Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
De zorgpremie, da's zorgen voor elkaar
Dankzij jouw zorgpremie kunnen meer dan 300 000 zorgbehoevenden elke maand een zorgbudget ontvangen en zo hun levenskwaliteit verbeteren. Mensen die het echt nodig hebben, krijgen op deze manier een financieel steuntje in de rug. Jeroen, Jacqueline en Liliane vertellen waarom het zorgbudget voor hen belangrijk is.
Gezond 28.01.2019
Kind op paard met moeder
Een vrij te besteden zorgbudget

Er zijn 3 verschillende zorgbudgetten: een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, ouderen met een zorgnood en mensen met een handicap. Wie een zorgbudget krijgt, mag het vrij besteden: vervoer, dieetvoeding, verzorgingsmateriaal, kinesitherapie … Want elke persoon is uniek en heeft nood aan andere zorg. Dit is niet anders bij Jeroen, Jacqueline en Liliane. Alle 3 ontvangen ze een zorgbudget, maar alle 3 besteden ze het anders.

Jeroen aan de pc
Jeroen Vereecke
  • 26 jaar
  • krijgt een zorgbudget voor mensen met een handicap van 300 euro per maand
  • is zwaar slechtziend
  • woont zelfstandig sinds januari 2018

Door een uitzonderlijke mutatie tijdens de zwangerschap heeft Jeroen een plooi op zijn netvlies. Zijn zicht is beperkt tot 1/20 van wat een goedziend persoon kan waarnemen. “Ik kan een volledig blikveld waarnemen, maar daarbinnen is alles wazig. Er zijn maar 2 mensen in België met hetzelfde ziektebeeld.”

“Het zorgbudget komt zeker van pas nu ik alleen woon.”

Jeroen zet graag een stapje in de wereld. Hij woont sinds kort ook alleen. “Mijn zorgbudget komt daarbij goed van pas. Het huishouden helemaal zelf doen is haast niet mogelijk. Met mijn zorgbudget kan ik poetshulp inschakelen of iemand vergoeden die mij helpt om boodschappen te doen, de was op te plooien of kleine herstellingen uit te voeren.”

Voor verplaatsingen ben ik vaak aangewezen op de hulp van vrienden, familie of buren. Nu kan ik eindelijk mijn steentje bijdragen in de kosten die dat meebrengt. Een daguitstap, een afspraak met vrienden of zelfs een langere reis zijn zo mogelijk. Ik kan met mijn budget een beroep doen op iemand die mij vergezelt, ter plaatse brengt of mij helpt om een nieuw parcours onder de knie te krijgen. Misschien permitteer ik me af en toe zelfs wel eens een taxirit.” 

Jacqueline Dons
  • 70 jaar
  • krijgt een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden van 130 euro per maand
  • getrouwd met Rik (72 jaar)

Jacqueline heeft al lange tijd rugklachten en kampt met hartritmestoornissen. Na een val van de trap vorig jaar onderging ze een zware heupoperatie en moest ze lange tijd revalideren. Tijdens een wandeling met haar man kwam ze nog eens zwaar ten val. Sindsdien kan Jacqueline niet meer zelfstandig stappen en heeft ze veel zorg nodig. Haar linkerbeen kan ze amper bewegen.

In september 2018 waren Rik en Jacqueline 50 jaar getrouwd. Met veel liefde neemt Rik de zorg voor zijn vrouw op zich. “Gelukkig kan ik alles”, zegt Rik. “Het huishouden doe ik zelf. Jacqueline heeft mij leren koken en strijken. En als ik even niet meer weet hoe ik iets moet doen, legt Jacqueline het nog eens uit.” De zorg die Jacqueline nodig heeft is niet min. Ze krijgt dagelijks medicatie. De kinesiste komt aan huis. En voor de dagelijkse zorg zoals wassen, aankleden, in bed gaan liggen, heeft ze hulp nodig van haar man.

“We hadden het budget liever niet nodig gehad.”

“We hebben ons huis helemaal aangepast. Ik slaap beneden, mijn man slaapt boven”, vertelt Jacqueline. “Als er ’s nachts iets is, kan ik op een belletje duwen en staat hij meteen beneden. Rik maakte een inloopdouche in de garage. We hebben nu een mobiele scooter, een looprekje, een rolstoel en verschillende hulpmiddelen die het ons gemakkelijker maken. Zo trekken we onze plan. En als we extra hulp nodig hebben, kunnen we altijd rekenen op onze dochter, kleinzoon en onze buren.” “We hadden het liever niet nodig gehad, maar we zijn enorm blij met de financiële hulp die we krijgen”, zeggen ze allebei.

Jacqueline en Rik
Liliane Symynck
Liliane Symynck
  • 72 jaar
  • krijgt een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden van 130 euro per maand en een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood van 85 euro per maand
  • woont alleen

Liliane is altijd een actieve, betrokken vrouw geweest. Voor ze zelf zorgbehoevend werd, gaf ze gratis schilderlessen aan mensen die het niet breed hadden. “We moeten elkaar helpen waar we kunnen, niet?” Schilderen is haar passie, maar haar schildersezel staat nu al even aan de kant.

“Ik viel met de fiets. Met mijn heup op de stoeprand. Ik heb nu een heupprothese. Ik heb lange tijd moeten revalideren en stappen gaat erg moeizaam. Ik doe nog veel zelf, maar alleen durf ik de deur niet meer uit. Zelfs niet met mijn rollator of mijn krukken.”

“Met mijn pensioen alleen zou ik mijn zorg moeilijk kunnen betalen.”

“Al enkele jaren krijg ik financiële steun. Gelukkig maar, want het is niet altijd gemakkelijk. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ik ben alleen en met mijn pensioen alleen zou ik maar moeilijk rondkomen om mijn zorg te betalen. Het grootste deel van mijn zorgbudget gaat naar de aankoop van verzorgingsmiddelen. Ik heb last van incontinentie. Alleen al het materiaal dat ik daarvoor nodig heb, kost handenvol geld.”

“Maar ik krijg ook hulp uit mijn omgeving. Mijn zoon neem de mantelzorg op zich en als het kan neemt hij me mee de deur uit. Voor boodschappen kan ik rekenen op mijn buurman. In ruil doe ik af en toe zijn was, want hij heeft geen wasmachine. Het is maar een kleintje om elkaar te helpen. En zo lukt het wel om alles geregeld te krijgen.”  

De zorgpremie in een notendop

Als je in Vlaanderen woont, moet je aansluiten bij een erkende zorgkas vanaf het jaar dat je 26 wordt. Dit is verplicht door de Vlaamse overheid. Je betaalt dan samen met 4,5 miljoen inwoners van Vlaanderen een zorgpremie van 52 euro, of 26 euro als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming. In februari krijg je een brief van onze zorgkas om je premie te betalen. Breng je betaling zeker voor 30 april 2019 in orde.

Nieuw

Behalve een zorgbudget, betaalt de Vlaamse sociale bescherming vanaf 1 januari 2019 ook voor rolstoelen en andere mobiliteitshulpmiddelen en betaalt ze een deel van de kosten van de zorg voor wie verblijft in zorgvoorzieningen zoals woonzorgcentra.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.