Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Deze week in het nieuws
Dit nieuws over gezondheid mocht je deze week zeker niet missen.
Gezond 16.11.2018
Rilatine ADHD

Aantal jongeren dat Rilatine neemt blijft stabiel, dosissen worden wel groter

Het aantal jongeren dat medicatie tegen ADHD neemt is relatief stabiel gebleven de afgelopen 10 jaar. Opvallend is wel dat de gemiddelde dosis is toegenomen met 17 %. Dat blijkt uit onderzoek van ons ziekenfonds.

Rilatine en Equasym worden vooral door jongens gebruikt in de leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar. De regionale verschillen zijn spectaculair. In het arrondissement Ieper slikt 1 op de 13 jongens medicatie tegen ADHD tegenover 1 op de 125 in het arrondissement Aarlen.

Voor zowel de toegenomen dosissen als de regionale verschillen zijn meerdere mogelijke verklaringen. “In ieder geval”, schrijven de onderzoekers, “moet deze problematiek eerst op pedagogisch en psychologisch vlak aangepakt worden en pas in tweede fase kan naar medicatie gegrepen worden.”

Lees verder, bekijk het nieuwsfragment of lees het volledige onderzoek.

Laat snotterende kinderen gewoon uitzieken

Het is logisch dat je als ouder je zieke kindje er zo snel mogelijk bovenop wil helpen. Toch doe je dat beter niet meteen met medicatie.

In het toonaangevende medische tijdschrift roepen artsen op om niet zomaar geneesmiddelen voor te schrijven aan kinderen onder de 6 jaar. Omdat het vaak niet helpt, maar ook omdat het nadelen kan hebben. Zo onderdrukt hoestsiroop de ademhaling.

Experts in ons land bevestigen het advies. “Met geduld, een grote doos zakdoeken, geregeld drinken en eventueel af en toe een lepel honing geraak je al heel ver,” zegt François Vermeulen, kinderarts in het UZ Leuven.

Lees verder.

Dubbel pleegverlof voor wie zorgt voor kind met handicap

Pleeggezinnen die een gehandicapt kind opvangen, krijgen binnenkort dubbel zoveel pleegverlof. Ook ouders die meedere kinderen tegelijk opvangen mogen rekenen op 2 weken extra pleegverlof. Daarover stemt de Kamer volgende week.

Lees verder.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.