Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Griepvaccin: waarom, wanneer en voor wie?

Naast raclette en glühwein brengt de winter helaas ook minder leuke zaken met zich mee. Verstopte neuzen, koude voeten en natuurlijk: de griep. Het ultieme wapen om griep te omzeilen is vaccinatie. Maar wanneer doe ik dat het best? En wat met die verhalen over mensen die toch griep krijgen na een vaccinatie? Op consultatie bij dokter Bart Demyttenaere, adviserend-arts bij ons ziekenfonds.
Gezond 15.10.2018
Dr. Bart Demyttenaere vertelt meer over het griepvaccin

“Griep is de kameleon onder de virussen: elk jaar verandert hij.” 

1. Waarom vaccineren en niet gewoon uitzieken?

“Wie ooit door de griep te grazen is genomen, houdt daar weinig mooie herinneringen aan over. Vaak ben je een tweetal weken écht ziek en futloos”, vertelt dr. Demyttenaere, ook zelf ‘ervaringsdeskundige’. “Het ongemak van een prikje weegt niet op tegen de nadelen van griep. Het virus treft wereldwijd jaarlijks 5 % tot 10 % van de volwassenen en 20 % tot 30 % van de kinderen. Vooral bij jonge kinderen, senioren en specifieke risicogroepen (zwangere vrouwen, mensen met een chronische ziekte of weerstandsproblemen) is er kans op ernstige verwikkelingen.” 

2. Wanneer laat ik me inenten?

“De griep bereikt traditioneel een hoogtepunt in januari en februari. Maar je neemt het best wat marge. Dat is om 2 redenen: het vaccin is pas na een paar weken werkzaam én eenmaal je besmet bent met het virus, kan het even duren voor je symptomen vertoont. Concreet: vaccineren van midden oktober tot en met november is ideaal.”

3. Waarom moet ik me elk jaar opnieuw vaccineren?

“Eens je het vaccin hebt, ben je tot 12 maanden beschermd. Maar de griep is de kameleon onder de virussen: hij verandert elk jaar. Daarom worden de vaccins elk jaar aangepast. Meestal bestaat een vaccin uit een cocktail van 2 tot 4 griepstammen .”

4. Kan je toch griep krijgen na vaccinatie? 

“De 1ste dagen na een inenting krijgen mensen soms het ‘griepaal syndroom’. De symptomen zijn gelijk aan griep, maar het is geen griep. Meestal gaan de klachten na een paar dagen weg. Je kan uiteraard wel griep krijgen als het virus dat de ronde doet, niet hetzelfde type is waartegen je gevaccineerd bent. Maar die kans is klein. Tot slot: hou wel rekening dat het vaccin pas na 2 tot 3 weken werkt.”

Dr. Bart Demyttenaere vertelt meer over het griepvaccin

5. Elk jaar een griepvaccin: verstoort dat je algemene weerstand niet?

“Die impact is verwaarloosbaar en weegt zeker niet op tegen de voordelen die er tegenover staan. Zonder vaccinaties zouden mensen niet zo lang leven als ze vandaag doen.”

6. Hoe kan ik een vaccin krijgen?

“Vraag eerst een voorschrift aan je arts, haal het vaccin bij de apotheker en laat het inspuiten door een arts of verpleegkundige. Bewaar het vaccin altijd in de koelkast.”

7. Ik heb toch de griep te pakken. Wat nu?

“Voorkom dat je anderen besmet: blijf thuis en ontvang geen bezoek. En geef jezelf voldoende tijd om te recupereren”, vertelt dr. Demyttenaere. “Na een week beginnen mensen zich vaak wat beter te voelen en gaan ze te vroeg opnieuw aan het werk.”

Zwanger, 65+ of chronische aandoening? Vaccineren maar!
  • Mieke (31) verwacht in november haar 2de kindje. “Op aanraden van de gynaecoloog laat ik mij met plezier opnieuw vaccineren. Een ogenschijnlijk onschuldige ziekte als griep kan fatale gevolgen hebben voor een baby. Met een simpele prik zijn mijn baby en ik beschermd.” 
  • Lars (14) heeft een heel andere reden om dit jaar opnieuw een griepvaccin bij de apotheek op te pikken. “Mijn zoon heeft diabetes en dat betekent dat zijn weerstand niet op vol vermogen werkt”, vertelt mama Katrien. “We denken eraan om deze winter het hele gezin in te enten.”
  • Lieve (65+) werkte de laatste jaren van haar loopbaan als onthaalmoeder. “De winter? Dat betekende altijd een vrolijke groep snotterende kindjes in huis. Ik liet me altijd vaccineren. Nu ik op pensioen ben, doe ik het nog altijd. Een goede gewoonte, al heb ik meestal een paar dagen ongemak van de bijwerkingen.”

Krijg je vaccin terugbetaald

Het griepvaccin kost 11 tot 13 euro bij de apotheker, maar als lid van ons ziekenfonds krijg je tot 25 euro per jaar voor erkende vaccins. Heb je dit jaar nog geen andere vaccins gekocht, dan krijg je het griepvaccin dus volledig terugbetaald. 

Behoor je tot een risicogroep (zwangere vrouwen, mensen met een chronische ziekte of weerstandsproblemen), dan hoef je maar de helft van de normale prijs te betalen bij de apotheker. Als lid van ons ziekenfonds heb je ook recht op de extra terugbetaling

Laat je vaccineren!
Krijg tot 25 euro per jaar terug voor erkende vaccins, zoals het griepvaccin.
Bekijk je voordeel
Hoe kan je de verspreiding van griep voorkomen?
  • Was je handen zo vaak mogelijk met water en zeep. Je kan ook reinigende doekjes met alcohol of een ontsmettende spray gebruiken.
  • Gebruik wegwerpzakdoekjes in plaats van een katoenen zakdoek om je neus te snuiten, te hoesten of te niezen. Het papiertje gaat nadien meteen in de vuilnisbak.
  • Hoest of nies niet in je hand, maar in de holte van je ellenboog. Het griepvirus verspreidt zich enkel via de luchtwegen.
  • Maak harde oppervlakken en voorwerpen regelmatig schoon met een normaal poetsproduct of een ontsmettend doekje.
  • Ga niet werken of naar school als je ziek bent. Bezoek zo snel mogelijk een arts en neem geen antibiotica – die werken niet tegen de griep.
  • Warme kledij beschermt niet tegen griep. 
  • Vergeet je jaarlijkse griepprik niet!

Meer weten over het griepvaccin?

Wat weet jij allemaal over de griep? Doe de test.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.