Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Getest en goedgekeurd: een driewieler van de Mediotheek

Wanneer je tijdelijk of permanent minder mobiel bent, kunnen verschillende hulpmiddelen helpen om mobiel te blijven. Zoals in het geval van Keano, een 12-jarige knaap die dankzij een aangepaste driewieler de baan op kan.
Thuis 30.08.2019
Wanneer je tijdelijk of permanent minder mobiel bent, kunnen verschillende hulpmiddelen helpen om mobiel te blijven.

Mediotheek ontdekt

Wie door Haspengouw fietst, zal hem vroeg of laat wel eens op de rustige wegen tussen de fruitbomen zien én horen. Want Keano kreeg enkele maanden geleden een nieuwe driewieler waarmee hij zelfstandig de weg op kan. In het koffertje achterin neemt hij zijn radio mee, waaruit de jongste kinderhits klinken. Zo combineert hij fietsen met zijn andere grote passie: muziek.

“Onze zoon heeft een autismespectrumstoornis en fietst heel graag. Lange tijd trapte hij mee op een aanhangfiets, tot we via een bevriend koppel een driewieler op de kop konden tikken. Maar die werd te klein, waardoor we op zoek gingen naar een aangepast model. Op die manier kwamen we bij de Mediotheek terecht”, vertelt Sandra Bogaert, de mama van Keano.

"Op de fiets zie je Keano helemaal tot rust komen."

 

Wanneer je tijdelijk of permanent minder mobiel bent, kunnen verschillende hulpmiddelen helpen om mobiel te blijven.

Uitlaatklep

“Na een succesvolle testrit plaatsten we de bestelling. Na een paar maanden – de fietsen worden op maat gemaakt – stond de driewieler voor onze deur te glimmen. Hoe banaal het voor buitenstaanders soms lijkt: voor Keano maakt die fiets een énorm verschil. Tenzij het hondenweer is, maken we elke avond een tochtje.”

“Op de driewieler zie je hem helemaal tot rust komen, het is zijn uitlaatklep. Het is ondertussen een ritueel: de fietstocht, dan in bad en dan in bed”, vertelt Sandra. “Omdat hij zich niet bewust is van gevaar, kunnen we helaas niet naar school fietsen op de driewieler. Als we op pad zijn, kiezen we daarom ook altijd rustige wegen, met een brede berm, zodat we kunnen ingrijpen bij een stuurfoutje.”

Met dank aan iedereen

Ongeveer 4,5 miljoen mensen (inwoners van Vlaanderen en Brussel) betalen elk jaar de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming. Die zorgpremie bedraagt 52 euro per jaar, of 26 euro voor mensen met een laag inkomen. “Mensen vragen zich soms af waar dat geld naartoe gaat. Dan wijs ik graag naar de speciale driewieler van Keano, die we mede dankzij de steun van die 4,5 miljoen mensen hebben kunnen kopen. Ik ben heel dankbaar dat dankzij de solidariteit van al die mensen onze zoon elke dag voluit geniet van zijn driewieler.”

Op zoek naar gepaste hulpmiddelen?
Ontdek het aanbod van de Mediotheek
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.