor negatieve bijwerkingen: FEIT

De hoge dosis oestrogeen in de 1ste pillen op de markt maakte ze superefficiënt, maar zorgde voor bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gewichtstoename ... Soms zelfs bloedklonters of kanker. Maar ook emotioneel kan je de pil voelen: sommige vrouwen krijgen afgevlakte gevoelens, terwijl andere net op een rollercoaster van emoties zitten.

Tegenwoordig is de dosis lager en verdwijnen eventuele nevenwerkingen bij de meeste vrouwen enkele maanden nadat ze de pil voor de 1ste keer gebruiken. Luister niet naar negatieve verhalen, maar vooral naar je eigen lichaam. Laat je begeleiden door een dokter. Een pil die bij een ander voor nare nevenwerkingen zorgt, kan voor jou een prima oplossing zijn. Soms is het wat zoeken naar jóúw pil.

“Luister niet naar negatieve verhalen, maar vooral naar je eigen lichaam.”

De pil verhoogt het risico op borstkanker en bloedklonters
De pil verhoogt het risico op borstkanker en bloedklonters: DEELS FEIT, DEELS FABEL

Sommige studies zeggen dat er een iets grotere kans is op borstkanker als je lang de pil neemt. De oestrogenen in de pil kunnen bepaalde borstkankers stimuleren, maar ze zijn slechts een van de vele factoren die een rol spelen bij het ontstaan (en de groei) van borstkanker.

Zo hebben erfelijkheid, een ongezonde levensstijl en slechte voeding bijvoorbeeld ook een invloed. Ook het risico op bloedklonters bestaat, maar het is minder groot dan vroeger, toen er meer oestrogeen in de pil zat dan vandaag.

De pil verlaagt sowieso je libido: FABEL

Libido hangt af van heel wat factoren, waaronder je hormonen. Dus ja, de pil kan je libido verminderen. Sommige vrouwen zeggen dat het hun libido net verhoogt, maar daarvoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs.

Voel jij een (duidelijke) verandering? Praat erover met je dokter en zoek samen naar een oplossing: een pil of een andere vorm van contraceptie waarbij jij je goed voelt.

Liever een alternatief voor de pil? Neem je liever niet de pil als anticonceptiemiddel? Of kan/mag je niet om bepaalde redenen? Dan zijn er heel wat alternatieven. Ontdek ze hier. 

Anticonceptie terugbetaald
Als lid van ons ziekenfonds krijg je een terugbetaling voor anticonceptie op elke leeftijd. Jonger dan 25 jaar? Dan kan je rekenen op een wettelijke terugbetaling.
Alles over de terugbetaling voor anticonceptie
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.