Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Dure supplementen verboden tijdens verblijf op intensieve zorgen

Hoewel onze ziekteverzekering veel van je kosten terugbetaalt, is een ziekenhuisopname zelden gratis. Vaak worden er supplementen aangerekend en die betaalt je ziekenfonds niet terug. In dit artikel leggen we je uit wanneer het ziekenhuis extra kosten mag aanrekenen en wanneer niet. Want wist je dat supplementen verboden zijn op intensieve zorgen?
Praktisch 20.02.2020
intensieve zorgen

Wat zijn supplementen?

Je ingreep in het ziekenhuis wordt meestal grotendeels betaald door het ziekenfonds. Het deel dat je zelf moet betalen is het remgeld. Naast het remgeld zijn er nog supplementen. Dat zijn extra kosten die volledig voor jouw rekening zijn. Er zijn 2 soorten supplementen: kamersupplementen en ereloonsupplementen.

Eenpersoonskamer = extra kosten

Als je verblijft in een eenpersoonskamer, betaal je vaak veel meer dan in een tweepersoonskamer. Het ziekenhuis mag je in een eenpersoonskamer kamersupplementen én ereloonsupplementen aanrekenen.

  • Kamersupplementen betaal je omdat je een kamer voor jou alleen hebt, voor het comfort zeg maar. In een twee- of meerpersoonskamer betaal je nooit kamersupplementen.
     
  • Ereloonsupplementen zijn een toeslag die je bovenop het wettelijke ereloon van je dokters betaalt. Elk ziekenhuis hanteert daarvoor een eigen percentage. Stel dat jij verblijft in een ziekenhuis waar 150 % ereloonsupplement wordt aangerekend, dan betaal je – voor een bevalling bijvoorbeeld – 450 euro wettelijk ereloon en nog eens 675 euro (150 % van 450 euro) ereloonsupplement. Met ereloonsupplementen kan je factuur dus flink oplopen, want deze kosten worden niet terugbetaald door je ziekenfonds. Ze worden wel alleen maar aangerekend in een eenpersoonskamer. In een twee- of meerpersoonskamer zijn ze verboden.

Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, kan je op het opnameformulier aanduiden welk type kamer je wil. Als je de prijs beperkt wil houden, kies je dus het best voor een tweepersoonskamer. Daar betaal je nooit kamer- of ereloonsupplementen.

Wil je toch een eenpersoonskamer? Lees dan zeker het opnameformulier. Check het percentage ereloonsupplementen, want dat verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. In een eenpersoonskamer kan een extra hospitalisatieverzekering nuttig zijn. Een verzekering als KliniPlanPlus betaalt de supplementen in een eenpersoonskamer (deels) terug.

De uitzondering: nooit extra kosten bij verblijf op intensieve zorgen

Wanneer je als patiënt op de afdeling intensieve zorgen terechtkomt, geldt een wettelijk verbod op supplementen. Dat is ook het geval wanneer je (eerder) koos voor een eenpersoonskamer. Er mogen je dus in géén geval supplementen aangerekend worden voor de tijd dat je – buiten je eigen wil – op intensieve zorgen verblijft.

Ziekenhuisrekeningen kunnen soms nogal onduidelijk zijn. Heb je vragen over je ziekenhuisrekening? Ons ziekenfonds helpt je graag. Is jouw factuur onduidelijk? Betaal nog niet meteen, maar kom eerst naar een van onze kantoren. Wij kijken je factuur na zodat je zeker bent dat alles correct is aangerekend.

Als er tóch ereloonsupplementen zijn aangerekend voor je verblijf op intensieve zorgen, dan halen wij dat eruit en zorgen we ervoor dat je die niet moet betalen. In het verleden hebben we foutief aangerekende supplementen op intensieve zorgen al met succes betwist en teruggevorderd voor onze leden.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.