Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“De zomer is dood, lang leve de zomer!”

Een kritische noot, een optimistische boodschap of een duidelijke stelling. Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, werpt een blik op onze samenleving en brengt je graag zijn visie. “Anders zomeren is niet slechter zomeren. Ik hoop dat de zomer rust brengt. Om te ontspannen, om stil te staan bij de coronacrisis en om er lessen uit te trekken.”
Samen 24.06.2020
“De zomer is dood, lang leve de zomer!”

Door de coronacrisis gaan veel zomerplannen niet door. Moeten we samen met onze reiskoffer en het EK voetbal dan ál onze zomerdromen opbergen? Ik geloof van niet. Zoals verloren brood eigenlijk een gewonnen lekkernij is, zo is de verloren zomer er een vol gewonnen inzichten. Als een volleerde tv-kok steek ik 3 vingers in de lucht.

Wat hebben we geleerd?

Les 1: ons ziekenfonds blijft zorgen

“Ik ben blij dat je vraagt hoe het met mij gaat. De mutualiteit is mijn belangrijkste toeverlaat.” Dat zei mevrouw M. (83) toen onze maatschappelijk werker haar in volle lockdown even opbelde. Het is maar één reactie van één van de vele kwetsbare leden die we bereikten. Maar ze doet me wel opnieuw beseffen hoe belangrijk ons ziekenfonds voor veel mensen is.

Corona of niet, onze dienstverlening loopt door. Onze kantoren moesten weliswaar even sluiten. Maar de ziekte-uitkeringen en doktersbriefjes betalen we nog even snel en correct. Medische hulpmiddelen leveren we nog altijd. En nog meer dan anders zorgen we voor wie ons nodig heeft.

Les 2: een les in nederigheid

Je hoort weleens dat iedereen gelijk is voor het virus. Mis! Corona stelt de bestaande ongelijkheden scherp. De arbeidster die vroeger moeite had om rond te komen, is nu arm. De leerling die vroeger niet goed meekon met de les, moet nu een jaar overdoen. De thuis waar vroeger spanning heerste, gaat nu gebukt onder geweld. Die verhalen maken me nederig. Plots zie ik de luxe van mijn koelkast die nooit leeg is en mijn ‘gevangenschap’ die me vrijlaat om naar buiten te gaan wanneer ik wil. Veel meer dan nederigheid, hebben we een sterke sociale zekerheid nodig. Gefinancierd door een overheid die voor ál haar burgers zorgt. Zodat iedereen wél gelijk is.

“Laten we elkaar deze zomer eens goed vastpakken. Zodra het kan.”

Les 3: spreken is zilver, knuffelen is goud

Ondanks alle videogesprekken, missen we toch vooral nabijheid en verbondenheid. Gewoon dicht bij elkaar zijn, verhalen delen en samen dingen doen. Vóór corona keek ik uit naar mijn vakantie onder de Italiaanse zon. Nu verlang ik niets meer dan een terrasje met vrienden, een etentje met familie en een momentje rust. Laten we elkaar deze zomer eens goed vastpakken. Zodra het kan.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.