Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Hoe onderhoud je een zwembadje in de tuin?

Liever een plons in je eigen tuin, in plaats van in de zee of het openbaar zwembad? Dan brengt een eigen zwembad(je) instant waterpret. Maar hoe onderhoud je zo'n (opblaasbaar) badje nu precies?
Gezond 01.07.2020
Kleine kinderen spelen in een peuterbadje
1. Hoe vaak ververs je het water?

Het water in openbare zwembaden of grotere privézwembaden wordt constant gefilterd en ververst. Het water in het plonsbadje of zwembad in je tuin ververs je het best volledig dagelijks of ten minste om de 2 dagen.

Hoe vaak je dat precies doet, hangt af van verschillende zaken:

 • De grootte van het badje: hoe kleiner en ondieper, hoe vaker.
 • Het soort water dat je gebruikt: frequenter vaker bij regenwater.
 • De water- en omgevingstemperatuur: vaker bij hogere temperaturen.
 • Al dan niet gebruik van een afdekzeil: frequenter vaker als je het bad tussendoor en ‘s nachts niet afdekt.
 • De badgasten: (oudere) kinderen met een gezonde weerstand kunnen langer in hetzelfde water plonsen.
 • Beschikt je badje over een filter of gebruik je bijvoorbeeld chloortabletten, dan hoef je het water minder vaak te verversen (zie verder).

2. Welk soort water gebruik je het best?

Leidingwater is het veiligst, omdat regenwater meer ziektekiemen kan bevatten. Regenwater is dus af te raden. Gebruik je toch regenwater, dan ververs je het water vaker of gebruik je chloortabletten.

Kindje met zwemband rond het gezicht
3. Wat kan je doen om minder te moeten verversen – en dus duurzamer te zijn?
 • Gebruik water dat niet te warm is (20 °C). Hoe warmer het water, hoe beter ziektekiemen zich voelen.
 • Klaar met spetteren en plonsen? Dek het zwembad meteen goed af met een zeil. Zo voorkom je dat er vuil, bladeren en (uitwerpselen van) dieren in terechtkomen.
 • Neem een douche voordat je een duik neemt, en schenk bijzondere aandacht aan handen, oksels, genitale streek, achterwerk en voeten.
 • Spoel je voeten af voordat je in het water gaat. Zo voorkom je dat er gras of vuil in het zwembad belandt.
 • Maak speelgoed schoon voor je het gebruikt en laat het geen uren in het water dobberen.
 • Gebruik een waterproof zonnecrème en laat die eerst goed inwerken vooraleer je een duik neemt. Als je uit het water komt, smeer je je het best opnieuw in, ook al is de zonnecrème waterproof.
 • Vis bladeren, vuil en beestjes er meteen uit met een netje.
4. Moet je schrik hebben voor legionella?

Legionella is een bacterie die ernstige ziektes aan de longen en luchtwegen kan veroorzaken. De bacterie gedijt vooral goed in warm en stilstaand water. Gebruik je de tuinslang om het badje te vullen? Laat die dan eerst even stromen in een struik. Zeker als de tuinslang nog gevuld was met water en in de zon lag. Koppel de tuinslang na gebruik los van de kraan. Als je een kraan enkele dagen niet gebruikt, dan laat je die beter ook eerst even stromen. Hoewel kinderen geen verhoogd risico lopen op besmetting door legionella, is voorkomen altijd beter dan genezen.

“Stilstaand water is een broeihaard voor bacteriën. Zeker als het warm is of als het zwembadje in de zon staat.”

5. Het zwembad is net gevuld en er is een ‘ongelukje’ gebeurd. Wat nu?

Vervelend, maar het zwembad volledig leegmaken, reinigen en opnieuw vullen is de boodschap. Voelt je kind zich niet helemaal lekker, heeft het diarree of een ander besmettelijk kwaaltje? Niet zwemmen.

6. Mag de hond mee in het zwembad?

Nee, dieren houd je weg van zwembadjes waarin je kinderen (of jij zelf) zwemmen. Dieren brengen meer bacteriën, insecten en vuil mee dan mensen. Wil je je hond ook wat waterplezier gunnen? Dan is een apart hondenzwembadje een prima oplossing.

Kleine kinderen staan met duikbril aan in het zwembadje.
7. Zijn chloortabletten of andere middelen een goed idee?

Stilstaand water is een broeihaard voor bacteriën. Zeker als het warm is of als het badje in de zon staat. Voor een klein zwembadje is het eenvoudiger om het water dagelijks te verversen (het water kan je bijvoorbeeld hergebruiken om de planten water te geven of het toilet door te spoelen).

Sommige grotere zwembaden bevatten al snel 1000 liter water. Dan is het slecht voor het milieu en je portemonnee om het water elke dag te vervangen. In dat geval gebruik je het best chloortabletten of andere aangepaste producten om de groei van ziektekiemen en algen af te remmen. Deze producten kunnen – afhankelijk van de soort – de ‘houdbaarheidsdatum’ van het water verlengen. Tip: houd een logboekje bij of zet een reminder in je agenda, zodat je het niet vergeet.

Voeg je zo’n product toe, dan is het heel belangrijk om juist te doseren. Te veel kan schadelijk zijn voor onder meer de ogen en de huid, te weinig product doodt dan weer onvoldoende de bacteriën. Om juist te doseren, moet je precies weten hoeveel water er in het badje zit.

Voor een vierkant of rechthoekig zwembad bereken je het volume als volgt: lengte x breedte x hoogte (1 liter is 1 dm3 of 1000 cm3). Heb je een rond badje dan is de formule 3,14 x straal x straal x hoogte. Online vind je uiteraard ook makkelijke tools dit om dit te berekenen. Lees sowieso heel aandachtig de gebruiksaanwijzing.

Een andere of extra manier om het water proper te houden, is het gebruik van een filter. Die maakt het water niet alleen schoon, maar zorgt er ook voor dat het in beweging blijft.

Genoeg geplonsd?
Er valt ’s zomers nog heel wat andere pret te beleven met kinderen.
Ontdek tips voor leuke zomerse activiteiten
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.