Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Fadwa (18) na de lockdown: “Soms lijkt het alsof we ‘aliens’ voor elkaar zijn geworden”

De coronacrisis was voor veel jongeren een heftige periode. Zeker kwetsbare jongeren, die in de stad wonen en vaak weinig buitenruimte hebben, werden tijdens de lockdown op de proef gesteld. Dat voelde ook Fadwa.
Samen 24.06.2020
Fadwa (18) na de lockdown: “Soms lijkt het alsof we ‘aliens’ voor elkaar zijn geworden”
Weg laatstejaarsbal …

Fadwa is al jaren nauw betrokken bij de jeugdwerking D’Broej in Brussel, meer bepaald bij Ratatouille, de afdeling in Schaarbeek. D’Broej biedt kwetsbare jongeren de ruimte om zich te ontplooien.

“Ik heb net het 6de jaar humane wetenschappen aan het Koninklijk Atheneum Emmanuel Hiel in Schaarbeek achter de rug. Volgend jaar ga ik criminologie studeren aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Normaal gezien sluit je het middelbaar af met een feestelijke proclamatie en een bal, maar die zijn helaas weggevallen. De laatste maanden kregen we vooral online les, thuis.”

Buitenleven en contact gemist

“Gelukkig heeft ons appartement nog een terrasje, zodat ik af en toe een frisse neus kon halen. Normaal gezien spreek ik geregeld met mijn vriendinen af in het centrum van Brussel om bij te kletsen, iets te drinken of te shoppen (lacht). Het Rogierplein is een van onze favoriete plekken om af te spreken.”

“Ik had nooit gedacht dat ik het échte contact zo zou missen. Soms lijkt het alsof we allemaal ‘aliens’ voor elkaar zijn geworden! Ik begrijp wel waarom de maatregelen nodig zijn en hield me er ook aan, maar het was veel moeilijker om aan mijn 6-jarige zusje uit te leggen waarom bijvoorbeeld alle speelpleintjes gesloten waren.”

“Onze jeugdwerker organiseerde leuke activiteiten online, maar dat is niet hetzelfde als elkaar ontmoeten in het jeugdhuis.”

Niet meer naar het jeugdhuis

“Normaal gezien ga ik elke vrijdag, na school, naar onze jeugdwerking Ratatouille van D’Broej, waar ik al sinds mijn 6 jaar lid van ben. Ook mijn broer, en binnenkort mijn zusje, gaan ernaar toe. Voor ons is de organisatie ideaal om op een veilige manier, binnen én buiten, leuke activiteiten te doen met leeftijdsgenoten.”

“Voor mij is dat chillen (lacht) of eens naar de bioscoop gaan. Mijn broer (15) gaat vaak voetballen in een van de parken. Tijdens de voorbije lockdownmaanden heeft onze jeugdwerker Sanaa wel heel wat leuke activiteiten online georganiseerd, zelfs work-outs, maar toch is dat niet hetzelfde als elkaar ontmoeten in het jeugdhuis …”

Marokko?

“Hoe mijn zomer er zal uitzien? Geen idee … Ik had een vliegticket naar Marokko geboekt, maar vrees ervoor … Ik hoop thuis leuke dingen te kunnen doen. Alleen denk ik dat de toeristische trekpleisters, zoals de kust en de pretparken, veel te druk zullen zijn.”

“In Schaarbeek is het Josaphatpark alvast een leuke plek om te sporten of te ‘socializen’. Daar ga ik al van jongs af aan naartoe. Bovendien is het park nog niet zo lang geleden helemaal gerenoveerd, waardoor er nog meer mogelijkheden zijn.”

“Ik hoop alleszins dat er deze zomer weer wat meer leven zal zijn in onze buurt en de stad. Ik mis de straatfeesten en barbecues nu al!”

Meer weten over D’Broej? Neem een kijkje op www.dbroej.be.

Zo beleefde Fadwa’s jeugdwerker Sanaa de coronacrisis
Sanaa is jeugdwerker bij D’Broej. Ook voor haar was het de voorbije maanden stevig schakelen om de jongeren zo goed mogelijk te begeleiden en door een lastige periode te helpen.
Lees Sanaa’s verhaal
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.