Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Is fietsen in de stad gezond?
Stel jij je die vraag ook weleens? Niet onlogisch. Luchtvervuiling is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en kost ons gemiddeld 9 maanden van ons leven. Dirk Avonts en Wim van Hees geven in hun boek ‘Grote vragen over fijn stof’ antwoord op een heleboel vragen van ongeruste burgers over luchtvervuiling en fijn stof. Vragen zoals: is fietsen in de stad gezond?
Gezond 13.03.2019
Fietsen in de stad

Fietsen in een stedelijke omgeving is niet eenvoudig. Enerzijds is er het drukke autoverkeer, met de kans op ernstige ongevallen. Anderzijds is er de luchtvervuiling, die schadelijk is voor longen en lichaam. Maar fietsen op zich is wel gezond. Als we dat alles in een weegschaal leggen, naar welke kant slaat die dan door?

Dat hangt af van de intensiteit van de fysieke inspanning: hoe dieper en sneller je ademhaalt, hoe meer luchtvervuiling in de diepste delen van de longen doordringt. Ook de mate van luchtverontreiniging speelt een rol: hoe meer vervuiling, hoe schadelijker voor de gezondheid.

Een internationale groep onderzoekers verzamelde alle beschikbare studies over de invloed van regelmatig fietsen op de levensverwachting en het verband tussen dagelijkse blootstelling aan fijnstof en de kans op sterfte.

Minder kans op overlijden

Die info brachten ze samen in een rekenkundig model. Daaruit bleek dat wie dagelijks 15 minuten fietst, zijn kans om te sterven ziet verminderen met 10 %. Bij 60 minuten fietsen daalt de kans met 15 %.

Wie dagelijks 5 uur fietst in een omgeving met veel luchtvervuiling – zoals de stad – heeft dezelfde kans om te overlijden als iemand die niet fietst in dat gebied. Fiets je dagelijks langer dan 5 uur, dan is het schadelijke effect van de luchtvervuiling groter dan de gezondheidsvoordelen van de fysieke activiteit tijdens het fietsen.

In steden met een relatief goede, of gemiddelde luchtkwaliteit zullen de voordelen van fietsen altijd opwegen tegen de schadelijke effecten van vervuilde lucht inademen. Ook als je fietst tijdens de piekuren. 

Conclusie? Fietsen is gezond, hoe dan ook!  

Ontdek de andere vragen!

Ben je benieuwd waarom de luchtkwaliteit aan de kust beter is dan in het binnenland? Wil je weten of het nuttig is om je adem in te houden als er een vrachtwagen passeert? Vraag je je af of fijn stof inademen de spermakwaliteit aantast? Dan is het boek ‘Grote vragen over fijn stof’ zeker iets voor jou!

Boekinformatie

Titel Grote vragen over fijn stof

Auteurs Dirk Avonts en Wim van Hees

ISBN 978 94 6310 288 9

Verschijningsjaar 2018

Cover Grote vragen over fijn stof
Win het boek ‘Grote vragen over fijn stof’
Wij geven een gratis exemplaar van ‘Grote vragen over fijn stof’ weg. Stuur een mailtje naar s-magazine@socmut.be en waag je kans.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.