Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Is dokter Google echt een dokter?

Al eens je symptomen gegoogeld bij een kwaaltje? Je bent niet de enige. Maar weet dat Google geen jaren geneeskunde heeft gestudeerd. Veel internetinfo is onjuist of overdreven. Gelukkig zijn er ook betrouwbare sites.
Gezond 02.03.2020
Dokter Google studeerde geen geneeskunde en veel internetinfo is onjuist of overdreven.

Doe je iets mis als je gebruikmaakt van dokter Google?

Nee. 1 op de 20 zoekopdrachten gaat over gezondheid. Logisch dat je snel wil weten wat er scheelt als je hoofdpijn hebt als je je bukt. Of als je kortademig bent. Vroeger ging je dan meteen naar de dokter, vandaag heb je misschien de neiging om eerst op het internet te kijken.

Niets mis mee. Het is net goed dat je weet hoe je lichaam werkt. Als je naar de dokter gaat, begrijp je beter wat die vertelt en kan je gerichte vragen stellen. Achteraf kan je ook makkelijker nagaan wat hij/zij heeft uitgelegd. Maar … dokter Google kan je ook nodeloos ongerust maken. Onthoud dat je sommige webinfo het best met een korrel zout neemt.

“Meer dan de helft van de gezondheidsinfo die op het internet circuleert, klopt niet.”

Waarmee moet je oppassen?

We trekken snel verkeerde conclusies en gaan al eens uit van het slechtste scenario. Meer dan de helft van de gezondheidsinfo die op het internet circuleert, klopt niet. Vaak dienen artikels om medicijnen te promoten. Ze baseren zich op bedenkelijke studies, zijn achterhaald, leggen het slecht uit of staan vol onzin.

Maak je dus niet te snel zorgen! In tegenstelling tot wat dokter Google zegt, is je hoofdpijn hoogstwaarschijnlijk géén teken van een tumor. Wist je dat je op het internet 3 % kans hebt dat je hoofdpijn door een hersentumor komt, terwijl dat in werkelijkheid maar 0,0116 % is?

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.