Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Hoeveel kost een beugel?

Een beugel in de mond? Vroeger liepen we er niet bepaald mee te pronken. Vandaag zijn ‘blokjes’ – het liefst met een regenboog aan gekleurde elastiekjes – voor heel wat tieners hipper dan hip. Maar wat doet een beugel nu precies? Hoe lang duurt een behandeling? En vooral: hoeveel kost een beugel? Tijd om orthodontist Jan Jacobs en coördinator Joyce Pauwels aan de tand te voelen.
Gezond 12.06.2019
Tiener met beugel
Een beugel is niet enkel voor tieners.

“Hoewel het merendeel (90 %) kinderen en tieners is, zijn er ook volwassenen die bij een orthodontist komen om hun gebit te corrigeren. Een ietwat oudere leeftijd hoeft een behandeling niet uit te sluiten”, stipt orthodontist Jan Jacobs van tandartspraktijk Solida aan. “Ongeveer de helft van de kinderen komt vroeg of laat bij een orthodontist terecht.”

Draag je een beugel louter met het oog op een esthetisch resultaat?

“Een ‘mooie glimlach’ is inderdaad de meest voorkomende reden om naar een orthodontist te stappen”, bevestigt Jan Jacobs. “Maar soms kan een beugel ook om praktische redenen nuttig zijn. Zo kan een ‘foute beet’ verschillende problemen veroorzaken. Als de onderste tanden bijten op het verhemelte en op die manier wondjes veroorzaken bijvoorbeeld. Of als de tanden elkaar moeilijk raken, waardoor je je voedsel onvoldoende kan kauwen. Scheve tanden kunnen dan weer voor plekjes zorgen waar je met een tandenborstel moeilijk bij kan. Op die plekken ontstaat makkelijk tandbederf. Een rechte tandenrij is eenvoudiger te poetsen en vermindert de kans op gaatjes.” 

Tot je 22ste krijg je een terugbetaling voor orthodontie, maar dan moet je de terugbetaling vóór je 15de verjaardag aanvragen.

Wanneer start ik het best met een behandeling?

“Normaal zal de tandarts je tijdig doorverwijzen naar een orthodontist. Hoe vroeger eventuele problemen gesignaleerd worden, hoe beter uiteraard”, vertelt Jan Jacobs. “Ook voor het kostenplaatje is de timing belangrijk. Tot je 22ste krijg je een terugbetaling voor orthodontie, maar dan moet je de terugbetaling wel vóór je 15de verjaardag aanvragen. Houd er ook rekening mee dat veel orthodontisten een wachtlijst hebben die kan oplopen tot enkele maanden. Tijdig contact opnemen is de boodschap.”

Wat kost een beugel?
Hoeveel kost een beugel?

“Dat hangt van verschillende factoren af: het soort behandeling en de duur ervan, eventuele herstellingen, het honorarium van de orthodontist … ”, sluit Joyce Pauwels aan. Zij is de coördinator van de tandartspraktijk. “Voor het vooronderzoek, het maken van een afdruk en de apparatuur zelf, moet je rekenen op een bedrag tussen minstens 1000 en 1500 euro. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een behandeling ongeveer 2 jaar duurt. Elke maand is er een nazicht nodig. Afhankelijk van je orthodontist kunnen de tarieven voor zo’n consultatie sterk uiteenliggen. Reken sowieso op minstens 45 tot 50 euro voor een consultatie.”

“Uiteraard kan een beugel ook stuk gaan, bijvoorbeeld als er een blokje afbreekt. Dan komen er kosten bij. Besteed veel zorg aan je gebit: een beugel vraagt extra grondige poetsbeurten. En probeer harde voedingswaren te vermijden. Zo kan je al veel problemen (en extra kosten) vermijden .”

En wat met de terugbetaling?

Je krijgt verschillende terugbetalingen van ons ziekenfonds voor orthodontie.

  • Tot 22 jaar heb je recht op een wettelijke terugbetaling (van een deel) van de kosten, als je de behandeling aanvraagt voor je 15de. Voor je 15de verjaardag bezorg je het formulier ‘Kennisgeving orthodontie’ aan de adviserend-arts van ons ziekenfonds. De behandeling moet dan starten binnen 24 kalendermaanden na de ontvangst van het formulier. Ontdek hoeveel de terugbetaling bedraagt.
     
  • Als lid van ons ziekenfonds krijg je een extra terugbetaling van 372 euro, bovenop de wettelijke tegemoetkoming. Download het aanvraagformulier.
     
  • Als je je aansluit bij onze extra tandverzekering DentaPlan , kan je de kosten nog meer drukken. Voor orthodontie krijg je 60 % van je kosten terug, met een maximale terugbetaling van 1091 euro per jaar vanaf het 3de jaar. Bereken je premie.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.