Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Dichtbij op vakantie? Laat je vaccineren!
Plannen om op reis te gaan? Denk dan aan je vaccinaties. Die zijn belangrijk, óók als je een Europese bestemming op het oog hebt. Dichtbij-vakanties mogen dan niet zo exotisch klinken, ziektes zoals hepatitis A (geelzucht) en mazelen liggen wel op de loer.
Gezond 24.04.2019
Vaccinatieweek

(Wereld)reizigers die verre oorden verkennen, hebben het zeker op hun checklist staan: vaccinaties. Maar ook voor minder verre vakantiebestemmingen is het belangrijk om na te gaan of je gezondheidsrisico’s loopt.

De klik maken

“Vooral wanneer mensen op bezoek gaan bij familie of vrienden in het buitenland, ervaren ze dat niet als reizen. Of studenten die op uitwisseling gaan, zijn vooral bezig met studeren of plezier maken. Ze maken de klik niet en denken er niet aan dat ze ook in Europese landen bepaalde risico’s lopen”, zegt dokter Geert Top.

Vertrek je op vakantie, om het even waarheen, denk dan goed na of je voldoende gevaccineerd bent.

Hepatitis A en mazelen

Tijdens de Europese Vaccinatieweek (24-30 april) zet Vlaanderen het belang van vaccinatie in de kijker. “Vorig jaar lag de nadruk op vaccinatie tegen hepatitis A, mazelen en tekenencefalitis. Dit jaar focussen we weer op hepatitis A en mazelen. Vooral bij hepatitis A zien we vaak nog een 2de golf in het najaar. Mensen worden pas ziek als ze terug zijn en besmetten dan hun omgeving. Door het toenemende aantal gevallen is mazelen ook een hot topic”, aldus Top.

Risicolanden checken

De boodschap is simpel. “Als je op vakantie vertrekt, om het even waarheen, denk dan goed na of je voldoende gevaccineerd bent.” Over welke landen gaat het precies? “Voor hepatitis A is dat vooral Zuid-Europa, Zuidoost-Europa, Noord-Afrika en Turkije. Wat mazelen betreft, dat varieert een beetje naargelang van de streek. Op www.reisgeneeskunde.be vind je altijd een actuele lijst van de risicolanden.”

Levenslang beschermd

Je kan terecht bij je huisarts of apotheker om te weten of een vaccinatie nodig is. Slechts enkele prikjes beschermen je je leven lang. “Voor hepatitis A zit je safe als je enkele weken voor vertrek een vaccin toegediend krijgt. Een jaar later heb je een 2de prik nodig. Ook voor mazelen ben je pas levenslang veilig als je na het 1ste vaccin nog een 2de dosis krijgt”, benadrukt Top.

Voorlopige vaccinatie voor baby’s

“Bij baby’s tussen 6 en 12 maanden, die nog niet volwaardig gevaccineerd kunnen worden, raden we een voorlopige vaccinatie aan voor de vakantie naar een risicoland. Daarna is het wel de bedoeling dat ze hun 2 normale vaccins krijgen zodra ze 1 jaar zijn”, weet Top.

mazelen
1 op de 1000 sterft

Niet vaccineren? Geen goed idee, want de gevolgen zijn niet mis. “Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. Het kan ernstige complicaties veroorzaken, waarvan longontsteking het meeste voorkomt. Bovendien kan in 1 op de 1000 gevallen een acute hersenontsteking met blijvende letsels optreden. En los daarvan sterft nog eens 1 op de 1000 die de ziekte doormaakt.”

Besmet drinkwater

“Hepatitis A begint met algemene malaise en geen zin in eten of drinken. Daarna volgen koorts, misselijkheid en geel uitslaan. De besmetting verloopt vaak door besmet drinkwater. In warmere landen loop je dus meer risico”, aldus Top. Kortom, je laten vaccineren is de boodschap!”

Terugbetaling

Als lid van ons ziekenfonds krijg je tot 25 euro per jaar terugbetaald voor erkende vaccins. Lees meer over onze terugbetaling voor vaccins.

Check je vaccins
Weet je niet meer zeker welke vaccins je al hebt gekregen? In MyHealthViewer kan je het online perfect nagaan (als je dokter het heeft ingegeven).
Check je vaccinaties
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.