Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Het nieuwe jaar in met goede voornemens voor je gezondheid

De start van een nieuw jaar gaat hand in hand met goede voornemens. Deze mooie intenties hebben niet toevallig vaak met gezondheid te maken. Paul Callewaert, algemeen secretaris van ons ziekenfonds, juicht dit toe.
Samen 24.12.2018
Paul Callewaert vertelt hoe Socialistische Mutualiteit je helpt bij je goede voornemens.

“We werken voortdurend aan een betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen. Gezondheid is eigenlijk een vorm van hygiëne, iets dat deel uitmaakt van je dagelijkse routine, net als jezelf wassen. Daarom inspireren we onze leden steeds met praktische tips en adviezen om gezond te leven. Via onze blog, website, magazines en voorlichtingscampagnes. Maar ook door preventieve zorg. Onze aanvullende voordelen spelen hier trouwens ook op in. Denk maar aan de tegemoetkoming voor sportclubs of -kampen of de terugbetaling voor vaccins.”

“Wij willen helpen zonder te oordelen.”

De campagne ‘ikbenik’ draagt uit dat niemand perfect is en dat ook niet hoeft te zijn.

Is gezond leven een menselijke plicht geworden?

“De maatschappij legt de verantwoordelijkheid voor een gezond leven steeds meer bij het individu. Iedereen wordt verondersteld gezond te leven. Anders is het je eigen schuld als je ziek wordt. Ons ziekenfonds doet hier niet aan mee, wij zijn een warm en solidair ziekenfonds. Niemand vraagt erom ziek te worden, dus je kan niemand uitsluiten. Hoe kan je dit trouwens allemaal in regeltjes gieten en controleren? Gezond leven sluit niet uit dat je ziek wordt. Je omgeving bepaalt net zo goed je kansen op gezondheid.”

Jullie zwaaien dus niet met het belerende vingertje?

“Dat klopt, wij willen helpen zonder te oordelen. Dat is ook de rode draad door onze preventiecampagnes. In 2018 zette Lekker Normaal aan tot gezond en haalbaar eten. Dit jaar geven we met de campagne ‘ikbenik’ de boodschap dat niemand perfect is en dat ook niet hoeft te zijn. We moedigen mensen aan zonder ze te óntmoedigen. Ons ziekenfonds zei bijvoorbeeld niet resoluut ‘nee’ tegen de terugbetaling van een duur medicijn voor rokers. Wij hielpen rokers net bij het stoppen, omdat dit belangrijk is voor de werking van het medicijn.”

Ook goede voornemens?
Wat zijn jouw goede voornemens voor 2019? Laat je alvast inspireren door de verhalen van Michael die stopte met alcohol drinken, Tim die stopte met roken en Dimitri die voor meer qualitytime met zijn gezin koos.
Naar de artikels
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.