Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Een nieuwe knie als veertiger? “De pijn was zo groot, ik kon het niet langer uitstellen”
Als 16-jarig meisje scheurde Ann haar kruisbanden tijdens een sportongeval. Ze kreeg kunstkruisbanden, maar met haar knie bleef het achteruit gaan. Enkele jaren later blokkeerde ze volledig en ging ze opnieuw onder het mes. Toch bleef haar knie wankel.
Gezond 30.11.2018
Knieprothese

“10 jaar geleden al was mijn knie volledig versleten”, vertelt Ann (47). “Ik wist dat ik ooit een nieuwe knie ging moeten krijgen, maar bij jonge mensen wordt geadviseerd om zo lang mogelijk te wachten met een operatie, en dus stelden we de ingreep uit. De laatste jaren had ik continu pijn en moest ik zware pijnstillers nemen. Ook sociaal weegt die lichamelijke toestand door: telkens je uit huis gaat, vraag je je af of het gaat lukken met je knie.”

Loodzware revalidatie

“Je maakt al die tijd een afweging tussen je pijn en ongemak, het slaagpercentage van een operatie en je angst ervoor. Hoe langer je het kan uitstellen, hoe beter.”

Uiteindelijk kreeg Ann vorig jaar een knieprothese. “Het was niet de operatie maar de revalidatie die loodzwaar is. Na 3 weken in het ziekenhuis moest ik dagelijks naar de kinesist. Of zeg maar de folterbank. Bij de kinesist is het elke keer trainen tot tegen de pijngrens. Alleen zo worden je spieren sterker en krijg je de stijfheid uit je gewrichten.”

“Ik had gedacht vrij snel weer aan het werk te kunnen, maar dat ging gewoon niet. Werken was fysiek én mentaal onmogelijk.”

“Hoewel mijn orthopedist me had voorbereid op een worst-case scenario heb ik de revalidatie toch onderschat. Ik had gedacht vrij snel weer aan het werk te kunnen, maar dat ging gewoon niet. Dat was fysiek én mentaal onmogelijk. Ook al was ik zéér gemotiveerd, vond ik de revalidatie heel vermoeiend. Je bent ook zo hard bezig met je revalidatie dat het moeilijk is om je ergens anders op te concentreren. Die 4 maanden thuis waren geen vakantie.” (lacht)

Anns verhaal is atypisch. De meeste patiënten die een knieprothese krijgen zijn ouder, veel ouder. Hoewel dat misschien onlogisch klinkt, is het voor oudere patiënten minder zwaar en verloopt de revalidatie sneller. “Als jonge patiënt heb je sterkere spieren, waardoor je na je operatie veel harder moet revalideren. Tegelijk wil je natuurlijk nog veel uit het leven halen. Je verwachtingen liggen hoger.”

“Ik wilde er alles aan doen om opnieuw normaal te bewegen”

Een knieprothese kost flink wat. Maar ook de jaren ervoor waren niet goedkoop, vertelt Ann. “Ik moest gigantisch veel Brufen nemen om de pijn te onderdrukken. Dat liep op.”

Toch heeft Ann zich niet laten afschrikken door de kostprijs van een knieprothese. “Dat was het laatste waar ik aan dacht. De impact van die knie op mijn leven was zó groot, ik had zoveel last, dat ik er alles aan wilde doen om opnieuw normaal te kunnen bewegen.”

Een knieprothese is niet voor altijd. Ooit staat Ann dus opnieuw voor dezelfde keuze. Gelukkig weet ze nu hoe het voelt om wél een stabiele knie te hebben. “Soms overvalt me een gevoel van euforie als ik geen pijn heb, me vrij kan bewegen en me geen zorgen hoef te maken over mijn knie.”

Wie in ons land een knieprothese krijgt, betaalt daarvoor gemiddeld 1589 euro.
Hoeveel kost een knieprothese?

Wie in ons land een knieprothese krijgt, betaalt daarvoor gemiddeld 1589 euro. Dat blijkt uit de Ziekenhuisbarometer van ons ziekenfonds. Opvallend: van de ziekenhuisfactuur bij een knieprothese gaat gemiddeld 557 euro naar materiaalkosten, of je nu een verhoogde tegemoetkoming hebt of niet. Patiënten die het financieel moeilijk hebben, betalen dus niet minder.

Bovendien merken we enorme verschillen op tussen ziekenhuizen. De materiaalkost schommelt tussen 386 euro in het goedkoopste ziekenhuis en 726 euro in het duurste. De onderzoekers vermoeden dat de verschillen vooral te maken hebben met de keuze voor een bepaald goedkoper of duurder materiaal door de arts.

Ons voorstel? Als we deze verschillen terugdringen, kunnen we extra middelen vrijmaken om meer terug te betalen aan patiënten met een verhoogde tegemoetkoming.

En wat kan jij zelf doen om je factuur te beperken?

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.